Nie załączający się wentylator w VW Golfie II. Proszę o pomoc

04 Maj 2021, 16:16

Cześć

Mam dosyć już męczący mnie problem. Mianowicie nie załączą się wentylator chłodnicy w Golfie II 1.6 TD 60 koni (przez co w mieście silnik przegrzewa się, na trasie już nie). Myślałem że do wymiany sam wiatrak, ale podpiąłem go na krótko z akumulatorem aby sprawdzić czy działa i zadziałał. Wymieniłem jeszczę czujnik wentylatora (ten który się wkręca w dolnej części), sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i kostki i dalej nic. Nie mam pojęcia już co robić :x Ma ktoś pomysł co jeszcze mógłbym zrobić aby w końcu zaczął działać? :cry:
Ostatnio edytowany przez polonezdriver, 04 Maj 2021, 16:53, edytowano w sumie 1 raz
polonezdriver
Obserwowany

04 Maj 2021, 16:41

polonezdriver napisał(a):Spiąłem na krótko z akumulatorem wentylator i działał,
Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie.Dla mnie to ewidentny brak zasilania tego czujnika.Może cały szczegół tego problemu leży w kostce lub innej części instalacji elektrycznej.Miałem coś podobnego a mianowicie "przyjaciółka" :angry: rdza doprowadziła do zagotowania płynu chłodzącego .... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Maj 2021, 09:05

Zmostkuj sam czujnik na wtyczce - odepnij ją i zmostkuj. Zobaczymy czy się wentylator włączy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000