Nie odpala na benzynie

22 Wrz 2018, 16:43

Witam, mam problem z corsa c 1.2 (2001). Nie znalazłam nigdzie rozwiązania. Auto nie odpalało i nie jeździło mi na benzynie, dusiło się, nie łapało obrotów dopóki nie przełączył się na gaz (sekwencja), świeciła się kontrolka check engine. Miałam ostatnio wymieniane filtry paliwa i powietrza, pompę paliwa, świece oraz cewkę, regulowany gaz, auto na benzynie jeździło. Po zgaszeniu go na LPG przy odpaleniu po krótkim postoju znowu nie łapało obrotów i gasło. Przełączyłam go na benzynę i odczekałam chwilę przed zgaśnięciem, na samej benzynie przy odpalaniu dopóki nie zdjęłam nogi z gazu było ok, później znowu się dusił, czasem odpali na samej benzynie ale jak mam wyłączony gaz to nie da rady, co to może być?
(Oczywiście podjadę do mechanika z reklamacją, ale niestety aktualnie nie mam kiedy)
Paula3890
Obserwowany

22 Wrz 2018, 16:46

Dodam jeszcze że jak już mi pojedzie na tej benzynie to jak silnik się 'rozgrzeje' to już nie dusi i wszystko działa płynnie.
Paula3890
Obserwowany

24 Wrz 2018, 19:58

Wyłącz całkowicie zasilanie gazem, czyli centralkę przestawiasz tylko na benzynę i zakręcasz zawór w zbiorniku. Po tym sprawdź jak silnik chodzi na benzynie i czy będą problemy. Jeżeli tak to jakie opisz dokładnie czy zimny odpala bez problemu, czy dusi się i kiedy, czy obroty falują itp.
Podczas takiego testu będzie wiadomo że instalacja gazowa nie ma wpływu na pracę silnika.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Wrz 2018, 20:57

Paula3890 napisał(a):Paula3890

Kilka pytań jaka jest instalacja gazowa chodzi konkretnie o producenta sterownika wtryskiwaczy gazowych oraz reduktora. Następnie z jakiego powodu pali się kontrolka check engine?. Kolejne pytania działa sonda lambda? I ostatnie była sprawdzana kompresja?
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Czym są masy czynne w akumulatorze?
    Jedną z częstszych przyczyn zakończenia żywota akumulatora na skutek jego wadliwej eksploatacji jest spłynięcie mas czynnych z płyt wypełniających wnętrze baterii. Opad mas czynnych objawia się zmętnieniem elektrolitu, a ...