Niemieckie TDI do 5 000 zł?

19 Mar 2014, 06:12

Matko boska A4 i Golf IV za 5000zł :roll: w tym budżecie kupisz ładnego Passata B4 (tak B4 a nie B5..) lub Audi 80 B4.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Mar 2014, 16:43

Mnie też dziwi tym bardziej że samopchód jest do bólu obciachowy, ma gównian.e zawieszenie i 90% z nich przebieg powyzej pół miliona więc mam wątpliwości...

Obciachowy to jest Lanos, Matiz i Astra F... Wstyd tym pod szkołę podjechać bo to nie targ...

zakładam, żeś w wieku max.19 lat (jeśli więcej to trzeba zamykać temat)

No cóż, zgadłeś. Tak, mam 19 lat. Dlatego nie widzę w siebie w aucie dla dziadka kapelusznika (Lanos/Matiz/Astra F).

3) czasem w Polsce możesz kupić ten samo model taniej niż w Niemczech ( i o dziwo sprowadzony stamtąd), nie dziwi to Ciebie?

Nie musi mnie dziwić bo doskonale znam tą sytuację. Nasz polski handlarz musi to kupić za 500zł, aby mu się opłacało to przytargać, poszpachlować, cofnąć licznik i wymienić pół środka po świni zwanej niemcem. To jest oczywiste.

w tym budżecie kupisz ładnego Passata B4 (tak B4 a nie B5..) lub Audi 80 B4.

Super, nie ma to jak "ładny" prawie trzydziestoletni samochód. Idąc tym tropem może mam sobie kupić w124? A nie, to też nie są te pieniądze. To może w123? Też nie ten budżet? Pierwszy model C klasy? Też nie ten budżet? ...

A ten beznadziejny filmik z C-330 możecie sobie darować. :cry:

Ale ok, silnik TDI odpuszczam. Nie chcę się pakować na własne życzenie w kłopoty. Chciałem auto z takim silnikiem bo jest w miare ekonomiczne i dynamiczne co pozwalałoby mi obejść instalację gazową której nie lubię, ale skoro mówicie, że jest inaczej to ok. Swoją drogą to ciekawe, że polecacie Fiata Bravo który ma taką a nie inną opinię... Ze wszystkich podanych tutaj propozycji najbardziej pasowałaby mi Vectra. Jest szansa znalezienia takiej z bezawaryjną instalacją gazową?

Tak czy inaczej, proszę wszystkich o porady na poziomie a nie filmik o C-330 ...
Pozdrawiam
tdifan
Nowicjusz

Auto: Brak

19 Mar 2014, 16:48

tdifan napisał(a): moim zdaniem Astra F wygląda jak auto za 1000zł
Kolego nie każde złoto to które się świeci. Astra F to bardzo dobre auto.

Kiedyś miałem podobny tok myślenia, do póki sie na tanim szajsie nie przejechałem. Też byłem głodny "prestiżu" na którym grubo popłynąłem.
Ty widze popadłeś w TDI-manię. Te czasy już mineły, tych aut się nie kupuje, stare Diesle teraz na złom się oddaje albo za grosze opycha żeby się tylko tego pozbyć.
Ostatnio edytowany przez krikus, 19 Mar 2014, 16:54, edytowano w sumie 1 raz
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

19 Mar 2014, 16:53

Vectre znajdziesz, szukaj 1.8. Uwaga na rdze.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Mar 2014, 17:02

tdifan napisał(a):Ze wszystkich podanych tutaj propozycji najbardziej pasowałaby mi Vectra. Jest szansa znalezienia takiej z bezawaryjną instalacją gazową?

Owszem jest, zawsze jest szansa, tylko potrzeba cierpliwości i poszukiwań i ew. zwiększenia budżetu (ile razy to już zależy od okazji)

Nie wiem tylko w czym vectra (auto z założenia rodzinne/limuzyna) ustępuje fiatu bravo
(z założenia młodym) ?
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Mar 2014, 17:11

Nie wiem, nie miałem ani Vectry ani Bravo... Zastanawiam się teraz dlaczego ludzie psioczą na te Fiaty. Fakt faktem, jest ocynkowany, dla mnie to bardzo istotna zaleta. Nie mniej jednak, łamiące się klamki, orkiestra w środku (plastiki)...

Vectra będzie zgnita, przykład:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Tą chyba składał pijany rzeźnik

Może faktycznie za dużo wymagam od auta za 5 tys. ale chce wydać te pieniądze jak najrozsądniej. Zawsze myślałem, że Audi to bardzo poprawne samochody oraz trwałe.

[link do oferty na Allegro wygasł]
Jak taki Peugot wypada w porównaniu do Vectry/Bravo i z ciekawości A4?
Francuzy podobno nie są warte ani złotówki lecz chętnie poznam wasze zdanie
tdifan
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota silniki 3S-GE / GTE
    Cztery cylindry w układzie rzędowym. Pojemność: 2 litry. Zalety: dostępność, dobry potencjał do tuningu, duży dostęp do części zamiennych. Klasyczne jednostki 3S-GE / GTE powstały zgodnie z tradycyjnym podejściem do sztuki ...
    11. zlot Master Truck - Opole 2015
    Z wielką radością ogłaszamy, że na tegorocznym zlocie Master Truck, ku wielkiej uciesze zgromadzonej publiczności, wśród wystawionych modeli ciężarówek obecny będzie też fiński "Highway Hero", bowiem swój ...

19 Mar 2014, 17:23

Pug 406 jest bardzo dobry tak jak Laguna I.
Koniu
Forumowicz VIP

19 Mar 2014, 19:22

406 mimo że to francuz zbiera pozytywne opinie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Mar 2014, 21:48

tdifan napisał(a):Nie mniej jednak, łamiące się klamki, orkiestra w środku (plastiki)...

Klamki w VAGach połowy lat 90-tych ( w które celujesz ) też mają łamiące się klamki i łuszczący się lakier na przyciskach. Ale tdi jest...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

19 Mar 2014, 22:21

Kolejny napalony na A4 za półdarmo:)
Też miałem taki tok myślenia ale niestety nic nie jest za darmo.
A co do Twojego uprzedzenia,że astra jest zardzewiała to radzę poszukać dobrego egzemplarza lub przyjechać do mnie i zobaczysz co to znaczy dobry stan samochodu.
Co do LPG też byłem bardzo uprzedzony zgadzałem się nawet z głupimi opiniami "kolegów" z otoczenia LPG jest do gotowania ziemniaków a nie do jazdy i muszę powiedzieć że jest to nieprawda.
Zagazowałem swoją Astrę (II generacją) i naprawdę jeździ się super,żadnej różnicy poza ceną paliwa:)
Robiąc około 1000km w ciągu miesiąca 100zł lub trochę mniej zostawiam w kieszeni i tutaj licząc już koszty benzyny.
Na Twoim miejscu kupiłbym ładną asterkę ze wspomaganiem i LPG i wtedy może nawet wyjdzie mniej niż te 5000 mnie wyszło nawet przeszło 5k bo LPG zakładałem po kupnie:)
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

19 Mar 2014, 23:01

Za 5k to będzie Astra z el. szybami, klima..
Koniu
Forumowicz VIP

20 Mar 2014, 06:17

No za 5000zł dostanie bardzo ładną I z koncówki produkcji i kto wie może nawet od 1właściciela,u mnie w mieście ostatnio jest jakiś wysyp Astr na czarnych tablicach.
Barol
Awatar użytkownika

20 Mar 2014, 07:47

Coś takiego? Dobry silnik?
tdifan
Nowicjusz

20 Mar 2014, 09:29

Fajny egzemplarz,
na tym zdjęciu z tyłu wygląda jak by był krzywy (w prawo?) - ale to może być złudzenie optyczne, trzeba zobaczyć.
Poproś o skan książki serwisowej i dopytaj się o tylną kanapę ( czemu zmienione jest obicie?)
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2007

20 Mar 2014, 16:03

Ta to już się z ponad pół roku sprzedaje. Wcale nie żartuje..
Zobacz na te
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( tylko wywal tą końcówkę..)
Koniu
Forumowicz VIP