Opel Astra H 16XEP temperatura płynu chłodzącego silnik

12 Maj 2021, 14:28

Witam,czy w astrze h silnik 1.6 105 km 16xep
Temperatura cieczy chłodzącej (płyn) podczas jazdy ,cykl trochę teren zabudowany trochę nie,temperatura pokazywana przez komputer na wyświetlaczu auta 106-108 stopni. To normalna temperatura?
Na światłach nieraz wzrasta do 114 i tutaj załącza się dopiero wiatrak (chyba drugi bieg )
Można śmiało tak jeździć?
KingCar
Początkujący

12 Maj 2021, 14:44

Wygląda wszystko normalnie. W tym silniku Z16XEP jak się nie mylę masz termostat z temperaturą otwarcia 105*C, a wentylator załącza się 113-114*C i chłodzi do jakiś 103-104*C.

Sprawdź tylko poziom płynu chłodzenia czy jest prawidłowy na zimnym układzie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Maj 2021, 15:27

Normalna temperatura powinna wynosić od 75 do 105.
blinkws
Nowicjusz

12 Maj 2021, 18:53

Robiłem dziś też test CO2, trochę za długo go trzymałem i płyn się zagrzał i wywalił góra przez rurkę,jest to normalna reakcja?
Płyn koloru nie zmieniał
KingCar
Początkujący

12 Maj 2021, 18:54

KingCar napisał(a): tutaj załącza się dopiero wiatrak (chyba drugi bieg )

Sprawdż czy działa pierwszy bieg wentylatora . Można adekwatnym programem diagnostycznym w zakładce testy lub na piechotę . W UEC o ile pamiętam przekażnik K10. Po za tym masz tam termostat sterowany elektrycznie . Tzn. z grzałką . Działa to tak że w normalnych warunkach pracy silnika punkt otwarcia to 105 stopni . W przypadku gdy sterownik silnika zarejestruje większe obciążenie silnika to uruchamia grzałkę tym samym obniża temperaturę otwarcia termostatu.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

12 Maj 2021, 19:12

No właśnie 1 bieg nie działa,z tego co zaobserwowałem ,zobaczę jeszcze raz jutro
KingCar
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...