Postępowanie z autem przywiezionym na lawecie

27 Wrz 2008, 18:40

Witam, chciałbym prosić o pomoc! mam na oku b. dobre auto - sprawne, sprawdzone pod względem technicznym jednak jest jeden problem (wynikający z mojej niewiedzy): przywiezione na lawecie, bez tablic rejestracyjnych oraz drugi: auto jest 200km od mojego miejsca zamieszkania a ja nie posiadam lawety :)

chciałbym po nie pojechac i zabrać się nim do domu. Czy to możliwe? Co powinienem w takiej sytuacji zrobić? Gdzie się udać i czy możliwe jest wykonanie wszystkich niezbędnych czynności w jeden dzień?
verlino
Nowicjusz

27 Wrz 2008, 19:29

Z tego co sie orientuje to w wydziale komunikacji nie dostaniesz tablic tymczasowych na sam osobowy, ale sa takie co wydaja. Ale zeby dostac tablice tymczasowe to musisz byc wlascicielem ojazdu, tzn musisz miec dowod rejestracyjny i dokument wlasnosci i oczywiscie badanie techniczne. Jezeli nie wydadza Ci tablic tymczasowych to pozostaje laweta. koszt takich tablic to okolo 60 zl.
kropka1
Początkujący

27 Wrz 2008, 20:24

myślisz że dałoby rade te wszystkie formalności załatwić w jeden dzień?
czy istnieje inna możliwość poruszania się po polskich drogach w takiej sytuacji? Np. będąc w drodze do urzędu celnego - przecież muszę tam jakos dojechac :P
verlino
Nowicjusz

29 Wrz 2008, 14:24

nie wiem jak to jest z tymi tymczasowymi tablicami ale nawet jesli je dostaniesz to musisz zrobić badanie techniczne(pierwsze w Polsce ok 160zł) i wykupić ubezpieczenie np. na 10 dni
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Najlepsze ciągniki siodłowe dostępne na polskim rynku
    Ciągniki siodłowe to kluczowe maszyny w transporcie drogowym. Na polskim rynku można znaleźć wiele marek i modeli ciągników siodłowych, które oferują różne parametry techniczne, wyposażenie, cenę i jakość. ...