[Clio III 1.2 TCe eco2] Nie odpala. Problem z elektroniką?

01 Wrz 2017, 07:25

Cześć :)
to mój pierwszy post na forum i przyznam, że wymuszony.
Mam problem z moim Clio III (2009) - wczoraj ruszyłem w trasę na mazury i po 200km jazdy zrobiłem postój, samochód do tej pory jechał normalnie (chociaż zauważyłem, że lekkie bicie mam przy hamowaniu ale nie o tym), zgasiłem silnik, wracam po 5min i nie odpala.

Po przekręceniu kluczyka, rozrusznik nie kręci, włączają się wycieraczki (ale tylko na pół ruchu i stop), zegary jakby przygaszone.
Nie miałem wyboru, odpaliłem z pychu i przy zapaleniu świateł samochód zgasł. Po kolejnym odpaleniu na pych pojechałem bez świateł do zwiększenia obrotów i dojechałem do celu 50km ale trzymając zapobiegawczo wysokich obrotach całą trasę.

Na miejscu po wyłączeniu samochód znowu nie odpalał, wycieraczki znowu próbowały ruszyć. Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki radio się świeciło, wsadziłem i przekręciłem bez powodzenia, wyjąłem kluczyk to zaczęły się świecić zegary i radio ;) po kilku próbach radio i zegary zgasły i tak go zostawiłem.

Pytanie do Was czy to są jakieś klasyczne objawy usterki? Ewentualnie proszę o radę gdzie szukać rozwiązania?

Za 3dni przydałoby się wrócić do domu a jestem kilka km od małego miasteczka gdzie też wątpię, że znajdę kogoś zdolnego do pomocy.
Clio2009
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 02 1988
Auto: Renault Clio III

01 Wrz 2017, 08:26

Akumulator odmówił posłuszeństwa albo nie ma ładowania. To trzeba sprawdzić w pierwszej kolejności
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Wrz 2017, 08:40

Akumulator w trasie myślisz? jak wcześniej nie miałem jakichkolwiek problemów... W alternator bardziej myślałem uderzać, ale miałem nadzieję, że to jakiś sterownik/moduł wystarczy przeczyścić
Clio2009
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 02 1988
Auto: Renault Clio III

01 Wrz 2017, 08:57

Wystarczy że w aku coś strzeliło w środku i juz nie przyjmuje prądu. Ale bardziej stawiam na alternator i to od niego trzeba zacząć. Trzeba odpalić auto i zmierzyć czy jest ładowanie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Wrz 2017, 20:31

w kręgu podejrzeń są trzy elementy - alternator, akumulator i stacyjka. No chyba, że masz pecha i poszedł jakiś moduł. Ale zazwyczaj winny jest aku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Lut 2018, 09:30

Witam, wczoraj miałem ten sam problem, chcę odpalić ale tylko wycieraczki się uruchamiają a auto nie pali, dopiero na popych odpalił .Po przejechaniu ok 5 km zgasiłem i odpalił normalnie. W domu podłączyłem akumulator tak na wszelki wypadek. Może pan podpowie co było przyczyną, bo nie wiem czy to wina słabego akumulatora czy czegoś innego. proszę o radę
m14n
Nowicjusz

Auto: renault clio 3
Silnik: 1,2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa fabryka Audi w meksykańskim San José Chiapa
    Budując nowy zakład produkcyjny w meksykańskiej miejscowości San José Chiapa, Audi jeszcze bardziej wzmacnia pnącą się w górę sprzedaż na rynku północnoamerykańskim. Położenie kamienia węgielnego w stanie ...
    Mini chłodziarka samochodowa – 1982 rok
    Każdy, kto miał okazję jeździć Toyotą Land Cruiser J200, zauważył, że w schowku ukrytym w podłokietniku między przednimi siedzeniami znajduje się chłodziarka na napoje. Urządzenie to doskonale spełnia swoją funkcję w trasie, ...

07 Lut 2018, 09:56

m14n napisał(a):Może pan podpowie co było przyczyną, bo nie wiem czy to wina słabego akumulatora czy czegoś innego
no przecież my nie zgadniemy, sprawdziłeś akumulator? Po naładowaniu odpala? Podmień aku na inny i zobacz czy normalnie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Lut 2018, 10:01

do chwili obecnej pali normalnie po naładowaniu. ale przed ładowaniem jak musiałem na popych to później też odpalał normalnie
m14n
Nowicjusz

07 Lut 2018, 10:35

A sprawdzałeś ładowanie akumulatora?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Lut 2018, 10:48

tak sprawdziłem, na wyłączonym silniku 13,30 coś, dokładnie nie pamięta a na zapalonym 14,42
m14n
Nowicjusz

07 Lut 2018, 13:08

No to aku zdechlak
Kao