Nieduże, ekonomiczne pierwsze auto za ok 10-15 tys

08 Sie 2011, 11:45

Witam,

Przymierzam się do zakupu pierwszego auta, budżet to okolice 10-15 tys. zł. Jestem w trakcie robienia prawa jazdy, wiec nie chciał bym wydać za dużo kasy na auto do nabierania wprawy w jeżdżeniu :)

Wymagania:
- auto nie duże
- preferowane piecio drzwiowe
- ekonomiczne
- "chodliwe" po około roku chciałbym je sprzedać

Wstępnie różni znajomi polecali mi w tej kwocie coś z poniższego zestawu:
- Golf IV
- Opel Astra
- Toyota Corolla

Jeździł będę na początku nie za dużo, trochę w mieście i raz na jakiś dalej, jakieś 300km w jedną stronę i z powrotem.
Mane
Nowicjusz

08 Sie 2011, 22:19

skoda octavia, 1.9 tdi 110 km ;) bedziesz zadowolony
mazi417
Nowicjusz

Auto: brak auta narazie

08 Sie 2011, 23:01

mazi417: Szczególnie, że Octavia to "auto nie duże". Jeśli chcesz koniecznie małe to może fabia, bo dużo tego jeździ i można dorwać od jakiegoś dziadka. Chociaż jak masz trasy po 300km to wielkość auta nie ma znaczenia (spalanie). Lepiej kupić duże i wygodne niż po 2 miesiącach żałować że kupiło się małe gówienko, które się włóczy po autostradzie.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

09 Sie 2011, 07:59

Większe będzie za rok, S40. Na razie chcę coś mniejszego żeby nabrać wprawy w jeździe i nie było wielkiej szkody jak się gdzieś puknie :) Te trasy 300km to raz na kilka miesięcy, wiec bez szaleństw.
Mane
Nowicjusz

09 Sie 2011, 08:14

Robisz prawo jazdy - więc jeszcze nie wiesz kiedy zdasz. Moim zdaniem 15 tyś to nieco dużo jak na auto do nauki jazdy no ale jak kto woli, przykładowo takim Lanosem bądź Mazdą 323f za 6 tyś byś się nauczył jeździć i miałbyś już więcej kasy na coś lepszego.

Wracając do tematu - jeśli rozważasz zakup diesla to polecam Ci Fiata Stilo JTD, jeśli chcesz coś w PB/PB + LPG to Astra II, Almera, jakiś Leon.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

09 Sie 2011, 08:17

Wiem, że nie wiem kiedy zdam, ale sytuacja jest taka, że muszę kupić teraz i muszę wydać na auto przynajmniej 10 tys. Co do diesla, to myślę, że w moim przypadku się to nie kalkuluje, więc raczej na pewno będzie to auto w benzynie. Co do Astry II to takie auto kosztuje w przedziale 25-30 tys, więc poza budżetem.
Mane
Nowicjusz

09 Sie 2011, 08:23

Astra II 25-30 tyś? Może poczytaj wpierw czy wiesz o czym mówisz?
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sie 2011, 08:29

stasiowski121 napisał(a):Astra II 25-30 tyś? Może poczytaj wpierw czy wiesz o czym mówisz?

Przepraszam, mój błąd pomyliłem z Astrą III :)

Zaprzyjaźniony handlarz proponuje mi dwie opcje
1) Opel Astra II 2001 r benzyna 1.6 12 tys + opłaty
2) Opel Astra II 2001 r diesel 2.0 13 tys + opłaty
Mane
Nowicjusz

09 Sie 2011, 09:12

stasiowski: masz jaką wiedzę jak almera n16 spisuje się w gazie? Sam się zastanawiam jak to współpracuje, a mówisz że warto...
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

09 Sie 2011, 09:33

Konkretnie Almera - nie, ale Primera 1.8 16V 115 KM tak - sekwencję BRC znosi bardzo dobrze, służbowy wóz, nie ma lekko - jeździ po polach, wiejskich dróżkach, gdzie tylko szefowa nakaże. 3 lata na gazie, regularnie wymieniane świece i filtry w lokalnym serwisie - no bo auto firmowe więc na wszystko muszą być faktury. Autko naprawdę bardzo wdzięczne i sympatyczne.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Sie 2011, 09:00

Po kilku rozmowach ze znajomymi zajmującymi się handlem samochodami zastanawiam się też nad czymś młodszym z rocznika 2004-2005. Bo jednak auto około 10 letnie będzie zajechane, a przebiegi na polskich portalach można między bajki włożyć, wystarczy spojrzeć na portal mobile ile tylu letnie auta mają przejechane 200-300 tys km, a sprzedawana w Polsce dziwnym trafem nawet nie zbliżają się do 200 tys km.

Mógłby ktoś polecić coś młodszego?

Z nowszych roczników to mi znajomi polecili
VW Polo (pewnie coś ok 2004)
Toyotą Yaris (2003-2005)
VW Fox (to chyba typowo damskie auto) :)
Toyota Aygo
Mane
Nowicjusz

02 Paź 2011, 18:23

Ja bym z tej trójki wykluczył Astrę, a dodał Focusa. Golf, Corolla i Ford to rzeczywiście są trzy najlepsze kompakty na rynku. Z tej trójki to już zależy od egzemplarza, który Ci się trafi...
sarmon
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: ford mondeo 1.8 90km