Niebieskie światła ??

22 Cze 2010, 14:49

Witam,
Mam takie nietypowe pytanie, z tego względu, że mój chłopak zaproponował mi bym wymieniła żarówki do reflektorów głównych z standardowych na takie, które zapewnią zimne światło o „martwej” niebieskiej poświacie, coś takiego jak tutaj http://www.sklepelektro.pl/osram-cool-b ... Path=60_61 . Ja się na tym za bardzo nie znam, ale czy moja decyzja o zmianie będzie słuszna. Mój chłopak upiera się, że poprawiają one widoczność w trudnych warunkach. A mnie szczerze powiedziawszy niepokoi trochę ten niebieskawy kolor. Proszę poradźcie coś totalnej amatorce.
roksana1230
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

22 Cze 2010, 19:12

Firma Osram produkuje dosć dobre żródła światła. Gama oferowanych żarówek samochodowych jest dośc szeroka i są to dobre żarówki.
Musisz oczywiście wziąść pod uwagę stan reflektorów - zarówno odbłyśniki jak i klosze muszą być w dobrym stanie. Jeżeli odbłyśnik jest połuszczony albo klosz jest ciemny, żółtawy to najlepsza żarówka nie da ci dobrego oświetlenia.
No i oczywiście musisz wiedzieć, jakie żarówki są ci potrzebne - czy H1, H3, H4 itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Cze 2010, 23:06

Podejrzewam ze w jej przypadku to będą H7...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

23 Cze 2010, 10:16

Kolor jest OK, natomiast żywotność żarówek Osram Cool Blue jest żałosna. H4 wytrzymują 3 miesiące a H7 jeszcze krócej :( Z niebieskawych mogę polecić Bosh Xenon Blue.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

23 Cze 2010, 14:49

Czyli nie ma jakichś większych przeciwwskazań by je używać. Bo niestety krąży jakaś dziwna opinia, że policja za to mandaty wlepia... A może ktoś używał już takich i coś powie, czy naprawdę warto? I dzięki wielkie za pomoc;)
roksana1230
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

27 Cze 2010, 23:11

Moim zdaniem te niebieskawe światło pogarsza widoczność, najlepsze są żarówki dające mocne BIAŁE światło.
chudson
Nowicjusz

Miejscowość: Gorzów Wlkp
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Eurocargo ML180E25: pojemny i ładowny
    Od ubiegłorocznego faceliftingu Iveco Eurocargo nabrało przyjaznego, uśmiechniętego wyglądu. Czy ten uśmiech odzwierciedla również wewnętrzne zalety tego samochodu, mogliśmy sprawdzić, jeżdżąc 18-tonowym modelem Eurocargo ...

27 Cze 2010, 23:14

chudson napisał(a):Moim zdaniem te niebieskawe światło pogarsza widoczność, najlepsze są żarówki dające mocne BIAŁE światło.

Dokładnie brat ma niebieskie i nie jest za jasno na drodze :neutral: , tylko ma to fajny wygląd a nic po za tym :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

28 Cze 2010, 10:46

chudson napisał(a):Moim zdaniem te niebieskawe światło pogarsza widoczność, najlepsze są żarówki dające mocne BIAŁE światło.

Tylko, że w temacie nie chodzi o niebieskie żarówki za 5 zł z marketu.. Wszystkie markowe produkty świecą na biało mimo, że w nazwie mają blue ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Cze 2010, 16:24

mojemu kumplowi przywalili 200 zł mandatu za takie światła.
Bez ognia, bez treści, bez idei, bez polotu wszystko stanie się tylko rutyną i szablonem.
Kostucha Drang
Nowicjusz

Miejscowość: ???

29 Cze 2010, 08:43

Kostucha Drang napisał(a):mojemu kumplowi przywalili 200 zł mandatu za takie światła.

Za pseudo ksenony pewnie bo za markowe homologowane żarówki na pewno nie ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika