Skoda Favorit - Mocne bicie kierownicy i stukanie w kołach

15 Paź 2009, 19:18

Tak jak w temacie. Zaczęło się jakiś tydzień temu. Zaczęły się lekkie stuknięcia od czasu do czasu po dłuższej jeździe, ale później było coraz mocniej. Dziś jak jechałem w pewnym momencie kierownica zaczęła latać jak pokręcona i coś stukało w lewym kole i trochę w prawym. Co dziwnego przy ostrym skręcie w lewo coś stuknęło w kole i był spokój, ale po 10-20 metrach (przy prędkości 10-20 km/h) znów się zaczęło. Wcześniej też miał jakieś takie dziwne akcje ale tylko w zimie. Uspokoiło się to jak wymieniłem sworznie i gumy przy wahaczach. Zdarzało się także, że zaczęło bić przy dłuższej jeździe a po chwili postoju był spokój. To zapewne łożyska więc one na bank są do wymiany. Tylko pytanie czy one były by powodem aż tak dziwnego zachowania czy trzeba będzie jeszcze coś wymienić?
Wiara potrafi czynić cuda. Trzeba tylko mocno wierzyć.
free
Nowicjusz

• 15 Paź 2009, 19:25

teoretycznie łożysko piasty lub luz na piaście może dawać podobny objaw, ale samo łożysko tego raczej nie wywołało, do tego popatrz na drążki kierownicze, klocki i tarcze hamulcowe i ogólnie na luzy w zawieszeniu
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

15 Paź 2009, 20:41

Hmm... Drążki chyba nie bo z tego co się orientuje było by kiepsko ze skręcaniem a opór przy skręcie dawał jedynie przeciwny kierunek bicia kierownicy. Klocki były wymieniane więc one też raczej odpadają, aczkolwiek sprawdzę jak będę rozbierał auto.
    free
    Nowicjusz

15 Paź 2009, 20:59

free napisał(a):Hmm... Drążki chyba nie bo z tego co się orientuje było by kiepsko ze skręcaniem a opór przy skręcie dawał jedynie przeciwny kierunek bicia kierownicy
    niekoniecznie wszystko zależy od zużycia elementów ale najłatwiej to sprawdzić jadąc na stacje kontroli pojazdów i poprosić żeby sprawdzili porządnie :wink: kwota to niewielka a masz pewność że jak coś jest do wymiany to znajdą :wink:
    pocieszny
    Forumowicz VIP

15 Paź 2009, 21:05

Jak masz wyrąbane drążki to auto skręca normalnie tylko puka niemiłosiernie i jak się wyrwą to nie wiadomo w którą stronę pojedziesz..
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

16 Paź 2009, 11:06

Zrobiłem nim dziś jazdę testową rano i wszystko było ok przez jakieś 6km. Później zaczęły się lekkie bicia a im dalej jechałem tym mocniej. W sumie zrobiłem jakieś 8km ale nie było aż tak tragicznie. Trochę biło ale nie aż tak jak wczoraj. Jeszcze jest jedno zjawisko o którym dziś sobie przypomniałem. Czasami podczas skrętu kierownica chodziła trochę lżej lub ciężej.
    free
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi RS 6 Avant - 700 Nm momentu obrotowego i 560 KM mocy
      W polskich salonach Audi można już zamawiać najnowszy, sportowy model z Ingolstadt – RS 6 Avant . Ten wyjątkowy samochód to połączenie 412 kW (560 KM) mocy i 700 Nm momentu obrotowego , z ogromnymi walorami użytkowymi ...

16 Paź 2009, 14:38

kiedyś znajomy miał podobny problem... okazało się że był "zużyty" przegub ;)
    kmieciu471
    Nowicjusz

Miejscowość: Krynica

16 Paź 2009, 20:52

kmieciu471 napisał(a):kiedyś znajomy miał podobny problem... okazało się że był "zużyty" przegub ;)
    przeguby klikają :mrgreen: ale przyczyn może być wiele może być wybulona któraś opona na przykład :mrgreen:
    pocieszny
    Forumowicz VIP

17 Paź 2009, 19:51

Przegub to na pewno nie jest i opony też nie bo są nowe.
    free
    Nowicjusz

17 Paź 2009, 23:05

beż wątpienia masz luzy w ukł.kierowniczym, nie kombinuj tylko, tak jak ci sugerowano, jedź do diagnosty, wszystko ci wypunktuje. chyba że jestaś w stanie samo wszystko posprawdzać. podnieś przód auta i zacznij od piast kół i dalej ...
    pozdr
    az td4
    friluś1
    Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
    Auto: LR Freelander
    Silnik: td4 112kM
    Paliwo: Diesel
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2005

22 Paź 2009, 21:02

Jednak się pomyliłem. To był przegub. Poszła obręcz trzymająca kuleczki w kole od strony pasażera, a dziś dokończyła żywota.
    free
    Nowicjusz