Fiat Punto (1999-2003) - Przegrzewanie: traci obroty, twardy hamulec

05 Cze 2019, 14:46

Witam forumowiczów

Jestem posiadaczem auta Fiat Punto 2 (1999-2003) podczas słonecznych, ciepłych dni (nigdy w zimie) podczas trasy (gdzieś po ujechaniu 50km) auto napotyka dziwne zdarzenie:
- traci obroty: jadąc np 90 km/h na piątym biegu zaczynają spadać obroty i prędkość, jakby sam delikatnie hamował, po wrzuceniu niższego biegu dzieje się to samo, auto zwalnia - pewnie zwolniło aż do momentu zatrzymania się,
- spalenie gdy w trasie jest 15-16 km/l (kilometry na litr, tak wyświetla) wzrasta do 10 km/l,
- hamulec jest twardy, praktycznie nie da się go wcisnąć,
- po zatrzymaniu auta w środku i po otwarciu klapy czuć zapach spalenizny, mi przypominało raczej jak spalona guma lecz nie jestem pewny tego zapachu.

Termostat działa poprawnie, na desce rozdzielczej poprawnie wyświetla się wszystko.

Jakieś pomysły?

pozdrawiam
orzeleagle
Obserwowany

05 Cze 2019, 16:25

Łącząc to wszystko razem przychodzi mi na myśl zacierające się łożysko jakiejś rolki prowadzącej która stwarza opór silnikowo a pasek ślizgając się zaczyna wydzielać zapach spalenizny o którym wspomniałeś. Auto przez to traci moc :) Tak na szybko wymyślone.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Silnik 8.0 WR16 64v4T - Volkswagen
    Na koniec zostawiliśmy coś naprawdę dużego kalibru. To silnik napędzający jedno z najszybszych aut drogowych w historii. Motor Bugatti Chirona to jedyny silnik W16 na świecie, który wszedł do seryjnej produkcji. Ma ...