Legalizacja butli LPG

30 Sty 2010, 23:03

Ostatnio wujek zakupił Renault Clio 1.4 benz. + LPG ale bez papierów na gaz.
Okazało się potem, że był wmontowany nielegalnie tzn. domowej roboty. Na przeglądzie nie podbiją nam przeglądu, ale po znajomości da się załatwić. Ale problem jest taki, czy da się zalegalizować butle? Jeden mechanik powiedział że się da, a drugi że nie bo nie ma jakiegoś numeru. Więc juz sam nie wiem i pytam Was, może ktoś tak wpadł :razz:
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: Nie mam
2

31 Sty 2010, 20:42

Jeśli butla jest polskiej produkcji ,to bez problemu da się załatwić duplikat poświadczenia na zbiornik . Każdy porządny punkt monterski wie jak to załatwić .
wrocek66
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
2

31 Sty 2010, 20:44

Mechanik stwierdził że to domowa robota i był montowany w Polsce. Ale obie właścicielki wypierały się tego, że gaz legalnie. No to gdzie papiery?! Nie ma...
Popytam jak będę w Rzeszowie, może faktycznie da radę załatwić legalnie dokumenty.
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

0

31 Sty 2010, 20:59

Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994
0

31 Sty 2010, 21:02

No tak. Ale w dowód rejestracyjny nie będzie wbite, tylko sam papier na legalizację butli. Ale czy przegląd podbiją już normalnie? A Policja się nie czepi?
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

2

31 Sty 2010, 21:02

a tu jest wykaz zakładów wykonujących ponowną legalizację zbiorników
http://www.tdt.pl/jednostka-inspekcyjna ... nikow.html.

[ Dodano: Nie Sty 31, 2010 21:04 ]
no nie tak różowo nie będzie.
Aby wpisać gaz w dowód rej. musiałbyś mieć jeszcze świadectwo homologacji instalacji gazowej i fakturę za montaż. Takie dokumenty należy przedstawić w wydziale komunikacji
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994
3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wyprzedzać rowerzystę?
    Wyższe temperatury powietrza sprawiają, że na drogach pojawia się coraz więcej rowerzystów. Dlatego kierowcy powinni przypomnieć sobie, co zrobić, by w bezpieczny sposób dzielić jezdnię z rowerzystami, a przede ...

21 Wrz 2011, 23:50

Opis jak zwykle przebiega proces legalizacji butli możesz znaleźć na Legalizacja butli LPG.
Jest tam zawarta informacja o cenie, więc sam możesz zdecydować czy bardziej opłaca Ci się wymiana na nową czy może legalizacja, już posiadanej butli.
Bogig
Obserwowany

8