Niemałe auto do 12 tyś jakie kupić? Jakie paliwo?

04 Sie 2015, 19:45

bart1500 napisał(a):Akurat szukając swojego samochodu, miałem okazję przejechać się A3 z takim silnikiem. To muł? To chyba nie miałeś okazji się takim przejechać. Dla mnie przy tej pojemności- rewelacja.

Fakt. Spalanie przeciętnego 2.0 osiągi jak w 1.4 a pod maską 1.6 :roll:
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

04 Sie 2015, 20:32

Jak tak czytam, niektórych poszukiwaczy aut, to czekam na dodanie emotikony :cebula: na forum, chętnie zacznę używać :mrgreen:
amcio
Początkujący

Prawo jazdy: 07 02 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6 Q
Silnik: 4.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

04 Sie 2015, 20:40

Po przesiadce z astry 1.4 to bardzo dynamiczny samochód..

Każdy ma swoje odczucia.
bart1500
Początkujący

Auto: Nie mam

05 Sie 2015, 08:34

Astra 1.4 miała 60 km i pewnie jakieś 17s do sety więc różnica może być na plus dla A3.
Jak obiecałem tak zrobię, rozwalasz tematy, zakładasz milon nowych i nic Ci nie pasuje.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Sie 2015, 10:19

TIA568A napisał(a):Mój mechanik podpowiedział mi tylko o Audi A6, a "bajek" o BMW nikt mi nie nagadał, wystarczy wejść chociażby na portal autocentrum.pl i sprawdzić raporty spalania i ceny części. Na własnych autach sprawdziłem, że spalanie i ceny części się zgadzają, nie wiem jak z innymi autami, ale skoro ludzie mówią, że BMW z silnikami benzynowymi dużo palą i w internecie też są takie informacje to chyba coś w tym jest. To samo z cenami części. Hipokryzja z Golfem? Fakt, może śmiesznie to wygląda, ale siedziałem w Golfie V, a kiedy obok stała A3 wyglądała duużo skromniej.. w ogóle wydaje mi się, że Audi mają jakieś takie "ścięte" sylwetki, tzn auto wygląda z zewnątrz na pojemne a w środku jest lipa.. ale może to tylko złudzenie.

Jak wierzysz w autocentrum to wejdź w takiego Passata B5 z tym 1.6 i zobacz ile to pali wg użytkowników:
[link do autocentrum.pl wygasł]
9l benzyny na 100km!

A później porównaj z konkurencją z silnikami 2.0, które mają 2-3s lepszy sprint do setki. Mazda, Toyota palą o dobry litr mniej...
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2002

06 Sie 2015, 09:07

@Ossy muszę się wprosić komuś do tej A4 B5 i ocenić czy ma przestrzeń, bo autko ładne, do tego wybrałem dwie wcześniej wspomniane jednostki, jeden diesel i jeden pb. Jeśli kupie benzynę to oczywiście sam będę zakładał gaz tak jak polecałeś. Dzięki za podpowiedź z Toyotą. Fakt - jak wspomniałeś - ciężko będzie z tym budżetem, ale może uda mi się coś więcej ukręcić i upolować Toyotke bo to wytrzymałe auta. Co do autocentrum to może nie kierują moim życiem, ale gdzie mam się dowiadywać takich rzeczy? Dzisiaj za darmo to nawet w r..j nie dostaniesz, jedynie forum takie dobre :) a więc dzięki za przetarcie mi okularów :D

@DamianCAR takiego Focusa to już mam :D w sumie to rodzice mają 1.8 TDCi 115KM, fajne auto bo z końca produkcji, po lifcie, pełne uposażenie jakie było w tych fokach, kopa ma wystarczającego dla mnie, nawet proponowali mi go powinąć, a przy takim układzie oni kupili by sobie auto. Niby dobra sprawa, bo mam pewność co jest zrobione, a co nie, ale jak na pierwsze auto to mało wrażeń tak po rodzicach :D
Fakt. Spalanie przeciętnego 2.0 osiągi jak w 1.4 a pod maską 1.6 :roll

Haha, w sumie to trochę racji w tym jest. Nie wiem jak z niezawodnością tych pojemności bo 1.4 w Golfie IV przez 2 lata jak na razie nie wołał, aby chociażby palcem dotknąć.

Jak tak czytam, niektórych poszukiwaczy aut, to czekam na dodanie emotikony :cebula: na forum, chętnie zacznę używać :mrgreen:

@amcio także jestem za. Może akurat Ty jesteś bogaty, o czym świadczy Twoje Audi A6 C6 Q 4.2 benzyna, ja niestety jestem biedniejszy i przyjmuję na klatę Twój podarunek dla mnie - Cebulę. Nawet jako Polaczek - Biedaczek jestem z tego dumny. Nie no trochę mnie poniosło, tak na serio to nie każdemu się tak powodzi i nie każdy ma tyle kasy. Może Ciebie stać na auto za 100tys i żeby miało silnik 5.0 (opłaty), mnie stać na auto za 15 tys. i oczekuje aby miało silnik poniżej 2.0 abym nie płacił dużo, dość mam wydatków. Wypytuje na forum o drobne szczególiki żeby nie wtopić tej kasy, bo mi na niej bardzo zależy. Nie piszę tego ze złośliwości czy zazdrości, ale jak możesz to pomóż, a nie się śmiejesz, że mam gorszą pracę :D

Dzięki wielkie za kolejną, potężną dawkę cennych informacji. A coś o Skodach np. Superb? Octavia? Słyszałem, ze to taka gorsza wersja Passata. Warto szukać coś? Bo te auta też wychodziły z jednostkami 1.8T.

Jeszcze raz dzięki, nie wiem co bym bez Was zrobił :D
TIA568A
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 03 1996
Auto: Ford Focus mk1
Silnik: 1.8 TDCI 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacja LPG do Toyoty Avensis T27 2.0 Valvematic
    Jaką instalację polecacie do samochodu Toyota Avensis z silnikiem 2.0 benzyna Valvematic 152KM? Jak wyglądałaby cała instalacja i jakich podzespołów by się składała? Na jaki okres jest gwarancja i jakiej wielkości ...

06 Sie 2015, 09:16

Jak masz 12 tysięcy to tak jak pisałem, skup się na VW Golf IV/Bora, Audi A3, Skoda Octavia, Seat Toledo. Silniki: 2.0 8V (najprostszy, niezawodny), 1.8 20V lub 1.8T.
Moim zdaniem warte rozważania są również:
Honda Accord VI 1.8 lub 2.0
Audi A4B5 1.8T
Opel Astra G 1.8 lub 2.0
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

06 Sie 2015, 09:22

Focusa w tym budżecie to się szuka ST170 ale bez sensu mieć 2 takie same auta pod domem :mrgreen:
Octavia i superb spoko ale ten drugi ciężko w tym budżecie z 1.8T. Raczej od razu wywalisz kasę na remont zawiasu.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Diesla nie rozważasz? Bo miałbym Mondeo z klubu.. :)
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthre ... TDDi-2001r
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Sie 2015, 12:53

A passaty B5? Pytałem o to auto 2 razy a Wy omijacie szerokim łukiem. Serio nie warto? One też były w 1.8T, wiem, że to auto dla typowego Andrzeja, ale tak w sumie to mam to gdzieś jak ludzie patrzą na moje auto, mnie ma się podobać, jeździć i się mało psuć :D a tak poza tym, to chyba będę się trzymał tej jednostki 1.8T, bo to najbardziej optymalna opcja dla mnie. Wersja 150 konna + w przyszłości LPG i git. Do tego ten silnik pojawiał się w ogarniętych autach, o których zresztą wspominaliśmy w tym wątku. Jak na chwile obecną, będę celował w:
1. Audi A4 B5 - 1.8T 150KM lub 1.9TDI 110KM (ze starym układem paliwowym)
2. VW Bora - 1.8T 150KM
3. Skoda Octavia/Superb - 1.8T 150KM
4. Passat B5? / Mondeo MK3? / BMW E46 i E39 chyba też odpadną z powodu cen części i w ogóle kosztów utrzymania?
TIA568A
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 03 1996
Auto: Ford Focus mk1
Silnik: 1.8 TDCI 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

09 Sie 2015, 13:19

Problemem a4/Passata/Superba (Skoda uchodzi za Passata dla ubogich :wink: ) jest szybko kończące się na naszych drogach zawieszenie (delikatne wahacze aluminiowe). Dodatkowym problemem Passata/Superba jest mało trwałe wnętrze (deska rozdzielcza po pewnym przebiegu wygląda jak po wypiaskowaniu - schodzi lakier z przycisków)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM