Nie pasująca sonda lambda do ibizy 2003r

23 Mar 2017, 19:39

Witam. Posiadam seata ibize 2003r 1.4 16v 75km. Niedawno zepsuła mi się sonda lambda i kupiłem nowa.
Sprzedawca dał mi pod silnik 1.6 i zagwarantował ze będzie działać co się wogole nie sprawdziło i raz już dawałem ją na reklamacje i wydali mi nowa i również nie działa.
Mechanik mi powiedział ze nie będzie działać bo ma inny układ kabelków niż moja oryginalna.
Teoretycznie mogę ją reklamować dalej i po 3-ciej reklamacji starać się o zwrot pieniędzy (czego sprzedawca nie chce) i moje pytanie to czy mam spróbować poprzekładać kabelki czy może próbować i starać się o zwrot pieniedzy

To oryginalny układ kabelków:

A to układ ktory mi sprzedał sprzedawca:

MrBaku95
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 14 05 2013
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: brak
Paliwo: Benzyna

23 Mar 2017, 19:59

Z tego co kojarzę to sonda 1.4 i 1.6 była taka sama ale we wcześniejszym modelu a Twój model skoro ma 3 kabelki to taka sondę też musi Ci dać, dla mnie sprawa jasna. Nie chcę Ci zwrócić kasy bo chyba wszystkie sklepy mają tak że elementy elektryczne nie podlegają zwrotowi ale wymienić Ci powinien.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Mar 2017, 22:02

A czy w razie gdyby się nie udało z sprzedawcą to da się pozamieniać te kabelki i bedzie to działać ?
MrBaku95
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 14 05 2013
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: brak
Paliwo: Benzyna

23 Mar 2017, 23:24

MrBaku95 napisał(a):A czy w razie gdyby się nie udało z sprzedawcą to da się pozamieniać te kabelki i bedzie to działać ?
Na razie wyślij sprzedawcy zdjęcie swojej kostki z kabelkami i niech sprawdzi czy ma taką i może ci wymienić. Jak zaczniesz kombinować z wtyczką i kabelkami to stracisz gwarancję i wymiana też nie będzie możliwa.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wyposażenie na każdą wyprawę
    Jak przetrwać samochodową wyprawę w teren, do leśnej głuszy lub… na kemping? Jesteśmy coraz wygodniejsi i chcemy ułatwiać sobie życie. Nawet, jeśli pragniemy spędzić kilka dni jak Bear Grylls, możemy przy tym podarować ...