Nie odpala

24 Lut 2021, 23:47

Witam. Byłem u mechanika ,naprawił błędy P013 i P579. Gdy odbierałem auto wyskakiwał błąd 1338. Mechanik powiedział, że to jest bogata mieszanka i samo przejdzie. Auto trzęsło się i włączał się wentylator. W domu zrobiłem test ,czy czasami może coś z cewka jest nie tak. Okazało się, że na drugim cylindrze po wypięciu wsuwki, auto nadal chodziło. Więc chciałem sprawdzić przez zamianę cewek. Zamieniłem cewki, chciałem odpalić auto i niestety nie odpaliło. Po przekręceniu kluczykiem, pod maską coś cyka, a gdy puszczę kluczyk , to włączy się radio i zaraz gaśnie. Bezpieczniki i akumulator sprawdzone. Auto to Citroen C4 Grand Picasso 1.6 vti 120KM. Co to może być?
michal1982
Obserwowany

25 Lut 2021, 00:24

P1338 to wypadanie zapłonu na 2 cylindrze.
Jak mechanik oddaje auto z błędem, jakimkolwiek i mówi, że to samo przejdzie, to pierwsze co powinien zrobić klient, to przepraszam za wyrażenie, kopnąć go w dupę...Bo to nie mechanik, tylko oszust i naciągacz, który nie ma pojęcia o samochodach, a warsztat ma tylko po to, żeby kasę ciągnąć od ludzi za nic nierobienie.
Wracając do problemu, to zapewne będzie to cewka zapłonowa lub świeca. W Peugeotach i Citroenach często padają cewki zapłonowe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Zadbaj o szyby i czyste światła
    Jazda samochodem z brudnymi szybami potrafi być bardzo niebezpieczna i znacznie ograniczać pole widzenia. Zwłaszcza zimą podczas opadów deszczu lub śniegu, gdy na drogach leży sól i błoto, które stale ...