Niedrogie auto 'z duszą'

04 Maj 2013, 22:59

Cześć wam koledzy i być może nawet koleżanki. Nie będę owijał w bawełnę, bo szkoda mojego i waszego czasu. Wcześniej miałem Skodę Felicię. Fajna, ale jak na pierwszy samochód. Sprzedając ją poprzysiągłem, że moja następna fura będzie inna, chociaż trochę wyjątkowa. Że nie będzie to golf, bmw e36 czy inny opel calibra.

Nie mam w tej chwili kasy, tzn mam, ale niewiele, ale potrzebuję wziąć jakiś model na celownik. Powiesić fotkę nad łóżkiem. Będzie łatwiej zbierać kasę, tym bardziej, że od przyszłego miesiąca zaczynam pracę.

Myślę nad czymś do 8k zł. Podrążyłem i najbardziej do gustu przypadły mi dwa samochodziki - Toyota Celica VI (ewentualnie V, ale to już staruszka) i Honda Prelude. Dobry wybór? Zły wybór? Jak jest z częściami, z eksploatacją? Może macie jakieś inne propozycje? Z góry wielkie dzięki za pomoc.
trickman
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 03 2012
Auto: Nie mam

05 Maj 2013, 08:46

Szukając samochodu ,,z duszą" powinieneś się skupić raczej na starszych samochodach. Nowsze to już bezpłciowe plastikowe wytwory marketingowcow;)
Widzę, że skłaniasz się w stronę japońców więc może CRX bardzo specyficzny samochodzik. Mam na myśli starego CRXa bo te nowsze de sol to już parodia kultowego samochodu.
Może kultowy peugot 205 GTI ?;>
Może jakiś merc w124? Czasem idzie trafić na coupe w przyzwoitej cenie.
Starsze BMW e30/e21? Tylny naped niska masa i klasyczna linia.

A jak już koniecznie prelude to tylko v-tec 2.2 , z innym silnikiem pod maska będziesz rozczarowany.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

05 Maj 2013, 09:14

Dzięki za odpowiedź.

Ten peugot i starsze BMW odpadają. Francuz mi się nie podoba, a BMW są już oklepane. Spojrzałem na E39, ale to, jak mniemam, chyba nie za tę cenę.
trickman
Nowicjusz

05 Maj 2013, 11:35

trickman napisał(a):Spojrzałem na E39, ale to, jak mniemam, chyba nie za tę cenę.

No jak to nie?! Bez problemu. A honda prelude to nie jest full oklepany samochód? Ja bym powiedział, że od Calibry, BMW i Golfa sporo nie odbiega. W ogóle honda. Ja bym poszukał naprawdę starego autka. Może porsche 924/944 albo BMW E21, E28, może sierra MK1 - z duszą to na bank. A jak kwestie ekonomiczne? Powiedz za ile zł chcesz robić 100 km i co myślisz o lpg?
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

05 Maj 2013, 11:48

Nie no, aż takimi starymi klasykami to bałbym się jeździć. Jakby coś padło, to miesięczna pensja pójdzie w cholerę. :) LPG jak najbardziej, wolałbym nawet.
trickman
Nowicjusz

05 Maj 2013, 13:09

No to jak chcesz, wiem że o E39 za te pieniądze to się nawet starać nie musisz :). Wpisz sobie na tablica.pl BMW - 5 i w latach 1995-2003. I tyle :). Aż zrobiłem to za Ciebie. [link do Tablica wygasł][filter_enum_model][0]=5-os-sorozat&search[filter_float_year%3Afrom]=1995&search[filter_float_year%3Ato]=2003&search[order]=filter_float_price%3Aasc Pamiętaj żeby szukać autka do 9,5 tysiąca bo zawsze te 800 zbijesz a 700 Ci się znajdzie jak będzie prześliczna :).
Vermin
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile hybrydy jest w samochodzie elektrycznym?
    Samochody elektryczne są niemal tak stare jak sama motoryzacja. Mimo to uważa się je obecnie za nowość na motoryzacyjnym rynku. To dlatego, że na przełomie XIX i XX wieku przegrały one konkurencję z samochodami spalinowymi ...

05 Maj 2013, 15:21

Podstawowa kwestia którą powinniśmy tutaj rozpatrzyć: co wg Ciebie oznacza "auto z duszą" ? Bo szczerze mówiąc to jakoś nie bardzo mogę to zrozumieć. Dla jednych będą to starsze,klasyczne samochody,a może napisz od siebie tak po prostu co cenisz i czego oczekujesz. Wtedy będzie dużo łatwiej doradzic.
Dabtuner
Aktywny

05 Maj 2013, 15:55

Racja, trochę nie sprecyzowałem. Chodzi mi o samochód z charakterem. Nie punto, nie skoda, nie jakiś taki zwykły i byle jaki. Teraz przeglądałem i nawet to BMW E36 mi się spodobało, oczywiście w wersji surowej, bez wsiowych lamp, spoilerów i progów.

Tak jak pisałem, wcześniej już praktycznie byłem przekonany co do Celiki, ale to jednak sportowe auto i eksploatacja go w gazie byłaby nieco zabawna. A i trudno dostać te starsze Toyoty w osiągalnym dla mnie przedziale cenowym.

Co do E39 to czytałem sporo opinii, że cholernie drogie części. No i pali jak smok, dużo więcej niż e36. Nastawiałbym się na spalanie 12-14 gazu w mieście - dokładnie tyle pali mojemu znajomemu.
trickman
Nowicjusz

05 Maj 2013, 22:53

Spalanie:

E39
http://www.autocentrum.pl/spalanie/bmw/seria-5/e39/

E36
http://www.autocentrum.pl/spalanie/bmw/seria-3/e36/

Wysyłam Ci coś na PW :).
Vermin
Stały forumowicz

06 Maj 2013, 00:18

E39 auto z duszą? Ceilca auto sportowe? Sorry koleś, ale [...] jak potłuczony :wink:

E39 spali z pół litra, litr więcej od E36 w mieście, bo jest cięższe. Poza tym ma nowocześniejsze silniki w ofercie, więc nie spali dużo więcej.

Dodatkowo ile chcesz łożyć na utrzymanie? Bo z tego co widzę to może ledwo na E36 Ci starczy, E39 jest dużo droższe pod tym względem...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

06 Maj 2013, 07:57

No może przesadziłem z tą duszą i obraziłem posiadaczy klasyków nad klasykami, ale dla mnie to po prostu samochód niestandardowy dla ludzi w moim wieku (mam 20 lat).

Jasne, że zależy mi na możliwie jak najmniejszych kosztach utrzymania. A dlaczego koszta utrzymania e39 są znacznie wyższe, jeśli mogę spytać?
trickman
Nowicjusz

06 Maj 2013, 08:18

Za 6k szukaj auta które się nie popsuje a nie z duszą. Duszę to będziesz miał na ramieniu jak kupisz e39 i trzeba będzie jechać gdzieś dalej.
Wstrzymaj się uzbieraj trochę kaski i kup auto które oprócz duszy będzie miało jaja...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

06 Maj 2013, 08:21

Wiesz, tak to można w nieskończoność. Na początku chciałem kupić coś za 4k, potem za 6, teraz doszło do 8, a na koncie i tak ciągle są 3. Dlatego postanowiłem, że 8 to budżet zaporowy. Inaczej zbierałbym tę kasę przez 20 lat i w końcu uzbierał na Lambo.

Może Fiat Coupe?
trickman
Nowicjusz

06 Maj 2013, 15:33

A może ford coguar ?
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

06 Maj 2013, 16:50

Moja rada jest taka, kup sobie zwinne auto, może być bez duszy ale tanie w naprawie i na którym nie stracisz worka kasy. Przez czas użytkowania tego co kupisz zbieraj sobie na auto które będzie odpowiadać Twoim wymaganiom.
W tej kwocie która posiadasz szukaj coś z JDMów bo jak dobrze trafisz to będzie w miarę szybko, bezawaryjnie i bez straty na wartości. Jak będzie bezawaryjnie to jest możliwość nazbierania kasy na auto zduszą. Jeżeli będziesz się interesował takimi śmietnikami jak fiat coupe to nigdy nic nie nazbierasz.
Zanim podejmiesz decyzje przez google sprawdź sobie motorownie JDM lat 90tych i porównaj do aut EU a szczególnie zwykłych populusów.
Zacznij od tojotowych JZ/UZ/3S/Beams, później nissnaowe SRki/Vki/SRki VE dodaj do tego hondznki Vtecki. To tak na dobry początek.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe