Kupno samochodu - przejscie ubezpieczenia. Problem!

27 Wrz 2018, 11:04

Witam
Prosiłbym o pomoc w rozjaśnieniu sytuacji. No więc jakieś 3 miesiące temu kupiłem samochód z ubezpieczeniem OC do grudnia. W ciągu miesiąca przepisałem ubezpieczenie na siebie (w tej samej firmie ubezpieczeniowej). Musiałem dopłacić kilkaset złotych, ponieważ moja stawka jest wyższa od byłego właściciela.

Dziś dostałem gniewny telefon. Właścicielka jest zdziwiona, że ubezpieczenie przeszło na mnie, ponieważ ona chciała zwrot. Według mojej wiedzy, odpowiedziałem jej, że w czasie zawierania transakcji ustala się, czy sprzedawca zgadza się, żeby to ubezpieczenie przeszło na nowego właściciela, czy też będzie się ubiegał o zwrot składki. Kiedy kupowałem samochód jasno spytałem do kiedy jest ubezpieczenie, a ówczesna właścicielka nie powiedziała, że będzie chciała zwrotu składki.

Przez telefon zaczęła podnosić głos i wyzywać mnie od oszustów:) Choć się uśmiecham, to nie było to miłe. Jak wygląda sytuacja? Kobieta zapowiedziała się, że będzie jeszcze dzwonić, rozmawiać z jej ubezpieczycielem i ze mną. Jakie są tu moje prawa?
kalpek
Nowicjusz

Auto: audi90

27 Wrz 2018, 23:41

Z tego co wiem, sprzedający ma obowiązek zapewnić Ci miesięczny okres ubezpieczeniowy ale Ty masz prawo do kontynuowania ubezpieczenia poprzez przepisanie ub na siebie i wyrównanie składki co też zrobiłeś. Oczywiście mogę się mylić bo nie mieszkam juz w PL.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Wrz 2018, 09:26

Kao napisał(a):Z tego co wiem, sprzedający ma obowiązek zapewnić Ci miesięczny okres ubezpieczeniowy

Sprzedający nie ma takiego obowiązku. Można kupić samochód nawet bez OC.
Kao napisał(a): ale Ty masz prawo do kontynuowania ubezpieczenia poprzez przepisanie ub na siebie i wyrównanie składki co też zrobiłeś.

Zgadza się :ok:
kalpek napisał(a): Właścicielka jest zdziwiona, że ubezpieczenie przeszło na mnie, ponieważ ona chciała zwrot. Według mojej wiedzy, odpowiedziałem jej, że w czasie zawierania transakcji ustala się, czy sprzedawca zgadza się, żeby to ubezpieczenie przeszło na nowego właściciela, czy też będzie się ubiegał o zwrot składki.

Może inaczej - kupując samochód, to kupujący wybiera, czy będzie kontynuował ubezpieczenie czy zawiera nowe. Można to ewentualnie ustalić podczas spisywania umowy, ale de facto sprzedający nie ma nic do gadania. Jedynie co, to może zrezygnować ze sprzedaży. Ale to trzeba zapisać w umowie KS. W przeciwnym wypadku, to ten co kupił samochód wybiera, co chce zrobić z ubezpieczeniem, a sprzedający nie ma nic do gadania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Gru 2018, 10:48

jeśli sprzedający chciał zwrot składki to powinien zgłosić sprzedaż pojazdu do swojej ubezpieczalni
romank21
Nowicjusz

05 Gru 2018, 22:33

Mialem podobny problem, na <reklama> pomogli mi z wypowiedzeniem wszystko za mnie zalatwili tylko podpisalem dokument. Koniec koncow zamiast skladki OC 1200zl zaplacilem 740zl.
Ostatnio edytowany przez Kao, 05 Gru 2018, 22:35, edytowano w sumie 1 raz
Powód: regulamin IV.4.e
kubamzk
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda6 zdobywa prestiżową nagrodę - Red Dot Design
    Nowa Mazda6 została uhonorowana tegoroczną nagrodą "Red Dot", która jest wyrazem międzynarodowego uznania dla jej wyjątkowej stylizacji. Jest to kolejny sukces tego modelu oraz rewolucyjnego motywu projektowego "KODO: ...