Niedziałający klakson przy włączeniu świateł

30 Kwi 2020, 19:06

Witam,

Daewoo Tico 2000r.

Otóż mam problem z tym, iż nie działa mi klakson przy włączonych światłach mijania. Wszystko jest ok, gdy światła są wyłączone lub włączone są tylko pozycyjne. Problem pojawia się przy włączeniu świateł mijania. czy ktoś spotkał się z taką awarią lub ma pomysł co może by tego przyczyną?

Pozdrawiam
Alien51
Nowicjusz

Zdjęcia: 6

02 Maj 2020, 18:09

Przypuszczam że gdzieś się robi jakieś zwarcie przez to klakson nie ma zasilania. trzeba by było sprawdzić czy w kierownicy masz na kablach od klaksonu zasilania tak jak przy wyłączonych światłach. Ale wcześniej możesz to sprawdzić na przekaźniku od klaksonu czy tam jest podawany prąd przy włączonych światłach jak go nie będzie to znaczy że problem leży między klaksonem w kierownicy, a przekaźnikiem a jak będzie to znaczy że dalej między przekaźnikiem a syrenką.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Maj 2020, 18:28

Do włącznika klaksonu w kierownicy poprowadzona jest masa ( nie plus ). Z tego co wiem i pamiętam, to klakson nie ma przekaźnika. Nawet światła mijania czy drogowe też nie mają przekaźnika w tym aucie.
Jedyne połączenie klaksonu i świateł, to złącze x20 przy kierownicy.
Ale ja zacząłbym od sprawdzenia, czy na włącznik klaksonu w kierownicy przychodzi i odchodzi masa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Maj 2020, 21:40

W Tico po czasie z elektryką robią się dziwaczne rzeczy. Niestety zazwyczaj jest to przyczyna dziwacznie poprowadzonej masy . Przewód masowy z akumulatora jest podpięty do korpusu zespołu napędowego a do nadwozia , karoserii plecionką z kolektora wydechowego do belki zderzaka przedniego czy wzmocnienia czołowego budy( nie pamiętam dokładnie ) . I tutaj jest słaby punkt. Zerwanie , czy skorodowanie tego połączenia powoduje cyrki. Należałoby dołożyć solidny kabel bezpośrednio z klemy minusowe do blachy nadwozia.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Systemowe rozwiązania przyszłości Webasto
    Niemiecka firma Webasto, znana Polakom przede wszystkim z produkcji urządzeń ogrzewania postojowego, montowanych w samochodach osobowych i ciężarówkach, działa również w wielu innych dziedzinach motoryzacji. ...