Niemałe auto do 12 tyś jakie kupić? Jakie paliwo?

03 Sie 2015, 17:10

Witam! W listopadzie bieżącego roku planuje zakupić auto. Mój budżet to 15-17 tyś, zważając uwagę na koszty "pakietu startowego" (oleje, filtry itp) oraz koszty sprowadzenia go z Niemiec mój budżet na samo auto to 12 tyś. Jako, że to będzie moje pierwsze auto chciałbym aby nie generowało dużo kosztów. Wiadomo, że zawsze będą koszty eksploatacyjne, ale chciałbym uniknąć kosztów typu - tu przytoczę sytuację auta moich rodziców - zapłacili 4600zł za naprawę układu paliwowego w aucie o wartości około 10 tyś. Jest to diesel z elektrowtryskami oraz pompą wysokiego ciśnienia. Tracąc tyle pieniędzy oraz psując sobie tyle krwi postanowiłem zrezygnować z diesla. Znajomy mechanik podpowiedział mi jednak, że mogę kupić diesla na starych dobrych wtryskach. Ja dość mało się w tym orientuję, jednak chciałbym aby auta ze starymi jednostkami diesla też wchodziły w grę. Tyle o dieslach, jeśli chodzi o silniki benzynowe to chciałbym aby nie był to silniki typu BMW E46 2.0 benzyna spalanie 15l/100km. PS. nie śmieje się z BMW bo jak najbardziej mi się podoba, ale nie chciałbym stać na stacji z rezerwą i łapać za dno kieszeni. Do tego chciałbym aby auto było dość duże, ponieważ mam 197m wzrostu. Proszę o propozycje aut, chciałbym nadmienić, że po auto jadę ze znajomym do Niemiec. Moje dotychczasowe "plany" to:
1. Audi A6 C5 1.9 TDI 110km (do 2001r, bo później były nowe układy paliwowe)
2. Golf V 1.6 FSI 101KM (trochę mały i w tej cenie będzie "goły", ale ujdzie)
TIA568A
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 03 1996
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Focus mk1
Silnik: 1.8 TDCI 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

03 Sie 2015, 17:17

TIA568A napisał(a):BMW E46 2.0 benzyna spalanie 15l/100km.

Skąd takie głupoty wziąłeś? :?
TIA568A napisał(a):2. Golf V 1.6 FSI 101KM (trochę mały i w tej cenie będzie "goły", ale ujdzie)

Mały budżet. Poza tym słabe silniki.
TIA568A napisał(a):1. Audi A6 C5 1.9 TDI 110km

Ok :ok: Tylko czy będzie cię stać na utrzymanie tego auta? Lepiej szukać A3 8l lub A4 B5 jak już.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG

03 Sie 2015, 18:48

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź :D co do spalania BMW to troszkę może wyolbrzymiłem w celu podkreślenia, że szukam auta, które nie sieje spustoszenia w kieszeniach kierowców paląc benzynę jak smoki :D marzę o takiej becie np e46, w sumie mieści się w moim budżecie, ale diesle podobno są bardzo bardzo awaryjne, a benzyniaki jak już wspominałem - smoki :) do tego ceny części do BMW odstraszają kupujących + fakt, że w większości nie ma zamienników, a niektóre z orginalnych części są chyba ze złota.

Golfa wybrałem ze względu na to, że siostra ma golfa 4 - PB 1.6 101KM, a kolega ma borę - 1.9 TDI 101KM i mam bardzo dobre wspomnienia z tymi autami. Ojciec też poleca mi bardzo golfa, zobaczę jak to z wyjdzie z golfem, bo nie widzę żadnej sensownej jednostki poza tą 1.6 101KM.

Co masz na myśli pisząc o wysokich kosztach utrzymania Audi A6 C5? To, że w audi trzeba rozebrać pół auta aby wymienić np rozrząd to moim zdaniem nic takiego, bo ten rozrząd robi się co 60 tys. - a że ja tyle nie jeżdzę to co 5 lat. Raz na 5 lat stać mnie na to, aby wymienić rozrząd. Klocki tarcze i inne duperele to raczej także małe wydatki. Co do układu paliwowego to co 200 tyś też jestem w stanie wyremontować końcówki wtryskiwaczy - bo w nim końcówka kosztuje coś około 200zł x 4 (cztery wtryski) = 800zł a w układzie paliwa z elektrozaworami jeden zaworek to koszt 700zł x 4 = 2100zł. Masakra.. dlatego właśnie szukam starego diesla. Co do audi A4 B5 jak najbardziej wchodzi w grę, jakie jednostki polecacie? tylko tą 1.9 TDI 110KM? myślałem już o A4 B5, nawet chyba bardziej podchodzi mi niż ta A6, bo w tym samym silniku będzie bardziej dynamiczna ze względu na masę auta. A3 to już chyba za małe auto dla mnie. Może mój wzrost to nie 2,5m, ale naprawdę jestem dużym i szerokim człowiekiem :D A co powiecie o uturbionych jednostkach w benzynie? w audi były silniki 1.8T 150KM, ten 180KM to już chyba za duży dla mnie. Mój kolega ma Volvo w tej jednostce i jeździ na gazie. Jest sens? Oczywiście gaz założę sam, nie kupię auta z gazem. Proszę o kolejne propozycje, lub ewentualnie wyrażenie opinii o modelach wspomnianych przeze mnie oraz kolegę wyżej. Dzięki i pozdrawiam :)
TIA568A
Nowicjusz

03 Sie 2015, 19:07

Kto ci takich bajek naopowiadał o tym bmw? Jeśli ten Twój mechanik, to ja bym zaprzestał do niego uczęszczać, bo strach tam autko zostawiać :mrgreen:
amcio
Początkujący

Prawo jazdy: 07 02 2010
Auto: Audi A6 C6 Q
Silnik: 4.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

03 Sie 2015, 23:44

Mniejsza z tym, że 1.6 w Golfie to śmiech na sali, FSI to już wgl, ale wyczuwam delikatną hipokryzję :mrgreen:
Najpierw piszesz, że chcesz Golfa, a na propozycję a3 odpowiadasz takim tekstem
TIA568A napisał(a): A3 to już chyba za małe auto dla mnie. Może mój wzrost to nie 2,5m, ale naprawdę jestem dużym i szerokim człowiekiem
nie wiem czy wiesz, ale a3 to to samo co Golf :sly:
1.8t spoko silnik, ale swoje spala, jak to technologia VAG :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG

04 Sie 2015, 11:09

Golf V i Audi A6 c5 w jednym temacie.
Na V za mały budżet i slniki albo mułowate i paliwożerne albo nietrwałe i nie ma w czym wybierać przeciętny Kowalski. Chyba że 1.9 TDI ale to do miasta nie bardzo.
A6 c5 bardziej skomplikowana, nie taka tania w utrzymaniu...
Już lepiej jakieś A4 B5 z wymienionym zawieszeniem i silnikiem 1.8T. Przynajmniej się zmieścisz swobodnie. :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mazda MX-5 - samochód do driftu
    Ciekawie prezentuje się również Mazda MX-5, szczególnie jej druga generacja o oznaczeniu NB. To niewielki, tylnonapędowy kabriolet, którego największymi zaletami są niska masa i rozsądne ceny. Auto kupimy ...

04 Sie 2015, 11:11

TIA568A napisał(a):1. Audi A6 C5 1.9 TDI 110km (do 2001r, bo później były nowe układy paliwowe)
2. Golf V 1.6 FSI 101KM (trochę mały i w tej cenie będzie "goły", ale ujdzie)

1. 1.9 TDI 110KM to bardzo dobry silnik, ale A6C5 nie jest tanie w utrzymaniu. W dodatku ciężko znaleźć 15-letniego diesla z REALNYM przebiegiem poniżej 500 tysięcy.
2. Za 12 tysięcy to Golf IV, a nie V. Silnik 1.6 102KM to nie FSI tylko prosta 8-zaworówka, zamula i dużo pali, ale jest w miarę niezawodna. FSI to silnik z bezpośrednim wtryskiem benzyny.

Chcesz tanie auto w użytkowaniu? Kup VW/Seat/Skoda z 2.0 8V i załóż LPG. Chcesz, żeby auto miało lepsze osiągi, ale nie zostawiać dużo pieniędzy na stacji benzynowej? Kup E36/E46 z R6 i załóż LPG. BMW 323/328i spali bardzo podobnie do 1.8T.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

04 Sie 2015, 14:54

Mój mechanik podpowiedział mi tylko o Audi A6, a "bajek" o BMW nikt mi nie nagadał, wystarczy wejść chociażby na portal autocentrum.pl i sprawdzić raporty spalania i ceny części. Na własnych autach sprawdziłem, że spalanie i ceny części się zgadzają, nie wiem jak z innymi autami, ale skoro ludzie mówią, że BMW z silnikami benzynowymi dużo palą i w internecie też są takie informacje to chyba coś w tym jest. To samo z cenami części. Hipokryzja z Golfem? Fakt, może śmiesznie to wygląda, ale siedziałem w Golfie V, a kiedy obok stała A3 wyglądała duużo skromniej.. w ogóle wydaje mi się, że Audi mają jakieś takie "ścięte" sylwetki, tzn auto wygląda z zewnątrz na pojemne a w środku jest lipa.. ale może to tylko złudzenie.

Golfa więc odrzucam, siostra sprowadziła z niemiec niedawno czwórkę, miała 10 tyś. Golf kosztował 8 tyś, do tego koszty i opłaty i auto jak marzenie, ja mam 15 tyś a nie 10, dlatego celowałem w Golfa V a nie IV, no ale najwidoczniej mam za mało kapusty na piątkę, poza tym nie widzę sensownych jednostek - tak jak mówicie.

Zamiast A6 C5 wrzucam więc "do puli" A4 B5. W sumie to byłoby mnie stać na A4 B6 jak bym troszkę nagiął budżet, ale one mają wszystkie jednostki z nowymi układami paliwa, więc w grę wchodziły by tylko benzyniaki, a co za tym idzie - tylko 1.8T. A coś więcej się wypowiecie na temat auta z tą jednostką + LPG? W passatach B5 bodajże też był ten silnik i w skodach jakichś?? W tej cenie Pasek to już w miarę ogarnięta maszyna. Słyszałem, że dieslowe silniki 2.0 170KM w passatach to kompletna porażka.

A co z opłatami? Bo przecież za jednostki powyżej 2.0 płacimy więcej tak? Sory, że jestem taki obliczony, ale jeszcze się uczę, nie mam stałego źródła dochodu i zależy mi, żeby ustawić się z tym autem na zimę i żeby mi przejeździło do maja następnego roku, a później to już będę sobie w nie inwestował :)

Muszę wybrać 2-3 modele aut i konkretne jednostki, bo jak się jedzie do Niemiec to tyle aut tam jest, że się dostaje oczoplonsu. I się zaczyna "A może taki, a może taki". Coś jeszcze polecacie w A4 B5 poza 1.9TDI 110KM i 1.8T 150KM + LPG? Jakim jeszcze autem więc mógłbym się zainteresować? Golf odchodzi na daleki plan.

Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem i za odpowiedzi.
TIA568A
Nowicjusz

04 Sie 2015, 15:33

A4B5 jest ok, tylko musisz pamiętać, że diesle mają już ogromne przebiegi i ciężko będzie o zadbane auto. 1.8T jest bardzo udanym silnikiem, najlepiej kup bez LPG i sam zleć założenie instalacji. Auta te są dość drogie jak na rocznik i nie oferują zbyt przestronnego wnętrza.
Ossy
Forumowicz VIP

04 Sie 2015, 17:22

Nie warto naciągać budżetu na b6. W Niemczech auta są drozsze, więc będziesz skazany na starsze modele
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

04 Sie 2015, 17:27

Skoro 1.6 w A3 i Golfie IV muli, to podajcie mi,który samochód ma lepszy silnik 1.6 przy takiej masie?
bart1500
Początkujący

Auto: Nie mam

04 Sie 2015, 17:38

Citroen Xsara, Honda Civic VII, Toyota Corolla E12 mają bardziej dynamiczne i oszczędniejsze silniki 1.6. O Toyotę będzie ciężko w tym budżecie.
Ossy
Forumowicz VIP

04 Sie 2015, 17:39

Focus mk1 FL, tu będzie zadbany egzemplarz z końca produkcji
Corolla IX
Honda Civic VII
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG

04 Sie 2015, 19:07

Bart nie wpieprzaj się w temat bo Ci urlop załatwię...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Sie 2015, 19:19

Możesz bezpodstawnie tak zrobić, ale najpierw polecam wypić melise.

Akurat szukając swojego samochodu, miałem okazję przejechać się A3 z takim silnikiem. To muł? To chyba nie miałeś okazji się takim przejechać. Dla mnie przy tej pojemności- rewelacja.
bart1500
Początkujący

Auto: Nie mam