Nienudne / małe-średnie / zrywne / do 40 tys.

01 Lip 2015, 15:15

Hej,

jako że to mój pierwszy post na tym forum to witam wszystkich i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Do rzeczy - szukam drugiego samochodu (poprzednio miałem E36 Compact), który będzie powodował banan na twarzy za każdym razem gdy do niego wsiądę. Po przekopaniu otomoto mam już totalny mętlik w głowie.

Paliwo: rocznie robię niewiele, bo około 10-12 tysięcy km. Głównie krótkie trasy w mieście lub sporadyczny wypad dalej. Wychodzi więc, że szukam benzyny. Spalanie to sprawa drugorzędna, ale max powiedzmy 12-13 litrów przy jeździe miejskiej.

Moc: nie jestem jakimś super doświadczonym kierowcą, nie upalam do odcięcia, ale też nie jeżdżę emerycko. Samochód ma być dynamiczny. Zakładam moc około 150 KM - oczywiście wszystko zależy od masy. Preferowana skrzynia automatyczna, ale nie jest to konieczność.

Nadwozie: jak wspomniałem głównie miasto. Samochód ma być niezbyt duży, łatwość parkowania wskazana. Z tyłu miejsce nie jest bardzo istotne. Ostatecznie może być dwuosobowy. Rozważam małe hatchbacki lub coupe. Ma cieszyć oko (ah te Alfy).

Marka: nie jestem do żadnej uprzedzony, przeglądałem Alfy, Renault, Mercedesy itd. Wolałbym uniknąć silnika TSI - jednak zbyt dużo negatywnych opinii krąży.

Budżet: do 40 tysięcy naszych polskich złotych. Samochód ma być użytkowany około 2-3 lat, więc nie chcę pakować zbyt dużo na starcie.

Rocznik: jak najświeższe, od powiedzmy 2008/2009 w górę.

Miejsce: Śląsk, ale wyjazd w okoliczne województwa możliwy.

Moje typy: rozpiętość spora, ale zastanawiałem się już nad Corsą GSi/OPC, Megane Coupe III, CLK, Brerą i wieloma innymi.

Coś doradzicie koledzy?

Dzięki,
l0nger
l0nger
Nowicjusz

Auto: Nie mam, było E36 Compact

01 Lip 2015, 15:38

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

Linki przykładowe. :)
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

01 Lip 2015, 17:07

Dzięki Kieł za odpowiedź.

Megane RS chyba będzie trochę zbyt narowiste. Pro_ceed i Fiesta mi się nie podobają.

Bravo bardzo ładne, jak z trwałością? Civic w coupe bardzo ładny, pewnie wyrywa do przodu jak młoda gazela, ale trochę za długi jednak myślę. Hatchback 3d znowu zbyt popularny na naszych drogach, podoba mi się i nie wykluczone, że na nim się skończy.

Coś w automacie by się znalazło panowie? Jakiś może mniejszy "hothatch"?
l0nger
Nowicjusz

01 Lip 2015, 17:10

Może colt 1.5 turbo. Seryjnie ma 150 koni, ale podatny na mody, po których zrywa asfalt :naughty:
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

01 Lip 2015, 18:15

A może coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] mały potworek
Albo Ibiza Cupra.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Lip 2015, 20:17

tomek70: dzięki, patrzyłem już wcześniej Colta, ale mało ich jest i stare roczniki. Trochę się obawiam, że byłby ciasny. Zapomniałem dodać, że mam 191 cm wzrostu.

Krzychu: dzięki, Polo GTI pewnie zrywa asfalt przy 230 KM. Zaczynamy chyba trochę iść w stronę zbyt mocnych silników. Raz, że nie potrzebuję aż takiej mocy - jechałem tylko Golfem 1.4 TSI 140KM i był bardzo dynamiczny dla mnie, myślę, że przedział 150-180 koni to optimum, a dwa, że takie samochody pewnie były pałowane, nie oszukujmy się.

A co myślicie o Alfie Romeo Brera? Dla mnie przepiękny. Dostanę dobry egzemplarz w tej cenie? Na otomoto są, ale nie wiadomo w jakim stanie.

Jeszcze pomęczę temat automatu. Da się coś? Byleby nie CVT.
l0nger
Nowicjusz