Niedziałający prędkościomierz, radio, klakson i światło stop

12 Lip 2010, 19:51

witam, nam freelandera rocznik '99 po przekładce, na początku problem dotyczy kilku rzeczy, przede wszystkim ostatnio jak zaczęły się upały zaczął wariować prędkościomierz, tzn. albo nie działa wcale, albo jak załapie podczas jazdy to przez chwilę pokazuje dobrą prędkość a potem wskazówka potrafi latać od 0 do 70km. nie ma zależności! Dodatkowo przestało działać radio z tym że jak doprowadzi się mu dodatkową masę np z obudowy zapalniczki to działa- co oznacza ze gdzieś mogła się zgubić masa ale czy również od prędkościomierza? Wcześniej zaczęły się problemy z klaksonem który działa jak chce/ raz działa raz nie, no i prawe tylne światło stopu nie działa ale tylko gdy są włączone również światła mijania. może ktoś miał podobne problemy?
okaz1981
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

13 Lip 2010, 08:43

czy przypadkiem przy przekładce ktoś czegoś nie pokrochmalił?

Często robią fuszere..może gdzies kable nie zaizolowane i dostaje jakiego prądu bokiem albo coś sie zwiera. Albo nie chce im sie ciągnąc kabli i kilka kontrolek podłączonych jest do jednego kabla a potem wciskają kit czego auto nie posiada.

Najlepiej to "przedzwoń" kable. Posprawdzaj tam gdzie sie da czy nie ma jakiś przetarć na instalacji.
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

15 Lip 2010, 07:01

najpierw sprawdz bezpieczniki jeli sa odpowiedniej wartosci to ok. nastepnie rozkrec plastikowa oslone przy kierownicy 3 srobki od dolu dzwignia od regulacji wysokosci na dol i sciagniesz poszukaj tam takiej długiej kostki do ktorej wchodza dwa grube brazowe kable sproboj nimi poruszac.
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

21 Lip 2010, 09:31

Moj freelander to europejska wersja i tez mam problem z prędkościomierzem. Zachowuje się dokładnie tak jak opisałeś. Podejrzewam, ze padł czujnik tylko nie jestem pewien czy to liczy z czujnika ABS-u czy ze skrzyni.
TRAUL
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA

22 Lip 2010, 19:01

zrob jak w mojej poprzedniej radzie. rozkrec obudowe kierownicy. poszukaj długiej kostki skierowanej w lewo. wchodza do niej dwa przewody koloru brazowego docisnij je albo poruszaj nimi. powinno pomów
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samodzielna wymiana oleju silnikowego
    Dla osób lubiących samodzielnie naprawiać samochody, wymiana oleju silnikowego nie jest żadnym problemem. Jednak coraz więcej osób wybiera profesjonalne warsztaty takie jak Euromaster. Nic dziwnego, standardy ...