Nie przerejestrowanie auta w ciagu 30 dni

05 Lis 2008, 12:08

Właśnie chciałbym się dowiedzieć czy poniosę jakieś konsekwencje jak nie przerejestruje auta w ciągu 30 dni umowę zalegalizowałem i OC już przepisałem na siebie i tablice są do wymiany bo są z innego powiatu.Bo słyszałem ze tak można jeździć ? czy to prawda ?
arti27
Nowicjusz

13 Lis 2008, 22:14

tak, możesz tak jeździć.

Jest przepis zobowiązujący do zgłoszenia zmiany w ciągu 30 dni ale nie ma żadnych konsekwencji jeżeli nie zarejestrujesz.
Pisałem o tym tutaj http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/1310

Najważniejsze to:
1. zapłacić podatek - 2% wartości rynkowej - NIE CENY UMOWY, jest na to
14 od daty kupna, wypełniamy druk PCC-3
2. mieć ważne OC
3. mieć ważny przegląd
4. mieć umowę kupna

oczywiście upierdliwy policjant, który zawsze ma rację może z tego zrobić użytek ale ustawa prawo o ruchu drogowym nie przewiduje żadnych sankcji

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

31 Lip 2009, 17:01

Witam. Nie będę zakładał nowego tematu, napiszę tutaj.

Mam auto na oku - 126p. Jest ono zarejestrowane i opłacone. Chcę je kupić, mimo iż nie mam jeszcze 18 lat. Nie mam bynajmniej zamiaru jeździć nim po drogach publicznych. Czy mogę je przerejestrować na siebie (rodzice odpadają, są za granicą) ? Co się stanie jeśli nie przerejestruję go? Muszę jedynie urząd skarbowy załatwić?

Nie chcę mieć jakiś nieprzyjemności... Aha, czy mogę go wyrejestrować bez uprzedniego przerejestrowania na moje nazwisko?
łejn
Początkujący

Miejscowość: Lbn
Prawo jazdy: 06 01 2010

03 Sie 2009, 15:15

1. jako niepełnoletni nie możesz sam kupić samochodu.
Na umowie kupna musi być podpis rodzica z adnotacją "za niepełnoletnie dziecko imię i nazwisko rodzica"

2. jako niepełnoletni nie możesz też zarejestrować na siebie pojazdu - robi to w Twoim imieniu rodzic jak wyżej

3. nie możesz też sprzedać ani zgłosić sprzedaży (wyrejestrować) z tego samego powodu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

28 Lis 2009, 23:23

Czesc Darku mam do Ciebie podobne pytanie jak w temacie. Mianowicie kupilem samochod z waznym przegladem i OC, sprzedajacy przekazal mi polise, dopisalismy to nawet w umowie. w ciagu 14 dni oplacilem Skarbowke. I slyszalem, ze tak moge jezdzic do momentu, az nie skonczy mi sie polisa lub przeglad. Czy to prawda? Czy musze zawiadomic WK lub ubezpieczalnie? Z gory dzieki za pomoc, dodam ze minal juz miesiac od zakupu. Pozdrawiam
zaba323
Nowicjusz

Miejscowość: Zadupie

29 Lis 2009, 18:08

Jeżeli minęło 30 dni od dnia zakupu to:
1. już nie możesz zmienić firmy ubezpieczeniowej i zostajesz w niej do końca okresu ubezpieczenia.
2. jest obowiązek zgłoszenia zmiany danych - w Twoim przypadku zmiana właściciela - w urzędzie komunikacji. Nie zgłoszenie tego faktu jak na razie nie skutkuje jakimiś karami

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

29 Lis 2009, 21:16

Zgloszenie zmiany danych wiaze sie z jakas oplata, czy tak nazywasz inaczej proces przerejestrowania? I co gdy przykladowa zlapie Mnie teraz policja? Czy cos moga mi zrobic lub dac mandat? Pozdrawiam i dzieki za pomoc.
zaba323
Nowicjusz

29 Lis 2009, 22:48

Jeżeli masz wazne OC to nic. Warto też wozić se sobą kopię umowy kupna-sprzedaży.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Lis 2009, 22:52

No tak, ale co pokaze policji umowe ktora juz przekroczyla termin 30dni i nic? W tym wlasnie rzecz, ze wrazie co nie wiem czy lepiej pokazac czy mowic ze to np samochod wujka, ciotki czy kogos tam? Pozdrawiam
zaba323
Nowicjusz

30 Lis 2009, 11:07

Masz obowiązek w terminie 30 dni przerejestrować, ale nie ma za to żadnej kary. Policja bazuje na przepisach i musi mieć wytyczne co zrobić w takim przypadku. A nie może zrobić nic.

Policja sprawdza OC, przegląd i czy auto nie kradzione. Nic takiego u Ciebie nie występuje, więc jeździsz śmiało.
A tak w ogóle, to idź przerejestruj to auto i miej święty spokój.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Lis 2009, 21:11

gdzieś czytałem o możliwości ukarania mandatem za taki czyn ale nie spotkałem się z taką karą.
Na pewno idea ukarania polega na tym, że robisz coś niezgodne z przepisem - prawo o ruchu drogowym. Nie znam natomiast przepisów i zasad dawania mandatów.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

05 Gru 2009, 23:40

Witam. mam ważne pytanie.
Kupiłem samochód od innego uzytkownika. Samochód miał ubezpieczenie i zapłacona I ratę za 6 m-cy tj. do 9 KWIETNIA 2009 w firmie ,,A,, Ja kupiłem samochód od tegoż użytkownika w dniu 3 KWIETNIA 2009 i 4 kwietnia przy przerejestrowaniu ubezpieczyłem samochód w firmie ,,B,,(ubezpieczenia OC na swoje nazwisko wymagają bezwzględnie w Wydziale Komunikacji, bez tego nie ruszą z procedurą przerejestrowania). Tymczasem otrzymałem w Październiku pismo z firmy ,,A,, ze winien im jestem pieniądze za rezygnację z ubezpieczenia OC z powodu rezygnacji z ich polisy. Argument był taki ze , w przypadku złożenia wypowiedzenia w terminie 30 dni nod dnia nabycia pojazdu, umowa ubezpieczenia OC uległa rozwiązaniu po upływie 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu. Ochrona ubezpieczenia trwała więc do 3 MAJA 2009 czyli siedem miesiecy(miesiąc rozpoczęty uważa sie za pełny).w związku z tym mam im zapłacić składke za jeden miesiac 59 złotych.
Jesli nie to przekazą mnie ws[półpracującej z nimi firmie windykacyjnej a w przypadku zamierzonego efektu do sądu i strasza mnie kosztami. Czy jest w Naszej kochanej Ojczyźnie takie prawo że mam mieć ubezpieczone auto w dwóch firmach jednocześnie io czy mam coś płacić firmie z która nigdy nie miałem i nie będę miał do czynienia. Bardzo proszę o opinie jeśli ktoś ma doświadczenia tego typu to może rade. Dzieki.
wojtaszek
wojtaszekz
Nowicjusz

Miejscowość: Mielec

16 Gru 2009, 22:00

Witam, moje pytanie dotyczy OC, a mianowicie. Kupiłam auto (wrzesień 2009) na francuskich numerach, znajomy poradził, abym opłaciła OC i wówczas bede mogła nim jeżdzić zanim przeprowadze wszystkie pozostałe formalności. Tak też zrobiłam. W ciągu kolejnego tygodnia, bądź 2 tygodni wszystkie pozostałe papiery zostały załatwione. Jednak martwi mnie jedna rzecz, kilka dni temu spoglądnęłam na polisę OC i zorirntowałam się, że numer rejestracyjny na tej polisie jest ten francuski, a nie aktualny. Czy w tej sytuacji nie doczepi się policjant? czy ja powinnam coś z tym zrobić i co ?
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam
mardom
Nowicjusz

Miejscowość: podkarpacie

16 Gru 2009, 22:18

jak zarejestrujesz samochód w kraju i będziesz miała polski numer rejestracyjny to zgłoś się do ubezpieczalnie na zrobienie aneksu do umowy - nowy, aktualny nr rejestracyjny.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

11 Sty 2010, 20:38

Dishman napisał(a):Masz obowiązek w terminie 30 dni przerejestrować, ale nie ma za to żadnej kary. Policja bazuje na przepisach i musi mieć wytyczne co zrobić w takim przypadku. A nie może zrobić nic.

Policja sprawdza OC, przegląd i czy auto nie kradzione. Nic takiego u Ciebie nie występuje, więc jeździsz śmiało.
A tak w ogóle, to idź przerejestruj to auto i miej święty spokój.

Mylisz się.
Tak jak piszesz wyżej masz obowiązek przerejestrować, a Policja może Cię ukarać, a nawet skierować sprawę do sądu, gdyż nieterminowe zgłoszenie jest wykroczeniem - przeczytajcie art. 78 ust. 2 Ustawy Prawo o ruchu drogowym.
jezor1
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie