Nieleciwy kompakcik do 15-17 tys.

22 Maj 2012, 18:12

Witam. Długo myślałem nad tym jakie auto było by dla mnie idealne. Od Mondeo, Lagun i Passatów po Golfy, Leony itd. W końcu uznałem ze najlepszy będzie jednak jakiś kompakcik, z odpowiednim silnikiem i wyposażeniem. Ogólnie to kwota mniej więcej taka jak w temacie. Jeżeli chodzi silniki to jakieś 1.6 - 1.8, oczywiście w benzynie. Do tego jakoś w miarę dobrze wyposażone. Wszystkie szyby elektryczne, lusterka, klima, jakieś fabryczne CD i w sumie tyle mi wystarczy ;) Teraz tylko powstaje pytanie jakie będzie w miarę dobre i opłacalne, i czy w ogóle kupię coś w dobrym stanie, z niewielkim przebiegiem i niezbyt leciwego.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.

P.S. Ogólnie wpadł mi w oko Chevrolet Lacetti w hatchbacku, ale niewiele ich widziałem, było nawet sporo ale z najsłabszym silnikiem.
Zontas
Początkujący

Zdjęcia: 17
Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 25 01 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Alfa Romeo 156 Sportwagon
Silnik: 1.9 jTD 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

22 Maj 2012, 19:17

Chevrolet Lacetti (następca Nubiry) to niezły samochód. Niestety nie odniósł takiego sukcesu jak niegdyś Daewoo i jeździ tego dużo mniej co za tym idzie gorzej jest z dostępnością części i z ich cenami. Na szczęście raczej się nie psuje a jak już coś to pierdoły. Szukalbym z benzyniakiem, trwałe i niezawodne konstrukcje. Z kompaktów w tej cenie to Lacetti będzie zdecydowanie najmłodsze. Ze starszych warto zainteresować się VW Borą. Moim zdaniem lepsza wersja Golfa IV. Za te pieniądze już się znajdzie rozsądny egzemplarz :wink:
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

22 Maj 2012, 19:27

Umm no własnie Bora nie za bardzo mi się podoba...Wolałbym Golfika ;) Kumpel ma 1.6 SR i powiem ze bardzo przyjemnie się tym jeździ, no tylko wyposażony słabo
Zontas
Początkujący

23 Maj 2012, 13:54

Raczej o hyundaiu i30 czy Kii Cee'd moge pomarzyć? ;)
Zontas
Początkujący

23 Maj 2012, 14:04

No niestety za młode samochody na ten budżet . Z młodszych w tych pieniądzach są jeszcze francuzy: Renault Megane, Peugeot 307, i Citroen C4. Jednak moim zdaniem dosyć ryzykowne propozycje. :wink:
mazur93
Początkujący

23 Maj 2012, 14:26

Dość ryzykowne i jak dla mnie mało atrakcyjne wyglądowo...krótko mówiąc nie podobają mi się ;)
Z używanych francuzów to Laguna II albo ew. ten Megane, ale tylko w kombi jest ładne ;)
Zontas
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Kia Carens - kompaktowy MPV
    Kia Carens to kompaktowy MPV (Multi-Purpose Vehicle) zaprojektowany całkowicie od nowa z myślą o potrzebach nowoczesnej rodziny. Aerodynamiczna sylwetka, design "cab forward", wybór czterech jednostek napędowych, czterech ...

23 Maj 2012, 15:02

No szczególnie Megane w hb ma dosyć kontrowersyjny wygląd. Mi też się średnio podoba :wink: Laguna II to królowa lawet :D Czyli mimo wszystko chyba trzeba wrócić do punktu wyjścia. Golf, Leon, Lacetti, można pomyśleć jeszcze o do bólu nudnej Octavii lub ciekawszym i lepiej jeżdżącym Focusem (niestety rdzewieje).
mazur93
Początkujący

23 Maj 2012, 16:11

Zanim zdecydujesz się na Lacetti spójrz na ceny części, przejedź się nimi i zobacz jak wygląda blacharka(mają problem z korozją).
Twoja decyzja ale nie bez powodu te samochody jako nowe kosztowały mniej niż większość samochodów z segmentu B mimo, że to kompakty.
Co jest ryzykownego we francuzach? mają proste konstrukcje, sprawdzone i trwałe silniki z których chętnie korzystają niemcy czy japończycy i pełny ocynk + wysoki poziom bezpieczeństwa.
Inna sprawa, że nie bez powodu są znacznie chętniej kupowane w Europie niż choćby japońskie czy włoskie.
Kupowanie czegoś tak archaicznego jak Golf IV za te pieniądze mija się z celem, niby będzie tylko rok starszy niż np. Renówka czy Peugeot ale konstrukcyjnie generacja do tyłu.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Maj 2012, 20:10

No a tak zatrzymując się na francuzach. Laguna i Megane. W zasadzie to Laguna była moim marzeniem zawsze, tylko słyszałem mase złych opinii ;/
Zontas
Początkujący