Pomóżcie w rozkmince!

15 Kwi 2010, 15:55

Witam
Od pewnego czasu borykam sie z problemem wyboru kombiaka w dieslu do kwoty ok 25000.
Przeczytałem juz setki wypowiedzi i dalej błądze :roll:
Na poczatku odrzucilem mozliwosc zakupu auta rodem z Włoch i Francji.
Postanowilem ze motor diesla do pojemnosci 2 litrow bedzie najlepszym rozwiazaniem ze wzgledow ekonomicznych (mniejsze spalanie i nizsze koszty eksploatacyjne).
Moja uwaga od samego poczatku padla na auta niemieckie, oto moi faworyci:

-Audi A6 ale z motorem 1.9tdi 110KM (rzadka wersja w tej budzie ale 2.5 ze wzgledu na walki i drogie utrzymanie odpada)

-BMW e-39 520d 136KM , piatka ale z malym motorem (tych 2.5 i 3.0 boje sie)
tu najwiekszym minusem jest chyba tyl naped

-Vw passat fl 1.9tdi tutaj zastanawiam sie nad wersja silnikowa, chyba i tak wszystkie na pompowtryskach...

i jednego japonczyka :cool:
-mazda 6 2.0 diesel

Podczas buszowania na allegro doszlo do mnie ze te audi za 20 kilka tysiecy to tak naprawde juz dziadziusie bo 1999,2000 to juz mlodosc maja za soba.
poza tym co z tego ze to audi jak juz maja pewnie po dobre pol miliona na zegarach nabite i 3 razy cofniete.
BMW tez bedzie bez fajerwerkow, moze z rok mlodszy egzemplarz uda sie trafic.
troche przeraza mnie fakt tylnego napedu i common raila ktory podobno jest bardzo wyczulony na jakosc paliwa.
Passat wydaje sie byc dobrym rozwiazaniem, najmlodszym i najpraktyczniejszym ale krazy opinia ze wraz z b4 skonczyly sie dobre stare poczciwe paski.
Mazda wydaje sie byc dobrym rozwiazaniem.rocznik ok 2003. Nie wiem tylko ile w niej starej prawdziwej mazdy nie do zajechania a ile wkarbonki, a czesci do japonca jak wiemy do najtanszych nie naleza :???:

No i teraz moj najwiekszy dylemat
Przegladajac juz wspominane allegro nasunelo mi sie pytanie a moze isc jednak na wiek i zamiast 10 letniej audicy czy bmw uciec sie w np 4 letnie mondeo albo focusa ze stajni forda tudziez vectre lub astre z (p)Opla rodem.
Jakie sa Wasze opinie na ten temat :?:
n1unek
Nowicjusz

Miejscowość: WrocLove

15 Kwi 2010, 21:01

Witaj.Bardzo dobry kierunek.Opel vectra kombi posiada gigantyczna przestrzeń ładunkowa,świetne wyposażenie już w standardzie,bardzo dobre właściwości jezdne,oszczędne silniki np 2.0.Jezeli chodzi o mazde 6 to oczesci się nie martw na zapas bo to auto naprawdę bardzo a bardzo nie lubi się psuć.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

15 Kwi 2010, 22:48

Witam!
Ja rónież popieram kierunek :razz:
Osobiście wziąlbym mazdę 6 (nawet kiedyś chcialem taką kupić), choć opel też jest dobrym wyjściem. Co do audi, bmw - dobre, ale placisz też za markę i rzeczywiście w większości cofnięte liczniki...
Pozdrawiam!
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

16 Kwi 2010, 00:39

Z Oplem to jakos tak mnie dystansuje na sam dzwiek tej marki :roll:
Moze i faktycznie to juz nie te stare kadety, oriony i rekordy ale jakos czlowiek czuje uprzedzenie.
Ale mazdeczka kusi, nie powiem. Szukalem wsrod toyoty modelu ktory odpowiadal by mi gabarytowo i cenowo ale jakos specjalnie takowego nie znalazlem. Avensis srednio mi sie podoba a corolla kombi troszke mala jak na kombi.
inna sprawa jest ze jak postawic w zestawieniu japonczyka z ta swoja spartanska prostota i skromnymi badz co badz wyposazeniami obok takiej bawarskiej piatki badz obok audiczki z drewienkiem na kierownicy i niezla papą na fotelu to czlowiekowi juz te lata roznicy umykaja...
sercem jestem za niemcem ale rozum podpowiada bierz skosne pomykadło :mrgreen:
Smarekxy a co jesli moge wiedziec kupiles zamiast tej Mazdy?
Tylko mi nie mow prosze ze Bawarke :lol:
n1unek
Nowicjusz

16 Kwi 2010, 09:00

n1unek - a proszę bardzo - najpierw był Mitsubishi Lancer 1,8 sedan, ale długo się nim nie nacieszyłem => facet rozwalił mi go na skrzyżowaniu i musiałem sprzedać wrak. A teraz aktualnie jeżdżę Chevroletem Cruze 2,0 VCDI i jestem bardzo zadowolony. Wiem, że Chevrolet jako marka nie ma dobrej opinii, ale postanowiłem zaryzykować - model Cruze został wydany specjalnie na rynek europejski i pod konkretne wymagania europejczyków, ma to być przełomowy model, a i mnie pasuje pod każdym względem (wygląd, wyposażenie, BEZPIECZEŃSTWO, silnik - za tę cenę nie będzie japończyka w dieslu :roll: ). Poza tym miałem okazję kupić najmocniejszy silnik na rynku w naprawdę dobrej cenie, więc się sztbko zdecydowałem. Jeśli okaże się tak bezawaryjny jak japończyk, to nie będę żałował decyzji. Zresztą sam możesz sobie poczytać o Cruzie - w cenie do 60k PLN można mieć naprawdę fajne auto w dieslu - Tobie zostawiam temat do przemyślenia.
A co do bawarek - to chyba już wyższa klasa auta, szczególnie 5-tka? Raz miałem okazję oglądnąć mazdę 6 z 2006r w dieslu - wszystko ok, tylko strasznie mi się nie podobały tandetne plastyki w środku - i Lancer i Cruze lepiej wyglądają. A mazdy mają dobre opinie o bezawaryjności.
Choć osobiście wolałbym kupić auto niższej klasy i nowe, niż wyższej klasy i używane, bo naprawdę często trafia się na auta mocno bite, tylko dobrze zrobione (vide mój poprzedni Lancer - szkoda całkowita, naprawa oszacowana na ponad 50tyś zł.!!!!, a auto w ciągu miesiaca zostało sprzedane za 46tyś zł!!!!) Ja bym nie dał 30tyś za takie auto... A już kilka samochodów przerzuciłem w życiu...
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

16 Kwi 2010, 16:54

Gdybym to ja mial 60k PLN, ehhh....
narazie jestem zmuszony mierzyc duuuuuzo nizej :???:
A moze ktos mial stycznosc bezposrednio badz przynajmniej za posrednictwem znajomków z Mundkiem (Mondeo) MK3 w budzie combi z 2 litrowym motorem diesla :?:
Tutaj rowniez opinie sa rozne, jedni mowia ze ford to ford i zostaje daleko w tyle za kilka lat mlodszymi autami zza naszej wschodniej granicy, inni natomiast twierdza ze od focusa ford zaczal produkcje aut godnych polecenia.
n1unek
Nowicjusz