Niemiecki pojedynek: Audi vs. VW

12 Kwi 2010, 18:26

Siema. pisałem we wcześniejszym swoim poście co byście mi poradzili - jakie auto do 17-20tys. wraz z moimi wymaganiami:
(https://www.forumsamochodowe.pl/-vt32267.htm#191631)

Teraz już chyba się zdecydowałem, że będzie to albo audi albo VW (chyba, że macie jakieś propozycje !!)

odnośnie audi: a4, TDI, sedan, b5, możliwie jak najmłodszy (1999-2000)
co do VW : golf 4, TDI, hatchback, również możliwie jak najmłodszy (2000-2001-2002)

byleby w cenie:
auta słyną z małej awaryjności, z dobrego, niemieckiego wykonania, świetnych silników TDI, dlatego są na TOPIE mojego "rankingu"

znalazłem na allegro (szukałem również na mobile.de i innych) takie autka:
[link do oferty na Allegro wygasł]
^ faworyt !!

AUDI:

^ faworyt !!

co sądzicie o tych markach? może jakieś inne propozycje? pisałem we wcześniejszym poście, że zainteresował mnie również ford Mondeo mk3, znalazłem takiego w cenie i odziwo z dobrym wyposażeniem !

co Wy na to?
pjngwjn
Początkujący

Miejscowość: Łódź

12 Kwi 2010, 19:21

A4 z Gorzowa walona prawym przodem i przebieg +100 - 150 tyś km, a pierwszy Golf ma nie równe szpary tylnej klapy. Do tego poduszka kierowcy była ruszana, ale po masce nie widać za bardzo ( bynajmniej na zdjęciach ) żeby było robione.
Srebrne A4 natomiast wygląda, że cały lewy tył ma inny kolor niż drzwi, wnętrze wypucowane.
Ostatnie Audi gdyby nie rury szpecące wygląda dość przyzwoicie, minimalne inne szpary ale do obejrzenia na miejscu.
Ford natomiast wydaje się być ładny i stosunkowo zadbany, przebieg na 80% rzeczywisty z racji ładnego wnętrza. Gdybym ja kupował zapewne na niego bym się zdecydował.

Generalnie żaden z tych samochodów nie wygląda, że było jakoś konkretnie rozwalone więc warto by bliżej się z nimi zapoznać. Nawet po stłuczce jak jest dobrze i profesjonalnie zrobione to warto kupić.
Pozdrawiam.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

12 Kwi 2010, 20:17

A4 z Gorzowa walona prawym przodem i przebieg +100 - 150 tyś km

faktycznie widać, że ta lampa jakby krzywo ułożona, w dodatku zderzak z przodu jakoś nieregularnie "nachodzi" na maskę - tu masz rację.

a pierwszy Golf ma nie równe szpary tylnej klapy. Do tego poduszka kierowcy była ruszana, ale po masce nie widać za bardzo ( bynajmniej na zdjęciach ) żeby było robione.

ta szpara prawie niezauważalna :shock: sam jej nie dojrzałem, ale za to kierownica to strzał w 10!! - tu masz rację.
od siebie do tego dołożyłbym jakąś dziwnie wyglądającą poduszkę pasażera na desce - jakoś dziwnie odstaje.

Srebrne A4 natomiast wygląda, że cały lewy tył ma inny kolor niż drzwi, wnętrze wypucowane.

ad.1
ojj, a czy to nie słońce przypadkiem tak pada? - kwestia badania grubości lakieru ..
co do pucenia - kto tego nie robi przy sprzedaży auta ?:)

Ostatnie Audi gdyby nie rury szpecące wygląda dość przyzwoicie, minimalne inne szpary ale do obejrzenia na miejscu.

takie detale zawsze można zmienić, poza tym felga osobiście też mi się nie podoba - wolę ori :cool:
poza tym mam wrażenie przy tej audi, przy bliższym wpatrzeniu, że prawy przód od pasażera (nadkole) jest jakiegoś inszego koloru (?)

ale faktycznie masz rację, że te samochody są naprawdę ładnie zrobione i tak na pierwszy rzut oka nie widać tego. To dla mnie ważne, dla początkującego kupującego, bo nie wiem czy dojrzałbym to tak od razu!
Wszystkie ładnie zrobione, z wyłączeniem tej niebieskiej audi.
ta czarna jest i tak trochę za stara i tak bym jej nie brał pod uwagę.

Ford natomiast wydaje się być ładny i stosunkowo zadbany, przebieg na 80% rzeczywisty z racji ładnego wnętrza. Gdybym ja kupował zapewne na niego bym się zdecydował.

możesz mi coś napisać o tym samochodzie?
jak się silniki sprawują? słyszałem, że blacha słaba - koroduje "już w fabryce"
od razu zwróciłem na niego uwagę, ale jakoś zepchnąłem go na dalszy tor, ze względu na markę ..
jednak rocznik i cena oraz wyposażenie bardzo nakłaniają !!

P.S
mimo wszystko moim faworytem jest ten golf z czarną skórą w środku oraz szarosrebrna audi oraz audi z tymi dwiema śmiesznotkami pseudo rurami na zadzie.

CO mógłbyś mi polecić? jakie auto?
pjngwjn
Początkujący

12 Kwi 2010, 20:27

Witam!

Ja na Twoim miejscu nie brał bym forda. MIałem takie mondeo od nowości. Silink mulasty i ciągle miałem problemy z zawieszeniem. Na plus ogromny bagażnik i dosyć przyjemne plastyki w dotyku.

Golf to super auto. Sam mam Golfa IV i zdecydował bym się na niego 2 raz bez zastanowienia. Tyllko wersja 130 KM!
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

12 Kwi 2010, 20:37

Cześć !

obawiam się, że na wersję 130KM z automatyczną klimą, 4szybami el. oraz przynajmniej 2podłokietnikami i w ładnym lakierze, funduszy nie starczy :cry:

chyba, że ten !

wydaje mi się super !
może osobiście zmieniłbym felgę na inszą, niepolerowaną.
ale generalnie to jest właśnie to - pełna elektryka, podłokietniki, TDI 130KM :roll:
A w dodatku takie bajery jak skórzana tapicera, 4jaśki chyba, NAWIGACJA, także mogę skupić się na takim cacuszku ...?

może macie jakieś inne aukcje podobne z takimi golfami?

z postu na post, coraz bardziej przychylam się ku VW ..
pjngwjn
Początkujący

12 Kwi 2010, 21:34

Prezentowane przez ciebie VW Golf-Audi A4 to trochę inne klasy aut. Golf to kompakt i jego odpowiednikiem byłoby A3 (zresztą konkstrukcyjnie to praktycznie identyczne auto), dla A4 zaś Passat (tutaj też niewiele je różni).

Z moich wrażen po jeździe A4 (coprawda B6, ty rozważasz zakup B5) pozostały mi w pamięci niezbyt dobre wspomnienia, bo był ciasny na tylnej kanapie, dosyć uciążliwy dla ucha silnik 1.9TDI oraz wyposażenie jak na klasę auta (celującego w segment premium) zachwycające nie było ;) Natomiast Golf III którym jechałem bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, bo to było auto wiekowe (15 lat?) a jeździło się nim naprawę wporządku.

jednak...

Gdybym miał wybierać między Golfem a A4 w podobnym wieku (Audi siłą rzeczy będzie odrobinę starsze), to skusiłbym się na Audi... Nie z uwagi na mniejszą awaryjność (bo z tym może być różnie, żadne z tych aut nie będzie bezawaryjne bo mają 10+), lepsze wyposażenie (bo jak widać Audi nie zawsze ma dobre a Golf złe), większy prestiż (bo ponad 10-letnie Audi go nie ma), ale jest po prostu lepiej wyciszone, ma ładniejsze i ciekawsze wnętrze no i jednak to auto klasę wyżej, to wychodzi w praniu w różnych pierdołach typu wygodniejsze fotele, podłokietnik z tyłu, inteligentny tryb pracy wycieraczek i inne duperele które ciężko wymienić na aukcji, a które jednak czynią jazdę przyjemniejszą

Albo Mondeo, chociaż do Fordów jestem (niesłusznie zapewne) uprzedzony ale jednak :D
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus LC Black Panther
    Na potrzeby filmu "Czarna Pantera" Lexus stworzył też jedną sztukę modelu LC w specjalnej wersji Black Panther. Filmowy pojazd wyróżnia się niebieskim malowaniem z grafiką przedstawiającą wizerunek głównego ...

13 Kwi 2010, 11:07

20 tys za 12 letniego golfa, czlowieku czy ty wiesz nad czym sie zastanawiasz? Bo wg mnie nie, to wyglada tak jakbys wybieral jak bardzo chcialbys byc oszukany..
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

13 Kwi 2010, 17:53

Prezentowane przez ciebie VW Golf-Audi A4 to trochę inne klasy aut. Golf to kompakt i jego odpowiednikiem byłoby A3 (zresztą konkstrukcyjnie to praktycznie identyczne auto), dla A4 zaś Passat (tutaj też niewiele je różni).

otóż mylisz się kolego. płyta podłogowa a4 bory i golfa 4 jest ta sama. VW passat to odpowiednik A6 (tak dla sprostowania)

dobra przyznam się: mam teraz a4 z 1996 roku i muszę przyznać, że wrażenia są przednie!
ale jednak kupiłem taki model a nie inny, do którego co chwilę trzeba dokładać i nie mówimy tu o sumach rzędu 200zł.

umówmy się - auto z 2000roku to nie jest auto z 1995 czy 1996roku. To jest już troszkę nowszy samochód, a jesli by znaleźć dobry egz. można dobrze na tym wyjść.

Mam taki budżet a nie inny i chcę go wykorzystac.

Illusion: RĘCE OPADAJĄ !! - taka mała rada skoro dajesz swoje piękne przemyślenia: na tym forum wiele osób pisze, że szuka auta za 5 - 10 tys. napisz im, że każdy wybór w tej cenie za 20letnie auto to jakby szukać oszusta.

mam taki budżet a nie inny. Chcę pogodzić potencjalną młodość auta, z jego dobrym wyposażeniem.

Skoro jesteś taki mądry to sam zaproponuj mi auto w tym budżecie, które uważasz, że jest godne.
Od razu Ci napiszę, że Carisma, AR 156, volvo s40 i inne sedany kompletnie nie wchodzą w grę.
bardzo mnie zirytowała Twoja wypowiedź, ale proszę, czekam na propozycje.

jeszcze do wiekowości audi - napiszę tak. Mój egz. ma 14 lat i w środku i na zew. wygląda o wiele lepiej niż np. jakaś tam Carisma z nie wiem jakiego młodego rocznika.
taki przykład samochodu.
pjngwjn
Początkujący

13 Kwi 2010, 19:16

pjngwjn napisał(a):VW passat to odpowiednik A6 (tak dla sprostowania)

Tak dla sprostowania to ACSznycel ma rację. Audi A4 i VW Passat to segment D. Natomiast Audi A6 to segment E.
Żeby nie było, że głoszę bzdurne prawdy objawione: http://www.vw-passat.pl/portal/passat-b5-3bg
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Kwi 2010, 19:57

Z tego co wiem to płyta podłogowa a4 i golfa czy bory to ta sama płyta podłogowa. Wystarczy, że audi jest trochę większe wizualnie i już inny segment, a mnie chodziło o podwozie.
poza tym chciałem zdementować plotki o słabym zawieszeniu audi.
Wielowahaczowe zawieszenie z przodu to rewelacyjne, bardzo trwałe zawieszenie!
Jeśli słychać że coś stuka i puka i jedziesz do jakiegoś warsztatu (mowa o autach z 97roku dla przykładu) i facet powie: no do wymiany jest lewy przedni i prawy dolny (czyli wymienił 2 z 8) i on to wymienia za Twoją zgodą to wiadomo, że po 2miesiącach znowu coś będzie stukało i pukało.
Gdy coś jest nie tak z tymi wahaczami wymienia się je wszystkie, wraz z drążkami kierowniczymi, a nie sztukami, jak to proponują. Nie dość, że sama wymiana jest kosztowna, to podświadomie ludzie choć trochę chcą na tym zaoszczędzić.
po 2. nie kupuje się chińskich podróbek np. Master Sport za 600zł na allegro (nie obrażając producenta), ale master sport nie kosztuje 600zł !
wystarczy kupić porządny sprzęt za powiedzmy 1200zł, założyć to za 200zł, zrobić zbieżność za 100zł i za 1500zł można cieszyć się naprawdę komfortowym zawieszeniem przed dłuuuuugie lata!

Przede wszystkim chciałem przeprosić wszystkich użytkowników Mity Carismy. Panowie, Panie, nic do Was nie mam, poprostu nie toleruję tych aut.
Widocznie jestem "rozpieszczony" (?), ale oczekuję trochę więcej od auta niż prostych plastików miernego wyglądu, ale również nie po to piszę.

Chciałem uzyskać od Was jakieś propozycje aut, bo tak długo na nie czekam a jeszcze ani jedna nie padła. Nie musi być to koniecznie audi czy VW, może macie jakieś inne propo? wszystkich chętnie wysłucham ...
pjngwjn
Początkujący

13 Kwi 2010, 21:13

Jedyne co chce Ci powiedzieć to to, że praktycznie każdy z powyższych samochodów ma cofnięte liczniki :mrgreen: ... ;)
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

13 Kwi 2010, 23:41

Audi A4 jest zbudowane na płycie podłogowej Passata, a nie Golfa/Jetty/Bory.

No Daro20VT powiedział rzecz oczywistą, mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę że Golf albo A4 z silnikiem 1.9 TDI z okolic 2000 roku będzie miało około 300-400tys. km przejechane. Te wartości podane w ogłoszeniach typu dwieście kilkanaście to taki żart sprzedającego, takie perskie oko: ty wiesz że oni cofają liczniki, oni wiedzą że ty wiesz, ty wiesz że oni wiedzą itd ;)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Kwi 2010, 18:11

Jechałem takim golfem i jest znacznie mniejszym autem w środku, poza tym wydaje mi się, że audi jest troszkę tańsze przy czym lepiej wyposażone.
Skórę ciężko dostanę w dobrej cenie, ale automatyczna klimatyzacja to prawie w co drugim audi jest :)

także zostanę przy audi, ale szukam dobrego egz. z możliwie jak najmłodszego rocznika (po 2lifcie !) do max. 20 tys. z jakimiś tam opłatami.
pjngwjn
Początkujący

15 Kwi 2010, 19:44

Za skórę nie warto dopłacać, w Merolu którym trochę jeździłem byłą taka (czarna) i jak postał kilka godzin na słońcu to siadając na fotelach czułem się jak w piekle :P (może beżowa ratuje sytuację, ale czarna to porażka). Klimę koniecznie musi mieć, czy automatyczną czy manualną to wszystko jedno bo jedyna różnica między nimi to sposób nastawiania (to że aut. jest bardziej wydajna to mit), ale bez klimy to ciężkie życie zarówno w lato i w zimę jak ci szyby parują.

Rozejrzyj się w miarę możliwości też żeby miało sterowanie w kierownicy (A4 którym ja jechałem nie miało... to normalnie nowa Corsa już ma :P ) bo to też przydatna sprawa, jeśli lubisz słuchać muzyki to żeby radio czytało mp3 i inne formaty, nie wiem czy trafisz na ksenony a B5 (oryginalne, a nie takie z allegro), jeśli tak to warto szczególnie jeśli jeździsz po słabo oświetlonych drogach gdzieś po wsiach za miastem, w mieście w sumie to bez różnicy
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Kwi 2010, 16:28

Sporadycznie można znaleźć taką audi, która ma skórę na wyposażeniu. Szukam audi a4 b5 z 2000rok 1.9 TDI 110km.

Jeśli chodzi o xenony to są ładne super lampy valeo ale mają zwykłe żarówki, zawsze sam moge założyć jakieś światła, to mnie akurat nie interesuje.

Klima automatyczna bądź co bądź, ale jest ładniejsza, dlatego szukam automatycznej hehe.

w sumie tyle .. kolor najlepiej jakiś ciemniejszy - zielony, niebieski, czarny ..
pjngwjn
Początkujący