Nie zatrzymanie się do kontroli

28 Wrz 2008, 18:52

Witam forumowiczow.
Chcialbym się zaptyc co grozi za niezatrzymanie sie do kontroli i jakie policja podejmuje srodki w przypadku nie zatrzymania sie. Wiem ze zwylke gonia albo ustawiaja inny radiowoz pare kilometrow dalej. Najwazniejsze jest dla mnie co w przypadku kiedy zanotuja numer rejestracyjny ale nie ruszaja w poscig? Mialem taki dzis przypadek ze wyprzedzalem(nie bylo zakazu) w terenie zabudowanym a na drugim pasie stala policja schowana za vaenm. mialem ok 80 km/h. Widzialem katem oka ( patrzylem w prawe lusterko bo konczylem wyprzedzanie) ze policjanto podnosi cos reka(wydaje mi se to byla suszarka). Zadnego lizaka tam chybanie nie bylo wiec sie nie zatrzymywalem. Czy moge sie spodziewac wezwania do sadu gdyby sie okazalo ze jednak dawal mi znak do zatrzymania.
gtx
Nowicjusz

28 Wrz 2008, 20:45

Trudno powiedzieć.Alw jeżeli dostałbyś jakiekolwiek wezwanie,to warto znać przepisy KRD - jest tam jasnoi określone,jak policjant ma zatrzymywać samochody do kontroli.Podejrzewam,że sposób jaki opisałeś,to nie było zatrzymywanie cię.Polecam lekturę.To tylko kilka paragrafów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000