Nie odpala na LPG i na benzynie -13 stopni

26 Sty 2013, 19:26

Witam

Mam problem z odpaleniem mojej rakiety ;P
Wczoraj wracałem z nocki o 4 rano i zapomniałem przełączyć auta z gazu na benzynę.
Dzisiaj mamy -13 stopni i na LPG nie zaskoczył ;/
Przełączyłem na benzynkę i dalej nic... silnik kręci ale nie odpala.
Kręciłem go juz kilka razu i nie daje rady.AKumulator juz ledwo dyszy , a jest nowy centra futura.
Nie chce ,zeby sie całkowicie rozładował.
Czy teraz mam czekac na odwilż do poniedziałku ? Czy macie jakies porady ? :D
Instalacja gazowa pierwszej generacji na gaźniku.

Pozdro !
syntetik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 05 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nissan 100 NX
Silnik: 1.6 90 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

26 Sty 2013, 21:06

Pamiętaj,że na LPG może ci zapalić silnik nawet przy -- 30 st.jeśli ,masz instalację przełączaną ręcznie z benzyny na gaz,instalacja jest nowa,akumulator jest nowy i wszystko w idealnym stanie łącznie z rozrusznikiem.Ale niestety trzeba pochechlać kilka minut(wiem z doświadczenia,próbowałem) Teraz niestety musisz podładować akumulator i trochę pochechlać by silnik naciągnął sobie benzyny,nigdy nie zapominaj przełączać z LPG na benzynę,zwłaszcza zimą.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

27 Sty 2013, 18:57

Dzisiaj podjechał do mnie kumpel z kablami.Próbowaliśmy na benzynie i nie odpalił. Może za mało benzyny w zbiorniku,bo wskaźnik już na rezerwie... Próbowaliśmy na gazie i lipa :( Mało tego zauważyłem ,że kontrolki przy instalacji gazowej się nie palą po przekręceniu stacyjki .Czasami tylko lekkie zwarcie i na chwile się palą .Czy coś się popsuło z instalacją ? :o
syntetik
Nowicjusz

27 Sty 2013, 19:52

Sprawdź bezpiecznik instalacji gazowej,w moim aucie gdy bezpiecznik siadał(instalacja przestawała działać na bzdyrach) musiałem wkręcić pokrętło w zaworze bym mógł jechać na benzynie,inaczej nie było szans,Sprawdź jeszcze poza tym kabelki dochodzące do elektromagnesów instalacji oraz kabelek odchodzący od cewki zapłonowej do instalacji,on uruchamia działanie instalacji.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Sty 2013, 16:52

Szkoda tylko ,że nie wiem gdzie się znajduje ten bezpiecznik...nie wiem również gdzie są elektromagnesy od instalacji gazowej.Dzieki za porady ,ale chyba bede musiał isc do gazownika :(
syntetik
Nowicjusz

28 Sty 2013, 18:57

Jeśli masz trójpozycyjny przełącznik to daj na środek pokręć trochę, niech cała mieszanka się wypali. Zmieniając z LPG na Pb bez czyszczenia gaźnika zalałeś go. Jak już wypalisz przełącz na Pb i odpal. Przerabiałem to w tą jesień w mercedesie 190. :)
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jazda w klapkach lub boso - to niebezpieczne!
    Zwłaszcza latem zdarza się, że kierowcy prowadzą samochód w nieodpowiednim obuwiu, takim jak klapki czy sandały na koturnie, a czasem nawet próbują obsługiwać pedały gazu czy hamulca bosymi stopami. Grozi to ...

28 Sty 2013, 20:03

Ok.Jak podładuje aku to spróbuje n 0 i przełączyc na benzynke. :D

Pytanie tylko czy jest sens ,jak te diody przy przełączniku nie działają ?
Jak poszedł bezpiecznik od instalacji gazowej, albo cos innego to odpali na benzynie po wypaleniu mieszanki ?
syntetik
Nowicjusz

28 Sty 2013, 20:19

syntetik napisał(a):Instalacja gazowa pierwszej generacji na gaźniku.

syntetik napisał(a):zapomniałem przełączyć auta z gazu na benzynę.
syntetik napisał(a):Przełączyłem na benzynkę i dalej nic... silnik kręci ale nie odpala.

Jak zapomniałeś przełączyć to komorę pływakową w gażniku masz pustą. Nie odpali na PB bo niby na czym? Długotrwałe chłetnianie w zasadzie powinno spowodować napompowanie benzyny do gaźnika , ale to zależy od kondycji pompy paliwa. Jeśli umarła to można spróbować nalać setkę wachy do gardła :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

29 Sty 2013, 15:23

Wielkie dzięki Panowie za pomoc ! :)
Dzisiaj auto odpaliło :D
Naładowałem akumulator i chechłałem go najpierw na 0 ,a pózniej na benzynie i odpalił az miło :)
Widocznie zalany był gaźnik.
Kontrolki od gazu tez świecą ,wszystko sie naprawiło.
Temat do zamknięcia .
syntetik
Nowicjusz