Nie świecą obie postojówki w Honda Jazz II 2002r.

01 Paź 2015, 09:05

Witam.
Właśnie kupiłem Hondę Jazz II i po przyjeździe do domu zauważyłem, że nie świecą mi obie żarówki postojowe. Gdy na manetce włączę postoje, to deska rozdzielcza normalnie się podświetla, tylne postoje świecą, a przednie nie.
Czy jest możliwe, że za tą awarię odpowiada jakiś bezpiecznik, czy jest to prawdopodobnie zbieg okoliczności, że akurat obie padły (zapewne już poprzedniemu właścicielowi)?
Wolę najpierw zapytać, bo podobno sama wymiana żarówek jest bardzo kłopotliwa :)
Z góry dzięki za pomoc.
rocket222
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 09 2014
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Honda Jazz II
Silnik: 1.4 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

01 Paź 2015, 09:39

Najrozsądniej właśnie było by zacząć od sprawdzenia bezpieczników odpowiadających za konkretną sekcje jeśli nie są popalone, wymiana żarówek, a jeśli to nie pomoże wizyta u elektryka :P
roziom3388
Początkujący

Zdjęcia: 39
Auto: Honda Prelude
Typ: Sport/Coupe

01 Paź 2015, 10:27

Przyznam szczerze, że Hondzię dopiero co kupiłem i nie orientuję się nawet gdzie są bezpieczniki. Książkę mam po niemiecku, a forum Hondy ma jakąś przerwę techniczną i nie ma jak tego sprawdzić.
rocket222
Nowicjusz

01 Paź 2015, 10:33

roziom3388
Początkujący

01 Paź 2015, 11:00

W Cinquecento bawiłem się z bezpiecznikami, w Fabii ojca też, ale nie mam pojęcia gdzie jest skrzyneczka w Jazzie. Patrząc na zdjęcie, które wrzuciłeś przypuszczam, że gdzieś pod kierownicą. Fajnie byłoby znaleźć opis, który jest do czego, ale i tak warto sprawdzić wszystkie, jak to w nowo kupionym aucie ;) Dziś już nie będę miał czasu tego szukać, zapewne jutro albo w weekend się tym zajmę, może forum Hondy zacznie działać do tego czasu :)
rocket222
Nowicjusz

01 Paź 2015, 11:28

Będziesz miał wszystko na odwrocie zaślepki od bezpieczników :)
[link wygasł]
roziom3388
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody: pojazdy, które zrewolucjonizowały nasze życie
    Od czasów Henry’ego Forda i jego Modelu T, samochody stały się nieodłączną częścią naszej codzienności. Nie tylko umożliwiają nam dostanie się w każde miejsce, ale także dostarczają nam niezapomnianych przeżyć ...
    Renowacja zniszczonej skórzanej tapicerki
    Chciał bym się z Wami podzielić wiedzą na temat renowacji skórzanych tapicerek. Mam za sobą ok. 20 odnowionych foteli, kilka kanap tylnych, boczków drzwiowych oraz kierownic. Właściwie uczyłem się na własnych ...

01 Paź 2015, 17:19

Prawdopodobnie Honda Jazz ma 2 miejsca z bezpiecznikami. Ja doszedłem do tych pod maską i na odwrocie- tak jak sugerujecie- były obrazki. Niestety bezpieczniki są tak blisko siebie wsadzone, że nie dało się wyjąć ich palcami. Muszę spróbować wyjąć go pinsetą, ale wydaje mi się, że jest z nim niestety ok...
rocket222
Nowicjusz

02 Paź 2015, 10:17

Do wyjmowania bezpieczników jest specjalny chwytak - na zdjęciu z bezpiecznikami jest on włożony do gniazda nad 3 zieloną wtyczką od lewej - taki biały.
Jeżeli bezpieczniki okażą się ok, to wymień poprostu żaroweczki. Dziwię sie, że do tej pory wolałeś czekać na podpowiedz gdzie jest skrzynka bezpieczników i jej opis, zamiast sprawdzić to, co dla ciebie jest szybsze do zrobienia - czyli w międzyczasie mogłeś te żaróweczki już dawno wymienić... :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Paź 2015, 21:31

@MotoAlbercik Zacząłem właśnie studia i nie miałem za bardzo czasu. Jedynie podniosłem maskę, żeby sprawdzić ten bezpiecznik, ale nie mogłem go wyjąć i zostawiłem wszystko tak, jak jest. Dzięki, że napisałeś to tym chwytaku, bo przyznam, że pierwszy raz o tym słyszę. Cóż, za małe mam doświadczenie z samochodami :) Jutro się zajmę Hondzią i dam znać czy już jest wszystko ok ;)
rocket222
Nowicjusz