Mój mechanik podpowiedział mi tylko o Audi A6, a "bajek" o BMW nikt mi nie nagadał, wystarczy wejść chociażby na portal autocentrum.pl i sprawdzić raporty spalania i ceny części. Na własnych autach sprawdziłem, że spalanie i ceny części się zgadzają, nie wiem jak z innymi autami, ale skoro ludzie mówią, że BMW z silnikami benzynowymi dużo palą i w internecie też są takie informacje to chyba coś w tym jest. To samo z cenami części. Hipokryzja z Golfem? Fakt, może śmiesznie to wygląda, ale siedziałem w Golfie V, a kiedy obok stała A3 wyglądała duużo skromniej.. w ogóle wydaje mi się, że Audi mają jakieś takie "ścięte" sylwetki, tzn auto wygląda z zewnątrz na pojemne a w środku jest lipa.. ale może to tylko złudzenie.
Golfa więc odrzucam, siostra sprowadziła z niemiec niedawno czwórkę, miała 10 tyś. Golf kosztował 8 tyś, do tego koszty i opłaty i auto jak marzenie, ja mam 15 tyś a nie 10, dlatego celowałem w Golfa V a nie IV, no ale najwidoczniej mam za mało kapusty na piątkę, poza tym nie widzę sensownych jednostek - tak jak mówicie.
Zamiast A6 C5 wrzucam więc "do puli" A4 B5. W sumie to byłoby mnie stać na A4 B6 jak bym troszkę nagiął budżet, ale one mają wszystkie jednostki z nowymi układami paliwa, więc w grę wchodziły by tylko benzyniaki, a co za tym idzie - tylko 1.8T. A coś więcej się wypowiecie na temat auta z tą jednostką + LPG? W passatach B5 bodajże też był ten silnik i w skodach jakichś?? W tej cenie Pasek to już w miarę ogarnięta maszyna. Słyszałem, że dieslowe silniki 2.0 170KM w passatach to kompletna porażka.
A co z opłatami? Bo przecież za jednostki powyżej 2.0 płacimy więcej tak? Sory, że jestem taki obliczony, ale jeszcze się uczę, nie mam stałego źródła dochodu i zależy mi, żeby ustawić się z tym autem na zimę i żeby mi przejeździło do maja następnego roku, a później to już będę sobie w nie inwestował
Muszę wybrać 2-3 modele aut i konkretne jednostki, bo jak się jedzie do Niemiec to tyle aut tam jest, że się dostaje oczoplonsu. I się zaczyna "A może taki, a może taki". Coś jeszcze polecacie w A4 B5 poza 1.9TDI 110KM i 1.8T 150KM + LPG? Jakim jeszcze autem więc mógłbym się zainteresować? Golf odchodzi na daleki plan.
Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem i za odpowiedzi.