Nieodpowietrzony układ hamulcowy VW T5 2003

27 Maj 2019, 13:49

hej...wymieniłem wężyk elastyczny i rurkę sztywną ponieważ były sparciałem/zardzewiałe, wszystkie tarcze i klocki, a szczęki i cylinderki wyczyściłem. Płyn hamulcowy zmieniony.

Układ był odpowietrzany próżniowo czy tam podciśnieniowo...ze 4 razy w serwisie samochodowym i jest dalej problem.

Pedał wolno wraca i niema takiego hamowania jakie było przed wymianą tego wszystkiego. Wystarczyło lekko nacisnąć żeby auto stanęło dęba. Teraz trzeba głęboko wciskać a i tak nie zatrzyma się od razu.

Nie mam pojęcia co może być grane. Jakieś pomysły ?
kadabraabra
Nowicjusz

27 Maj 2019, 15:51

Układ hamulcowy to wredna robota, czasami chcesz coś naprawić a wychodzi kupa. Odpowietrzałeś pompę hamulcową
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Maj 2019, 16:33

w serwisie chyba wiedzieli co robią ?
kadabraabra
Nowicjusz

27 Maj 2019, 20:03

Nie ma ludzi nieomylnych, też przez to przechodziłem, 3 dni walki z odpowietrzaniam, jazda do warsztatu tam próżniówka kilka razy i dalej to samo, przyszedł kumpel podpowiedział żeby zacząć od samego początku czyli pompa ham.-pompa abs-koła i co? jak ręką odjął
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Maj 2019, 20:32

Ok w porządku to jak w takim razie odpowietrzyć pompę hamulcową ? jest tam gdzieś jakiś zawór? i jak ma się to samo co do pompy abs ? nigdy tego nie robiłem a być może masz i rację.
kadabraabra
Nowicjusz

27 Maj 2019, 21:00

jeden ciśnie hamulec a drugi odkręca wszystkie możliwe połączenia, zaworu na pompie nie ma, trzeba rurkę lekko odkręcić gdy ktoś naciśnie hamulec, jedną, potem drugą, przejść do absu i też wszystkie po kolei aż skończysz na kołach
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ART DRIVE! Kolekcja BMW Art Car 1975-2010
    Instytut Sztuki Współczesnej (ICA) we współpracy z BMW, Burmistrzem Miasta Londyn oraz organizatorami London 2012 Festival na dwa tygodnie przejmuje kontrolę nad parkingiem w Shoreditch, aby w dniach od 21 lipca ...

27 Maj 2019, 21:02

a ok w ten sposób, dobra myślę że za tydzień będę miał czas się tym zając i na pewno odpisze jakie był tego rezultaty
kadabraabra
Nowicjusz

07 Cze 2019, 16:38

Tak więc odpowietrzanie nie pomogło. Może za krótko ? chociaż było po 4 razy na rurkę a tam niema jakichś dużych odległości. Coś żle robię czy jednak jest jakaś inna przyczyna ?
kadabraabra
Nowicjusz

07 Cze 2019, 18:03

A z pompy hamulcowej na 2 wyjściach jest dobre ciśnienie?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Cze 2019, 18:23

Byłem na stacji obsługi i mechanik badał działanie hamulców. Okazało się że działają idealnie - z przodu jak i z tyłu mają równomierną siłę hamowania i "łapią" jednocześnie.

Nie wiem skąd w takim razie z tym, że muszę naprawdę mocno wcisnąć hamulce a samochód nie staje "dęba" jak to miało miejsce przed ruszeniem tego wszystkiego tylko jedzie dalej - co prawda w miarę szybko zwalnia ale jedzie dalej.
kadabraabra
Nowicjusz

07 Cze 2019, 18:32

to czyli pompa działa ok a powiedz jak na postoju wciskasz pedal i trzymasz to spada do samej podłogi czy w pewnym momencie sie zatrzymuje?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Cze 2019, 20:37

Nie pamiętam już jak to było, będę przy aucie w poniedziałek to dam znać. Wiem że na pewno wolniej wracał niż powinien. Zdjąłem nogę z hamulca to pedał w miarę powoli powracał a nie tak szybko jak to powinno być normalnie.
kadabraabra
Nowicjusz