Zgubiony dowód rejestracyjny, znowu...

21 Maj 2012, 13:14

Witam,
wiem, że tematów o zgubionym dowodzie rejestracyjnym było już mnóstwo, ale mój problem jest chyba nietypowy. Zgubiłem dowód przed długim weekendem, o czym dowiedziałem się dopiero po powrocie z wyjazdu. Zonk polega na tym, że z końcem kwietnia skończyło mi się zarówno ubezpieczenie jak i przegląd samochodu. Nowego ubezpieczenia nie wykupywałem, bo auto i tak miało iść na złom (ma 20 lat i swoje już przejechało). Podobno bez tego starego dowodu nie jestem w stanie nic zrobić, ani wyrobić nowego dowodu (do tego podobno jest potrzebny przegląd, a już w zeszłym roku musiałem dać w łapę, żeby przegląd przeszło, więc w tym roku tym bardziej nie przejdzie) ani sprzedać, ani zezłomować. Co robić?
Dzięki za podpowiedzi
chinch
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

21 Maj 2012, 23:08

chinch napisał(a): Co robić?

Odnalezc DR lub wyrobienie nowego.Innej drogi nie widzę....Niestety... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Cze 2012, 20:25

Szanowny Panie niestety prawda jest taka iż bez dowodu rejestracyjnego nie jest Pan w stanie nic zrobic legalnie.Powienien Pan udac się do Wydziału Komunikacji własciwego Urzędu który wydał dokument i zglosić zagubienie aa nastepnie wyrobic nowy dowodo przedstawiając w Urzadzie natepujące dokumenty

1.Karte pojazdu jesli została wydana
2.Potwierdzenie poprzednich kontroli technicznych
3Oswiadczenie o zagubieniu dowodu
Zresztą nie jestem w 100 % pewna ale chcąc pomoc pamu zaczełam przegladać net i trafiłam na
http://lexvin.pl/prawo/3614/Rejestracja_samochodu warto poczytać tam radzi profesjonalista

Pozdrawiam
temida86
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 12 2010
Auto: vectra b 1.6

10 Cze 2012, 12:58

Oddać auto na złom a w wk naapisać oświadczenie pod odpowiedzialnością karną że się dowód zgubiło. Nie ma potrzeby wyrabiać wtórnika jeśli się chce auto złomować. Trzeba pobrać zaświadczenie z wk za 17 zł żeby to na składnicy złomu okazać.
kropka1
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bez mandatu za brak dokumentów
    Nowela ustawy o Ruchu Drogowym którą podpisał dzisiaj prezydent Andrzej Duda pozwala na jazdę bez dokumentów dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia OC w formie papierowej. Zmiany wchodzą w życie z dniem 1 ...