Start/Stop a ładowanie.

29 Kwi 2020, 01:30

Witam. Jeżdżę crafterem 2.0 177km z 2019 roku. Auto posiada system start stóp wraz z akumulatorem AGM.

Denerwowalo mnie ze za każdym odpaleniem trzeba klikać przycisk aby wyłączyć start stop. Nauczony z Renault Mastera z tym samym systemem wypialem na akumulatorze z minusowej klemy wtyczkę. Start stop się dezaktywowal a napiecie ładowania stało się stabilne.

Jak jest włączony start stop i ta wtyczka wlozona to jest tak że np jadąc trzymając gaz napięcie wynosi 12.3 a po puszczeniu gdy auto się toczy 14.5 ( ekologia)

Teraz napięcie jest stale tylko zauważyłem jedna rzecz gdy temperatura na zewnątrz była poniżej 0 cały czas napięcie utrzymywalo się 14.6 do 14.7v. Za to gdy jest koło 20 stopni jest to około 13.5v. I nie jest to kwestia że akumulator się ładuje lub nie bo po paru godzinach ciągłej jazdy jest tak samo. Temperatura zewnętrzna ma tu wpływ

I tu moje pytanie czy nie zaszkodzi takie coś akumulatorowi? Chociaż podejrzewam że takie skoki napięcia od 12.3 do 14.5 setki razy bo za każdym razem gdy puszczę gaz też nie jest zdrowe.

Ciekaw jestem waszych opinii pozdrawiam :ok:
AnWi303
Nowicjusz

30 Kwi 2020, 15:20

AnWi303 napisał(a):Teraz napięcie jest stale tylko zauważyłem jedna rzecz gdy temperatura na zewnątrz była poniżej 0 cały czas napięcie utrzymywalo się 14.6 do 14.7v. Za to gdy jest koło 20 stopni jest to około 13.5v.
Sprawdziłeś z ciekawości jak jest z tym napięciem przy wpiętym systemie S/S? Akumulatorowi raczej nie zaszkodzi bo paręrazy jak ładowałem akumulator AGM to widziałem że potrafią być skoki do takich wartości więc tu bym się nie obawiał o to. Bardziej zastanowiłbym się nad układami w samochodzie ale one raczej powinny być zabezpieczone odpowiednio przed skokami napięcia.

Swoją drogą również nie lubię tego systemu S/S ;/ wymyślony pod ekologię i dosyć kosztowny robi się w użytkowaniu przez zwykłego kierowcę ;/
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Maj 2020, 17:50

Pytanie, czy to jest system S/S z odzyskiwaniem energii czy bez tego systemu. Bo to bardzo ważne jest.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Maj 2020, 18:37

Wydaje mi się że jest odzyskiwanie energii bo jak auto toczy się na biegu bez gazu to ładowanie jest 14.7
AnWi303
Nowicjusz

02 Maj 2020, 19:08

Tak więc zwykłego aku nie można założyć Padnie po miesiącu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Maj 2020, 19:10

Konkretnie chodzi mi oto.
W aucie jest akumulator agm.
Po prostu gdy odlacze system start stop to ładowanie już nie skacze lecz jest stale.

Jak jest zimno poniżej 0 to jest to około 14.6v gdy jest ciepło około 20 stopni ładowanie wynosi 13.6 niezależnie od obciążenia.

Moje pytanie czy jeżeli tak będzie to wyglądać zaszkodzi to akumulatorowi?
AnWi303
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Amarok 4MOTION
    Amarok jest najmłodszym modelem marki Volkswagen Samochody Użytkowe. Jego produkcja rozpoczęła się w 2010 roku w Argentynie, od maja 2012 roku samochód powstaje także w fabryce Volkswagena w Hanowerze. Dla Amaroka ...

03 Maj 2020, 13:14

Do aut z systemem S/S są specjalne akumulatory. Mają one duże rozładowania i duże ładowania. Do tego ładowane są dodatkowo podczas hamowania. Po założeniu zwykłego aku będzie on głęboko rozładowywany i szybko ładowany wysokim prądem. Samo napięcie to jeszcze nic. Najważniejszy jest prąd.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika