Nieduże auto rodzinne, benzyna bez gazu

15 Cze 2021, 07:02

Cześć!
Im więcej czytam opisów, opinii w internecie, tym trudniej mi wybrać auto. Moje wymagania:
- benzyna niekoniecznie do gazu, małe i raczej krótkie przebiegi
- kwota około 25 tys, szukałem do 40 tys ale zmieniłem zdanie
- auto w miarę przestronne ale nie musi być wielkie, rodzina 2+2 ale przesiadam się z Passata Variant i wiem ze mniejsze auto mi spokojnie wystarczy, szczególnie jeśli chodzi o bagażnik
- nie starsze niż 2011
- auto nie mniej żwawe od Passata 2.0 140km

Marzenia:
Honda Accord ale mnie nie stać
Peugeot 508 ale odradzają benzynę
Mercedes E200 ale jakoś się obawiam

Rzeczywistość:
Astra 1.4 turbo
Laguna 2.0 turbo
Mondeo
Avensis

Pomożecie?
mirobak1
Nowicjusz

15 Cze 2021, 07:42

Przy Twoich wymaganiach każde z tych aut co podałeś odpada.
-25 tys
-Nie starsze niż 2011
-Nie mniej żwawe od passata 2.0 Tdi?

Wykreśl jedno to może uda się coś wybrać.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

15 Cze 2021, 08:13

hoderi145 napisał(a):Przy Twoich wymaganiach każde z tych aut co podałeś odpada.
-25 tys

Nie kupię np Astry za tą kwotę?
Tak naprawdę mogę wydać do 30 tys, ale to absolutny max.
mirobak1
Nowicjusz

15 Cze 2021, 09:01

Nieduże aito w tytule a połowa większa od passata którego masz
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Cze 2021, 09:14

mirobak1 napisał(a):Nie kupię np Astry za tą kwotę?
Kupisz ale Astra jest ciężka sama w sobie i nie grzeszy przestronnością.
mirobak1 napisał(a):auto w miarę przestronne ale nie musi być wielkie, rodzina 2+2 ale przesiadam się z Passata Variant i wiem ze mniejsze auto mi spokojnie wystarczy, szczególnie jeśli chodzi o bagażnik
Proponuję szukać również wersji kombi jeżeli już ma być mniejsze.
hoderi145 napisał(a):-Nie mniej żwawe od passata 2.0 Tdi?
Z tym będzie ciężko bo szukasz benzyny więc musisz liczyć się z odczuciami przyspieszenia na niższym poziomie.

Moim zdaniem możesz wybierać w samochodach kombi w benzynie np.
- Opel Astra J 1.4
- Chevrolet Cruze 1.8
- Seat Exeo 1.8T (150KM) do 2011 jak byś znalazł fajny egzemplarz z tym silnikiem to by było całkiem fajne rozwiązanie
- Ford Focus 1.6 EcoBoost (powinien zapewnić lepsze wrażenia z jazdy niż Passat którym jeździłeś)
- Kia Ceed 1.6
- Hyundai i30 1.6

Te trochę większe:
- Renault Laguna III 2.0
- Toyota Avensis T27 1.6 lub 1.8 np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Toyota Avensis T25 z silnikiem 1.8 to ciekawa opcja ale ostatnie egzemplarze będą z 2009 roku. Niemniej jednak jak byś trafił ładny taki samochód to warto się zastanowić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Cze 2021, 09:43

Rokiko, zwróć uwagę, że taka Astra/Cruze/ceed/i30 będą zauważalnie słabsze od tego 2.0 tdi - Słabsza moc i/lub znacznie mniejszy moment obrotowy.
Laguna spoko ale do 25k rocznik raczej poniżej 2011, tak samo jak Avensis.

Za duże wymagania, za mały budżet.
hoderi145
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jak dobre opony ciężarowe wpływają na biznes?
    Opony stosowane w transporcie drogowym stanowi do 5 proc. wydatków firmy, ale ma wpływ na 40 proc. wszystkich kosztów operacyjnych. Od jego jakości przy zakupie, fachowego serwisu przy montażu oraz i potem prawidłowej ...

15 Cze 2021, 10:00

Może przesadziłem z tymi osiągami jak w Passacie, ponieważ myślałem że auta benzynowe są zwinniejsze niż disle. Chodzi ogólnie o to, by samochód miał zadowalające przyspieszenie, nie był ociężały.
mirobak1
Nowicjusz

15 Cze 2021, 10:04

No to Astra j 1.4T powinna być spoko, tylko nie wiem jak z rocznikiem. Wolałbyś zadbany 2010, czy cieknący i poszpachlowany 2011? Tymbardziej, że to kwestia tylko rocznika, nie ma tutaj żadnego np. faceliftingu do którego być może warto by dopłacać.
hoderi145
Aktywny

15 Cze 2021, 11:41

Dziękuję za podpowiedzi. Czy wiecie może coś na temat korozji aut które wymienił Rokiko, któreś są pod tym względem mniej lub bardziej polecane? Właśnie przez problem z jakością blach chcę pozbyć się Passata.
mirobak1
Nowicjusz

15 Cze 2021, 13:20

hoderi145 napisał(a):Rokiko, zwróć uwagę, że taka Astra/Cruze/ceed/i30 będą zauważalnie słabsze od tego 2.0 tdi - Słabsza moc i/lub znacznie mniejszy moment obrotowy.
Zgadza się, dlatego wspomniałem o tym :wink: że będzie słabiej. Warto jednak żeby osoba która szuka takiego samochodu przejechała się takim samochodem i zobaczyła czy coś takiego jej odpowiada czy totalnie nie jest to czego szuka.
mirobak1 napisał(a):Czy wiecie może coś na temat korozji aut które wymienił Rokiko, któreś są pod tym względem mniej lub bardziej polecane?
Jeżeli kupisz bezwypadkowe to powinno być całkiem dobrze w tych wymienionych przeze mnie. Jedyne co to Avensis T25 potrafił robić się rudy od wysokości tylnego zawieszenia i to warto sprawdzić. W takim samochodzie jak chcesz pojeździć dłużej warto zrobić konserwację preparatem który potrafi reagować z wykwitami rdzy. Takie działanie powinno pozwolić uniknąć większych problemów z rdzą.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Cze 2021, 14:57

Mam już pewne pojęcie, zastanawiam się też nad trochę mniejszym autkiem, powiedzmy w wielkości Civica, Corolli, coś polecicie?
Pochodziłem trochę po komisach i widzę, że nawet taki Golf by mi wystarczył jeśli chodzi o miejsce w kabinie.
mirobak1
Nowicjusz

15 Cze 2021, 16:53

Corolla/Civic/Golf/Astra/Ceed/I30 to wszystko jeden segment C i nie są to wcale mniejsze auta niż te co podałeś w pierwszym poście.
Golf odpada, kiepskie silniki benzynowe. Civica za 25k to tylko raczej przedlift więc roczniki 2008/09. Corolla/auris też do 25k rocznikowo nie ma szans jeśli by patrzeć na optymalny silnik czyli 1.6 (który i tak będzie się zdawał zamulony w porównaniu do Turbo diesla 2.0 Tdi)
Najbliżej Twoich wymagań Astra J, fiat bravo, Lancia delta. Z silnikami 1.4 Turbo.
hoderi145
Aktywny

15 Cze 2021, 18:26

Coś mnie tknęło i sprawdziłem dane techniczne Astry J, jaka jest różnica między kombi a hatchbackiem. Hatchback kilkadziesiąt kilogramów lżejszy, średnie spalanie niższe nieznacznie ale przyspieszenie 9,9 s (kombi 10,5 s), a więc na korzyść. A hatchback mi w zupełności wystarczy.

Swoją drogą, co sądzicie o tych dwóch ogłoszeniach?
[link do oferty na Olx wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
mirobak1
Nowicjusz