Nielegalna instalacja gazowa?

14 Wrz 2011, 14:18

Witam!
Posiadam Astrę I. Założyłem instalację rok temu i dzisiaj na przeglądzie auta okazało się że nie mam części regulującej spaliny na wysokich obrotach (jest regulacja ręczna tylko).
Czy taka instalacja jest legalna czy powinienem założyć sobie komputer który tym steruje?
Pozdrawiam
MarekM
MarekM1234
Nowicjusz

Auto: Opel Astra

14 Wrz 2011, 20:26

Jaki masz silnik?
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

15 Wrz 2011, 18:52

Opel Astra 1.4 44kW 8V X14NZ
MarekM1234
Nowicjusz

15 Wrz 2011, 20:55

W samochodach na gaźniku nie ma przepisów odnośnie regulacji spalin na wysokich obrotach i dlatego jest zakładana instalacja I generacji ale w twoim silniku na wtryski już powinno być to założone a dokładniej mówiąc powinieneś mieć instalację II generacji. Jeżeli coś pogmatwałem to niech ktoś bardziej obeznany w temacie sprostuje.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

15 Wrz 2011, 22:04

PrezesArtek napisał(a):Jeżeli coś pogmatwałem to niech ktoś bardziej obeznany w temacie sprostuje.

Według tego co wiem to nic nie pogmatwałeś

MarekM1234 napisał(a):Założyłem instalację rok temu i dzisiaj na przeglądzie auta okazało się że nie mam części regulującej spaliny na wysokich obrotach (jest regulacja ręczna tylko)

Po założeniu pewnikiem udałeś się do WK po wpis do DR . Aby tego dokonać przedstawiłeś tam Fakturke za montaż od gazownika z wyszczególnieniem co zostało zamontowane . Podejrzewam że na niej jest rozpisana instalacja II-giej generacji , tak aby wszystko się zgadzało z literą prawa. To są moje spostrzeżenia i wymagają sprawdzenia.
Co do legalności Twojej instalacji to dopóki nie trafisz na paragrafowego diagnostę ( nie podbije przeglądu ) będzie ona > legalna <
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

16 Wrz 2011, 16:23

Dzięki bardzo za odp. Sprawdzę tą fakturę. Wolałbym jednak żeby to była instalacja w pełni legalna więc raczej poproszę o uzupełnienie braków, żeby być fair wobec obowiązującego prawa.
Z drugiej zaś strony ubolewam nad tym, że ludzie montujący takie instalacje nic nie powiedzą tylko montują bez pytania byle taniej, a ja akurat wolałbym już wtedy dopłacić i mieć spokój i czyste sumienie ...
Raz jeszcze dzięki
Pozdro
MarekM
MarekM1234
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

16 Wrz 2011, 20:27

bonifacy napisał(a):Fakturke za montaż od gazownika z wyszczególnieniem co zostało zamontowane . Podejrzewam że na niej jest rozpisana instalacja II-giej generacji

A tutaj wprowadziłem Cię w błąd . Przejrzyj Wyciąg ze świadectwa homologacji.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna