Nie przerejestrowanie auta w ciagu 30 dni

11 Sty 2010, 21:31

art. 78
2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie
nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;
2) zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie
rejestracyjnym.

jezior1 - Teraz jeszcze prosimy o podanie podstawy prawnej - mandat lub sąd. Na pewno wszystkim przyda się taka wiedza. Czy jest coś o tym w mandatach?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

13 Maj 2010, 12:29

Witam, nabyłem pojazd 3 lata temu i do tej pory go nie przerejestrowałem. Ubezpieczenie opłacałem, ale nie zgłosiłem faktu nabycia do Urzędu Skarobowego. Teraz chciałbym to zrobić i zastanawiam się co mi grozi za tak długą zwłokę.

pozdrawiam
Andrzej
d3dek
Nowicjusz

Miejscowość: kolorado

13 Maj 2010, 13:17

d3dek napisał(a):Witam, nabyłem pojazd 3 lata temu i do tej pory go nie przerejestrowałem. Ubezpieczenie opłacałem, ale nie zgłosiłem faktu nabycia do Urzędu Skarobowego. Teraz chciałbym to zrobić i zastanawiam się co mi grozi za tak długą zwłokę.

pozdrawiam
Andrzej

Nie :!: jestem pewny ale chyba odsetki + kara... :!: :!: :neutral:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Maj 2010, 13:21

Tylko jak duża ta kara? :)
d3dek
Nowicjusz

Miejscowość: kolorado

13 Maj 2010, 13:49

Witam mam pytanie kupiłem auto zarejestrowałem i wszystko cacy
i teraz chciałem kupic drugie które jest aktualnie zarejestrowane i opłacone i po lekkim dzwonie ja to auto chciałem kupić na części w urzędzie mi powiedzieli że nie da rady kupić na części albo rejestruje albo kasuje a jak kupie to auto zapłacę skarbówkę i auta nie przerejestruje ? będą jakieś konsekwencje ?
Prezesyooo
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

14 Maj 2010, 21:24

przepis o przerejestrowaniu w ciągu 30 dni jest przepisem MARTWYM !nic za to nie grozi.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Mercedes klasy A
    Mercedes pokazał kolejną generację klasy A. Silniki, które będą dostępne to m.in. 1,4 turbo 163KM (A200), 2,0 turbo 220KM (A250) oraz 1,5 diesel 116KM (A180d). Później paleta ma się rozszerzyć. Moim zdaniem ...

15 Cze 2010, 19:56

Witam!
U mnie problem jest taki-mąż kupił auto w 2007r.US opłacone ale autko nie przerejstrowane,ponieważ auto z tego samego powiatu.A więc tablice zostają.Przegląd i OC ważne.Jednak w dowodzie skończyło sie miejsce na przegląd i trzeba wyrobić nowy dowód-KONSEKWENCJI NIE BĘDZIE?????
eistla1
Nowicjusz

Miejscowość: zachodniopomorskie

15 Cze 2010, 20:05

Nie będziesz miała z tego tytułu zadnych konsekwencji.Jak będziesz miała termin
kolejnego OBT to jedz na SKP/nie idz wcześniej do WK wymieniać DR.. :!: :!: /i tam
niech Ci diagnosta zrobi przegląd tech.W czasie przeglądu tech.niech porówna dane
tech.z DR z tabliczka znamionową oraz uzupelni brakujące dane w DR zebys nie miała
problemów w WK.Na wykonanie OBT wystawi Ci zaświadczenie i dopiero z tymi
dokumentami/DR,zaswiadczenie z przeglądu/idziesz do WK i dostaniesz nowy DR..
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

27 Lut 2011, 19:33

Trochę się pan zapędził że nie ma żadnych konsekwencji za nieprzerejestrowanie samochodu w ciągu 30. Nieprzerejestrowanie samochodu w wyznaczonym terminie na naruszenie przepisów ustawy prawo o ruchu drogowym - art. 78 ust 2 ustawy. Zaś za naruszenie przepisów nieobjętych taryfikatorem jest art 97 kodeksu wykroczeń ( inne wykroczenia w ruchu drogowym) i z tego artykułu można dostać mandat za każde naruszenie prawa o ruchu drogowym . Pozdrawiam
daszek53
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

28 Lut 2011, 16:15

daszek53"Nieprzerejestrowanie samochodu w wyznaczonym terminie na naruszenie przepisów ustawy prawo o ruchu drogowym - art. 78 ust 2 ustawy.][/quote]

Jak mamy rozumieć to zdanie? Dla mnie to jakiś bełkot jest....

[quote="daszek53 napisał(a):
naruszenie przepisów nieobjętych taryfikatorem jest art 97 kodeksu wykroczeń ( inne wykroczenia w ruchu drogowym) i z tego artykułu można dostać mandat za każde naruszenie prawa o ruchu drogowym

Art. 97. KW :

Uczestnik ruchu lub inna osoba znajdująca się na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, a także właściciel lub posiadacz pojazdu, który wykracza przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.2)) lub przepisom wydanym na jej podstawie, podlega karze grzywny do 3 000 złotych albo karze nagany.

Coś w tym jest.... Ale jak zwykle Polskie przepisy - "...który wykracza przeciwko innym przepisom ustawy..." A jakie to są te " inne " przepisy ustawy? W sumie, to nie pisze, że chodzi o wykroczenia, które nie są objęte w taryfikatorze.... NO ale coś w tym jest :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Paź 2011, 19:58

Witam Panie Dariuszu ja mam owy problem natomiast kupiłem auto od koleżanki która kupiła od innej osoby jak się okazało auto przed przerejestrowaniem miało trzech właścicieli nie miałem pierwszej umowy sprzedaży pomiędzy osobą widniejącą w dowodzie rejestracyjnym a kupująca w WK nie przyjęli mi dokumentów. Udało mi się odnaleźć ową właścicielkę która mi dała skserowany oryginał czy urząd mi taka umowę przyjmie niestety oryginału nie chciała mi dać jeżeli nie przyjmie mi to co ja mam zrobić czy kierować sprawę do sądu jeżeli tak to do jakiego proszę o pilną odpowiedź Marcin

P.S. Jeżeli Pan może proszę wysłać kopię odpowiedzi na e-mail [email widoczny po zalogowaniu] z góry dziękuje
cinek2227
Obserwowany

Auto: Peugeot 106

18 Paź 2011, 18:23

cinek2227 napisał(a): która mi dała skserowany oryginał czy urząd mi taka umowę przyjmie niestety oryginału nie chciała mi dać

Tylko i wyłącznie orginał umowy k/s.Ksero WK Ci nie porzyjmie.... :(
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

13 Gru 2011, 23:12

Czy jeżeli kupiłem samochód w 2008 roku i go nie zarejestrowałem przez te kilka lat, ani też go nie ubezpieczyłem (OC) to mogę mieć jakieś problemy jeżeli fundusz gwarancyjny mnie namierzy?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdr
versato
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 06 2008
Auto: B4

16 Gru 2011, 09:37

versato napisał(a):Czy jeżeli kupiłem samochód w 2008 roku i go nie zarejestrowałem przez te kilka lat, ani też go nie ubezpieczyłem (OC) to mogę mieć jakieś problemy jeżeli fundusz gwarancyjny mnie namierzy?

Tak, dostaniesz najwyższą możliwą karę finansową.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Sty 2012, 04:01

Ale wy jesteście ciency w rozumowaniu . piszą tu przecież konkretnie a wy wciąż chcecie wiecej omijanek .

Problem z niezarejestrowanym autem pojawia sie podczas kontroli drogowej i wtedy powiem szczerze należy wam sie mandat i nawet w moim krytycznym spojrzeniem na nasze prawo jestem za karaniem.

Ale inaczej jest gdy nie zarejestrujesz auta :
Wtedy nie ma przeglądu nie ma ubezpieczenia nie ma tablic
Ubezpieczenie jest obowiązkowe w momencie posiadania karty pojazdu czyli dowodu rejestracyjnego : inaczej byś przenosił ubezpieczenie na wszystkie auta np: w firmie tego typu LOGICZNE????
Więc Można kupić auto i nie rejestrować - naprawiać i potem do tego przystąpić .
Można też skorzystać z fikcyjnej umowy której nikt nie sprawdzi :
Można też zrobić fikcyjną umowę po ciąć auto na części i wywieź na złom i mieć wszystko gdzieś - zgłosić sprzedaż i PA !!
Można zgłosić zaginięcie auta - zdarza sie często zapominalskim i nie odnalezione wyrejestrować .
Można zrobić wszystko bo auto stojące na placu bez tablic bez numerów bez części blacharskich czy silnika nie jest AUTEM i nikt sie nie doczepi - mało tego kto pozwoli debilom wejść sobie na plac i kopać w swoich rzeczach no dajcie na luz .- Masz umowe kupna tego złomu to wystarczy by okazać że to twoje - jak bedzie miało jeździć to zapłacisz Podatek z minimalną karą chyba nawet tego nie odczujesz bo niekiedy to jest kilka złoty a to że przyszedłeś zapłacić podatek nie jest powodem by ciebie karać tylko dać co im sie należy i koniec .

Pomyślcie troszke problem leży tylko i wyłącznie kiedy chcecie świadomie ominąć prawo i czerpać korzyści przez nie zarejestrowanie auta i nim jeździć - a to świadome unikanie obowiązków nałożonych na was kiedy znajdujecie sie na drodze - czyli czyste szukanie dziury w prawie i kara powinna was spotkać i spodka podczas najbliższej kontroli drogowej .
W domu to jak w państwie - wara od posiadanych moich (twoich )rzeczy i dopiero po wyjechaniu nim na droge jesteś zobligowany stosować sie do prawa .

Mało tego ubezpieczenie sie opłaca bo jeśli auto podczas naprawy sie potoczy na ciebie -sąsiada kota czy muche :) itp . to jest sposobność rościć pretensje i o odszkodowanie z ubezpieczalni .
rednask
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: polonez atu+