NISSAN PRIMERA 2.0 benzyna-gaz gaśnie na niskich obrotach

18 Lis 2012, 16:21

Witam. Proszę o pomoc. Moja PRIMERA na benzynie jeździ super, ale na gazie gdy dojeżdżam np do skrzyżowania i wciskam sprzęgło aby zwolnic nagle gaśnie. gdzie szukać przyczyny?
papate
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 07 2009
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: nissan primera
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

18 Lis 2012, 20:12

Zacznij od wymiany filtra gazu. Jak nie pomoże to regulacja. Ewentualnie świece, przewody, filtr powietrza sprawdz. Na LPG to paliwo troszkę bardziej "wymagające" niż Pb.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Lis 2012, 10:39

Dzięki...
Na innych twoich postach dotyczących tego tematu pisałaś o parowniku i korekcie ustawień z 3tyś na 2,5... czy myślisz że ja również mogłabym zasugerować to mojemu gazownikowi?
papate
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 07 2009
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: nissan primera
Rok produkcji: 2001

22 Lis 2012, 20:07

Mam podobny problem w swojej Corsie B i zaczęło się to od wymiany parownika i późniejszej regulacji. Dodam, że w moim Oplu wymienione są świecie, wszystkie filtry i płyny więc przyczyny na pewno nie należy szukać w tych elementach.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - dlaczego po wizycie u parownika mam wyciągniętą sondę lambda - może to mieć jakieś znaczenie przy tym problemie? Jeśli tak to niech kolega od Primery sobie sonde sprawdzi :)

Co do samego gaśnięcia to następuje to w jaki sposób? U mnie podczas dojazdu do np ronda przełącza się na PB, pracuje, ale przy ruszaniu (i w tym momecie przełącza się też na LPG) silnik gaśnie.

Aaaa i napisz jeszcze przy jakiej temeraturze Ci się to dzieje? Bo u mnie na przykład jak ostatnio jeździłem na rozgrzanym - około 100*C, problemu nie było, ale jak samochód został na godzine na parkingu przy aktualnej wieczornej pogodzie to zaczęły się problemy.

Pozdrawiam!
DarekEs
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy
Prawo jazdy: 29 06 2010
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Opel Corsa B
Silnik: 1.2 45KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1995

09 Gru 2012, 20:09

Panowie znów nie piszecie jakie macie instalacje!!!. Pewnie I lub II generacja i przyczyna leży w dolocie powietrza.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

28 Sty 2013, 14:36

Ostatnio kumpel miał podobne objawy...
Okazało się, że wężyk odchodzący od kolektora ma dziurkę i łapie lewe powietrze...
Strimi
Początkujący

Prawo jazdy: 04 05 1985
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford S-MAX
Silnik: 2,5
Typ: MPV
Rok produkcji: 2007