Nie przerejestrowałem auta i nie zmieniłem tablic

23 Maj 2012, 18:49

Witam
Kupiłem auto ponad miesiąc temu.
Auto było sprowadzane z Niemiec i zarejestrowane w Polsce jakieś 7 lat temu, do auta mam umowę kupna/sprzedaży, kartę pojazdu, i dowód rejestracyjny, OC do grudnia i przegląd także do grudnia.
Minęło 30 dni od zakupu a nie przerejestrowałem auta ani nie zmieniłem tablic które są oczywiście na inną miejscowość.
Wczoraj jechałem i złapała mnie policja na jakiejś akcji sprawdzania stanu technicznego pojazdu...
Miałem ze sobą prawo jazdy, dowód, dowód rejestracyjny auta oraz OC oczywiście ani dowód rejestracyjny ani OC nie są na mnie. Po sprawdzenia stanu technicznego ręczny luzy na kierownicy itp. oddali dokumenty i powiedzieli szerokiej drogi!! nawet słowa nie powiedzieli o umowie ani kiedy kupiłem auto nic.
Teraz moje pytanie czy miałem tylko fart? nie dopatrzyli się? czy jak? czytałem na innych forach że nic mi nie grozi za jazdę bez przerejestrowania puki mam ważne OC oraz przegląd, niestety szukałem jakiejś wzmianki na ten temat w kodeksie o ruchu drogowym i niestety niczego się nie doszukałem
Możecie mi to wytłumaczyć albo mnie pokierować na odpowiedni art. z kodeksu? będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
mastermax
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 01 1989
Auto: nissan k10

23 Maj 2012, 23:00

mastermax napisał(a):Możecie mi to wytłumaczyć albo mnie pokierować na odpowiedni art. z kodeksu? będę wdzięczny za pomoc.

Prawo o ruchu drogowym Art.78 pkt.2 ppkt 2 ....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Maj 2012, 07:35

No szkoda tylko że to nic o karach nie jest napisane bo to że mam 14 dni na podatek i 30 dni na tablice to wiem bo uczyłem się na prawo jazdy ale o karach nic nie mówił instruktor, gdybym wiedział że będę miał taką sytuację to sam bym się instruktora spytał.
mastermax
Nowicjusz

24 Maj 2012, 07:47

mastermax napisał(a):No szkoda tylko że to nic o karach nie jest napisane

Śmiało mozna powiedzieć ze jest to "martwy"przepis.Nikt jeszcze z tytułu przekroczenia owych 30 dni nie został ukarany bo nic na ten temat tam nie pisze....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Maj 2012, 07:50

No dobra to dzięki za wypowiedz, mam jeszcze 1 pytanie mianowicie ktoś mi wybił tylną szybę zamiast niej mam teraz dyktę czy mogę jeździć tym autem bez problemów?
mastermax
Nowicjusz

01 Cze 2012, 20:27

możesz, mamy takie prawo, że kierowca musi mieć widoczność na 180 stopni, czyli to co jest za Tobą, może być zamalowane
guliwers
Nowicjusz

Miejscowość: Darłowo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dopasowane rozwiązania napędu quattro - technika
    Niezależnie od oferowanych w sprzedaży modeli, Audi pracuje nad wieloma nowatorskimi samochodami koncepcyjnymi. Każda koncepcja pociąga za sobą odpowiednio dopasowane rozwiązanie napędu quattro. W modelach kompaktowych A3, ...

10 Cze 2012, 13:03

Póki co martwy przepis, ale wkrótce może być opłata za rejestrację o 50% wyższa dla spóźnialskich.
kropka1
Początkujący