05 Gru 2009, 23:40
Witam. mam ważne pytanie.
Kupiłem samochód od innego uzytkownika. Samochód miał ubezpieczenie i zapłacona I ratę za 6 m-cy tj. do 9 KWIETNIA 2009 w firmie ,,A,, Ja kupiłem samochód od tegoż użytkownika w dniu 3 KWIETNIA 2009 i 4 kwietnia przy przerejestrowaniu ubezpieczyłem samochód w firmie ,,B,,(ubezpieczenia OC na swoje nazwisko wymagają bezwzględnie w Wydziale Komunikacji, bez tego nie ruszą z procedurą przerejestrowania). Tymczasem otrzymałem w Październiku pismo z firmy ,,A,, ze winien im jestem pieniądze za rezygnację z ubezpieczenia OC z powodu rezygnacji z ich polisy. Argument był taki ze , w przypadku złożenia wypowiedzenia w terminie 30 dni nod dnia nabycia pojazdu, umowa ubezpieczenia OC uległa rozwiązaniu po upływie 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu. Ochrona ubezpieczenia trwała więc do 3 MAJA 2009 czyli siedem miesiecy(miesiąc rozpoczęty uważa sie za pełny).w związku z tym mam im zapłacić składke za jeden miesiac 59 złotych.
Jesli nie to przekazą mnie ws[półpracującej z nimi firmie windykacyjnej a w przypadku zamierzonego efektu do sądu i strasza mnie kosztami. Czy jest w Naszej kochanej Ojczyźnie takie prawo że mam mieć ubezpieczone auto w dwóch firmach jednocześnie io czy mam coś płacić firmie z która nigdy nie miałem i nie będę miał do czynienia. Bardzo proszę o opinie jeśli ktoś ma doświadczenia tego typu to może rade. Dzieki.
wojtaszek