REKLAMA
Hej,
jako że to mój pierwszy post na tym forum to witam wszystkich i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Do rzeczy - szukam drugiego samochodu (poprzednio miałem E36 Compact), który będzie powodował banan na twarzy za każdym razem gdy do niego wsiądę. Po przekopaniu otomoto mam już totalny mętlik w głowie.
Paliwo: rocznie robię niewiele, bo około 10-12 tysięcy km. Głównie krótkie trasy w mieście lub sporadyczny wypad dalej. Wychodzi więc, że szukam benzyny. Spalanie to sprawa drugorzędna, ale max powiedzmy 12-13 litrów przy jeździe miejskiej.
Moc: nie jestem jakimś super doświadczonym kierowcą, nie upalam do odcięcia, ale też nie jeżdżę emerycko. Samochód ma być dynamiczny. Zakładam moc około 150 KM - oczywiście wszystko zależy od masy. Preferowana skrzynia automatyczna, ale nie jest to konieczność.
Nadwozie: jak wspomniałem głównie miasto. Samochód ma być niezbyt duży, łatwość parkowania wskazana. Z tyłu miejsce nie jest bardzo istotne. Ostatecznie może być dwuosobowy. Rozważam małe hatchbacki lub coupe. Ma cieszyć oko (ah te Alfy).
Marka: nie jestem do żadnej uprzedzony, przeglądałem Alfy, Renault, Mercedesy itd. Wolałbym uniknąć silnika TSI - jednak zbyt dużo negatywnych opinii krąży.
Budżet: do 40 tysięcy naszych polskich złotych. Samochód ma być użytkowany około 2-3 lat, więc nie chcę pakować zbyt dużo na starcie.
Rocznik: jak najświeższe, od powiedzmy 2008/2009 w górę.
Miejsce: Śląsk, ale wyjazd w okoliczne województwa możliwy.
Moje typy: rozpiętość spora, ale zastanawiałem się już nad Corsą GSi/OPC, Megane Coupe III, CLK, Brerą i wieloma innymi.
Coś doradzicie koledzy?
Dzięki,
l0nger