Niedziałające spryskiwacze

12 Sie 2018, 11:26

Witam

Zaczęły szwankować spryskiwacze. Płyn tryska s nich bardzo słabo, tak że mało co trafia na szybę. Pompka wydaje normalny dźwięk. Zauważyłem, że mam nieszczelny zbiornik na płyn do spryskiwaczy, bo wlewając 2,5 litra po kilku minutach pod samochodem była kałuża płynu. Mimo to nie wyjaśnia to faktu że zaraz po wlaniu płynu spryskiwacze i tak ledwo doprowadzały wodę. Nawet jak ona wycieka ze zbiornika to przecież wycieka stopniowo to spryskiwacze powinny chyba chwilę działać poprawnie ?
Dodam że 2 tygodnie temu miałem zderzenie z dzikiem. Nie była to duża prędkość, lampy są całe, tylko zderzak uszkodzony, ale może od tego coś tam się uszkodziło.
Auto Peugeot 407 2.0 16V 2008r
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

12 Sie 2018, 11:44

Za niskie ciśnienie sprysku na szybę może odpowiadać nieszczelność na trasie zbiorniczek-spryskiwacz lub poprostu zatkane spryskiwacze, zdejmij wężyk od spryskiwaczy i zobacz naocznie jakie jest ciśnienie ale powinno być spore. Co do cieknięcia zbiorniczka to trzeba zweryfikować czy pękł zbiorniczek czy np pompka się zruszyła i przecieka, może też pękł weżyk i tez dzięki temu nie masz ciśnienia na spryski
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Sie 2018, 20:50

Kao napisał(a):może odpowiadać nieszczelność na trasie zbiorniczek-spryskiwacz
Najprędzej będzie pewnie to jeżeli wcześniej przed spotkaniem z dzikiem było ok. W takim przypadku pompka może zasysać lewe powietrze z płynem co osłabia jej ciśnienie na wyjściu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy używane opony są bezpiecznym wyborem?
    Zakup nowych opon to wydatek, który każdy kierowca powinien traktować w kategorii inwestycji – opony są jedynym elementem łączącym auto z jezdnią. To od ich jakości i sprawności zależą nie tylko osiągi samochodu ...
    Czy 10km/h wolniej robi rożnicę?
    Władze Francji zdecydowały o zmianie ograniczenia prędkości obowiązującego na drogach poza terenem zabudowanym. Kierowcy będą mogli poruszać się tam z prędkością 80 km/h zamiast 90km/h. Zmiana wywołała wiele kontrowersji, ...