Nie odpala po zgaszeniu na gazie

10 Lut 2009, 16:16

Witam.Mam problem.Jak auto zgasze na gazie,to czesto nie chce odpalic.Znaczy odpala,ale za 2 razem.Zazwyczaj krece raz i albo lekko zalapuje,albo nic sie nie dzieje,tylko rozrusznik kreci.Za drugim razem zaskakuje powoli i odpala(dodanie gazu-pedalu pomaga).Ogolnie za pierwszym tez da rade odpalic,ale trzeba bardzo dluuuugo krecic co nie sprzyja rozrusznikowi.Gdy jezdze na benzynie i zgasze,to odpala normalnie
lewy011
Nowicjusz

10 Lut 2009, 17:05

Ja zawsze po skonczonej jeżdzie przełanczam na benzynę,odczekam niech sobie pochodzi troszeczkę by nie dochodziło do spalania stukowego.Gdy wyłącze go na gazie to muszę niestety pochechlać troche nim naciagnie benzyny,to jest normalne,ja mam silnik gażnikowy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Lut 2009, 19:39

Napisz jaki masz samochód i jaką masz tam instalkę, bo przy różnych instalacjach co innego trzeba zrobić.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

10 Lut 2009, 20:15

Na pewno gaznik koleś ma...i odpala na LPG...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lut 2009, 21:27

BMW E38 3.0,instalacja zavoli,a co do tego,ze gaznik mam i na lpg odpalam,to poczytaj co napisalem,wyraznie pisze,ze po zgaszeniu na gazie,a nie odpalaniu na gazie
lewy011
Nowicjusz

11 Lut 2009, 09:00

A pewnie latem to się nie dzieje... tylko jak się zimno zrobiło...
Rzeczywiście piszesz kolego,że po zgaszeniu na gazie a nie odpaleniu ale zapewniam cię,że umiem czytac i wiem co piszę...
Moja rada dla ciebie jest taka abyś przed wyłączeniem silnika przełączył auto na benzynę i jak zacznie hulac na benzynie to je gaś.Kiedy rano będziesz chciał je odpalic,to nie będziesz kręcił długo,bo benzyna będzie już "podciągnięta" od wczoraj.Jak zapali (a nie szkoda ci silnika) to przełącz centralkę sterowania na pozycję neutralną (przełącznik na środek-ani benzyna ani gaz) i poczekaj w gotowości z palcem na przełączniku aż silnik wypali benzynę z gaznika.Sygnałem do pstryknięcia przez ciebie przełącznika jest moment kiedy silnik ma zgasnąc.Najlepiej jest w trakcie takiego wypalania trzymac nogę na gazie tak na 2,5 tys.obrotów.Wtedy ten moment będzie łatwy do wychwycenia,bo przed skończeniem się benzyny w gazniku na ok.1 sekundę wzrosną wyraznie obroty silnika.To najlepszy moment na pstryknięcie "na gaz".
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik V35A-FTS
    Silnik V35A-FTS można nazwać nowością w ofercie Lexusa. Japończycy pokazali ten motor w 2017 roku i jak na razie trafił pod maskę tylko jednego modelu – aktualnego Lexusa LS 500. Jednostka ma 6 cylindrów w układzie ...
    Wywrotki giganty to największe ciężarówki na świecie
    Wozidła sztywnoramowe to największe na świecie pojazdy kołowe. Ładowność największych z nich znacznie przekracza 300 t, a wielkość odpowiada dużemu jednorodzinnemu domowi. Zbudowanie tak imponujących rozmiarami pojazdów ...

11 Lut 2009, 22:59

Ta instalacja zavoli to sekwencja, czy podciśnieniówka?? Jeśli wtrysk to zapewne puszczają wtryskiwacze gazowe i przy odpalaniu po dłuższym postoju silnik zalewa benzyna i gaz który jest w kolektorze. Jesli to instalacja podciśnieniowa....Oj nawet nie chcę myśleć by mogła być w tak ładnym silniku.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

14 Sie 2010, 16:36

Witam mam taki sm problem co kolega lewy011, moje autko xantia 2.0 16v+ sekwencja lpg BRC po zgaszeniu autka na gazie rano mam problemy z odpaleniem silnika, trzeba go długo kręcić żeby odpali pomaga dodanie gazu i jak już odpali to towarzyszy mu taki odgłos spalania stukowego przełącznik w pozycji BRC. natomiast gdy przełacze go na chwile na benzyne to rano odpala od kopa co to może być? Wszystkie objawy dzieją się na zimny silniku
soruce
Nowicjusz

Miejscowość: KRK

10 Lis 2010, 11:38

mam podobny problem w daewoo espero 1.5 instalacja podciśnieniowa, po zgaszeniu na gazie żeby odpalić muszę dodać gazu żeby załapał, czasem z pierwszego kopa odpali po czym od razu zgaśnie, pewnie zalewa go gazem i benzyną, czy jedyna rada na to to przed zgaszeniem zmienić na benzynę czy jest to kwestia jakiejś regulacji?
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

23 Lis 2010, 16:29

Watpie zeby to byla kwestia regulacji (chociaz reki nie dam sobie uciac) ale po co w ogole meczyc sie z problemem, ktorego tak naprawde nie ma bo wystarczy przelaczyc na benzyne przed zgaszeniem silnika (to o czym pisali uzytkownicy wyzej). Takie jest moje zdanie.
Arkhotep
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

23 Lis 2010, 20:13

mialem prawie taki sam problem tyle ze nie az tak,ja po prostu wymienilem swiece,przy instalacjach gazowych swiece wytrzymuja ok 15000tys km

[ Dodano: 23 Listopad 2010, 23:01 ]
no i jeszcze filterek od gazu tez nalezy wymienic co 15000tys km
lukas1987
Nowicjusz

Miejscowość: Sławno