Nie opłacone oc, a karteczka z oc wydana

15 Lip 2016, 20:30

Witam mam zapłacic za oc auta osobowego u swojego ubezpieczyciela, ponieważ dawne oc się skończyło powiedziałem, że mam stare auto bo takie jest i nie wiem czy opłacic oc dalej czy na złom go zaprowadzić, lecz od mi oc wypisał mam tą karteczke z oc w aucie z pieczątka a kazał nie płacić mu narazie kasy tylko dotąd się bedzie jezdziło max do miesiąca i sie nie "rozkraczy" to nie płacić chyba, że dalszy okres czasu to trzeba zapłacić czy moge legalnie jezdzic na tym oc nie opłaconym czy w razie kontrolo będe miał problem?
knapik
Początkujący

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 17 01 1980
Auto: renault megane

16 Lip 2016, 06:02

Jeżeli nie wypowiesz ubezpieczenia, jest ono automatycznie przedłużane. Tak, że ubezpieczenie dalej działa, tylko jeśli nie zapłacisz ubezpieczycielowi, to będzie on domagał się zapłaty nawet w sądzie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

16 Lip 2016, 14:54

tylko ten ubezpieczyciel to mój dobry znajomy, on nie chchciał kasy bo może dłuzej jak miesiac auto już nie pojezdzi (poszedł mi na ręke) bo sie sypie więc moge normalnie lagalnie jezdzić gliny sie nie doczepia? on nie maja w systemie czy ktos opłacił oc a kto nie w sensie Policja
knapik
Początkujący

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 17 01 1980
Auto: renault megane

16 Lip 2016, 21:26

knapik napisał(a):tylko ten ubezpieczyciel to mój dobry znajomy

Twój znajomy jest sprzedawcą ubezpieczeń a nie ubezpieczycielem :mrgreen: Tak jak napisałem, jeżeli nie wypowiesz ubezpieczenia, przedłuża się ono z automatu. Po złomowaniu auta powiadamiasz o tym ubezpieczyciela i on wystawi Ci rachunek za ten nieopłacony okres. Autem możesz normalnie jeździć bo masz ubezpieczenie, tylko jeszcze nie opłacone.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

17 Lip 2016, 09:31

Panowie tak doradzacie troszku na "na oko"...

Przepisy dotyczące OC już dawno się pozmieniały więc przedłużanie obligatoryjne polisy nie jest oczywiste bo jest kilka "ale"przy których polisa się nie przedłuży...
Opowieść autora jest na tyle enigmatyczna że równie dobrze może zadać pytanie "mam czerwone auto z kołami zgadnijcie co to za marka".
Nie wiecie czy chodzi o auto świeżo kupione (duże prawdopodobieństwo), czy stara polisa płacona była w ratach, czy jednorazowo...???

Ale skoro ubezpieczyciel wymyślił z tym jednym miesiącem to naprowadza na świeży zakup... :mrgreen:
Natomiast jeżeli auto było już u autora tematu to prawdopodobnie miało zapłaconą polisę w 100% (nawet jak były raty) i z automatu przedłużyło się więc teraz jest polisa a z powództwa cywilnego właściciel będzie ganiany za okres od daty przedłużenia do złomowania... oczywiście nie wiem na czym ma polegać ta dobroć tego rozwiązania(opóźnienia zapłaty składki) skoro auto ma być złomowane no ale coś może jest na rzeczy.
Co do konsekwencji to o tyle trzeba uważać że ubezpieczalnie to takie fi..uty które liczą tylko i wyłącznie na kasę, mają nas głęboko w poważaniu więc wszystkie chwyty są dozwolone i... żeby opóźnienie zapłaty składki nie owocowało konsekwencjami przy wypłacie odszkodowania dla osób które ucierpią w wypadku nie ze swojej winy... są to częste praktyki zgodnie z zasadą "szukania dziury w całym".

Ogólnie:

Uważajcie na to bo można sobie narobić konkretnej bidy ...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

18 Lip 2016, 08:14

Jeżeli stare roczne OC było na Ciebie (w sensie nie korzystałeś z OC poprzedniego właściciela) oraz zapłaciłeś wszystkie raty za poprzednie OC to uległo ono automatycznemu przedłużeniu w tym towarzystwie, w którym dotychczas miałeś OC.
Masz zatem ważne OC i nie musisz obawiać się [link do Ubea wygasł]. Nie będzie też problemów przy wypłacie ewentualnego odszkodowania poszkodowanemu, jeżeli spowodujesz wypadek.
Oczywiście oznacza to także, że będziesz musiał zapłacić za to OC temu towarzystwu.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

IF gold award nagroda stylistyczna dla Audi A3
    Najnowsza wersja Audi A3 została ponownie nagrodzona za nowoczesną stylistykę. W oczach jury przyznającego nagrody iF, zarówno wnętrze, jak i wygląd zewnętrzny tego kompaktowego modelu z Ingolstadt, wyznacza zupełnie ...