Bob1897 napisał(a):Niebezpieczny abs w alfie 145
Kupiłem to auto tydzień temu a już zaczynam mieć go dość. Abs dziwnie buczy gdy się załącza i co jakiś czas po prostu blokuje hamulec. Robi się on sztywny i nijak nie można go wcisnąć. Dzieje się tak głównie przy zwalnianiu do małych prędkości i wyjeżdżaniu np z parkingu. Auto wtedy po prostu nie hamuje (nie mozna przecież wcisnąć hamulca ) i robi się bardzo niebezpiecznie. Czy na tą awarię mogło mieć wpływ to, że poprzedni właściciel przez miesiąc jeździł z uszkodzonym (ponoć przez mechanika) czujnikiem abs, którego potem wymienił na nowy? Należy dodać, że na początku użytkowania przeze mnie samochodu często włączała się kontrolka od absu, ale potem to ustąpiło.
Samochód gwiżdże przy większych prędkościach ale to wg mechanika wina skorodowanych tarcz hamulcowych z tyłu.
Miał ktoś podobny problem?
Witam, niestety Alfy tak mają czasami że biorą właściciela na logikę
![Smile :)]()
1.Powodem może być zapowietrzenie układu hamulcowego czyli po prostu w przewodach hamulcowych zamiast płynu masz powietrze, wciśnij pedał hamulca na wył silniku i słuchaj czy słychać odgłos pompowania materaca
zrób to samo na zapalonym silniku jeśli to słychać to jedziemy do mechanika aby spuścił nam płyn z przewodów, przedmuchał pod ciśnieniem i nalał nowego.
2.Otwórz maskę i odkręć zbiornik wyrównawczy płynu hamulcowego, zobacz czy nie ma w nim syfu i czy nie jest go za mało. Jak będzie za mało to kupujesz sobie "DOT 4" bo można go mieszać z innymi i sprawdzasz czy hamuje.
3.Uszkodzona pompa ABS lub Sensor ABS. Z tym pojedziesz do mechanika jak pkt 1 i 2 okażą się trefne
Samochód gwiżdże czy huczy ? Jak huczy to od razu czy coraz głośniej? Czujesz z tyłu wibracje przy hamowaniu z dużych prędkości ? Jeśli huczy to zrobił się rant na tarczy hamulcowej i nierówno ją ściera, wyślij mi jej zdjęcia .
Pozdrawiam
[ Dodano: Sro Paź 21, 2009 13:44 ]PhantomASA1 napisał(a):Ja się nie śmieję tylko radzę by autko sprzedać,widzisz lepszą poradę,potrafisz wymyślić coś lepszego Ariel?! Wiesz jakie go czekają teraz koszty?!
![Shocked :shock:]()
Ktoś już tutaj pisał o awarii systemu ABS i koszcie w granicach 2100 zl a autko nie było z wysokiej półki(DAEWOO NUBIRA).
Wiem bo czytałem tego posta z Nubirą. To jest dział techniczny i pisanie "sprzedaj auto" jest zbędne
taki komentarz możesz wpisać w dziale polecane/odradzane samochody. To tak jakbyś powiedział sprzedam samochód bo złapałem gumę
Przewody hamulcowe po jakimś czasie same się zapowietrzają a płyn hamulcowy trzeba wymieniać co 2 lata- element ulegający eksploatacji
Pozdrawiam