Niemiecki samochód z Anglii

08 Lip 2010, 21:10

Witam,znalazłem w Anglii ofertę kupna samochodu z kierownicą orginalnie po lewej stronie, jednak auto należy do Niemca i na niego jest też zarejestrowane. Znam procedury sprowadzania samochodu z Niemiec, jednak w tym przypadku czuje sie troche zagubiony. Czy z Anglii moge jechac na jego blachach? Jekieś ubezpieczenie? Pewnie po drodze bede musial jechac do Niemiec, aby wymeldować samochód i kupić tymczasowe rejestracje? Proszę o wasze rady i opinie.
broda_9
Nowicjusz

Miejscowość: Niemcy

08 Lip 2010, 22:38

broda_9 napisał(a):jednak auto należy do Niemca i na niego jest też zarejestrowane.

Rozumiem ze Niemiec ten mieszka w Anglii.....
broda_9 napisał(a):Czy z Anglii moge jechac na jego blachach

Myśle ze jak będziesz miał ubezpieczenie to nic nie stoi na przeszkodzie...
broda_9 napisał(a):Pewnie po drodze bede musial jechac do Niemiec, aby wymeldować samochód i kupić tymczasowe rejestracje

A dlaczego Ty bedziesz musiał wyrejestrować... :?: :?: Jezeli ma wazny przegląd tech.
to przy załatwianiu spraw w WK oddajesz TR i niech oni to zalatwiają... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

09 Lip 2010, 18:13

Tak, koles przeprowadził się jakis czas temu do Londynu i teraz sprzedaje samochód.
Znalazlem w internecie informacje ze aby sprowadzony samochód z Niemiec można było zarejestrować w polsce potrzebne sa:
1. Fahrzeugbrief
2. Abmeldebescheinigung
3. Dwujęzyczna umowa kupna sprzedaży

Stąd moje pytanie o konieczność wyrejestrowania go i odebrania tymczasowych rejestracji w niemieckim urzędzie komunikacji. Nie chce potem będąc w Polosce stanąć przed koniecznościa wracania do niemiec i zalatwiania jakichs papierków. Co do ubezpieczenia jestem kompletnie zielony. Jeśli kupuje samochów od niego, to automatycznie nie mam ubezpieczenia tak? Czym grozi jazda bez niego i jaki jest koszt wykupienia tymczasowego w Anglii? Da rade to szybko załatwić? Z gory dzięki za pomoc.
broda_9
Nowicjusz

Miejscowość: Niemcy

12 Lip 2010, 17:50

teraz już nie ma abmeldebescheinigung.
Dostajesz od niego dowód rejestracyjnych Zullassungsbescheinigung teil I i II (dwie części nowych dokumentów) Fahrzeugbrief i Fahrzeugschein (stare dokumenty)
Tu możesz sobie poczytać i pooglądać niemieckie dokumenty
[link wygasł]

co do ubezpieczenia musisz zapytać Niemca bo on wie najlepiej jak to u nich wygląda.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć oszczędnie hybrydą?
    Jest stale rozwijana i zdaniem wielu stanowi złoty środek między bezemisyjną jazdą, a swobodą typową dla aut spalinowych. Technologia hybrydowa od lat jest czymś więcej niż tylko ciekawostką i pozwala oszczędzać kierowcom ...
    Niewyspany kierowca i problemy z zasypianiem
    Czy miewasz trudności z zasypianiem? Badania wykazały, że tego rodzaju objawy mogą znacząco wpływać na twoje bezpieczeństwo. Osoby, które na co dzień doświadczają problemów z zaśnięciem są dwa razy bardziej ...