Nieoryginalne kierunkowskazy i ich rozstaw

25 Lut 2014, 12:25

Witam mam pontiaca Sunfire i chce sobie wreszcie ogarnac kierunkowskazy. z tylu mam tylko lampy czerwone a kierunki przerobione ze swiatel wstecznego przy rejestracji. chcialem dokupic jakies kierunki od innego samochodu i wciac je w zderzak z tylu ale tak sobie mysle ze chyba troche zal go kroic. popatrzylem troche na sklepach i sa kierunkowskazy doklejane. czy jesli bym kupil sobie takie, przykleil pod lampami , lub na klapie bagierka na krawedziach i nawet wzmocnil srubkami ( mala dziurka lepsza jak dziursko w zderzakach) to by to dzialalo i czy na przegladach diagnosta to przepuscil bez problemow?
Zdjęcie
Ostatnio edytowany przez omegamat162, 26 Lut 2014, 09:30, edytowano w sumie 1 raz
omegamat162
Nowicjusz

Auto: pontiac sunfire
Silnik: 2.2 141 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2003

25 Lut 2014, 16:40

Tak z grubsza działać będzie.. Chodzi najbardziej o kolor - wiadomo, amerykanie migają na czerwono i chyba nawet pozycyjnymi..
Rozstaw kierunkowskazów można znaleźć w "warunkach technicznych pojazdów" - jesli będziesz miał problem ze znalezieniem, to mi napisz pomogę szukać.. :yes:

edit..
coś znalazłem - nie moga być dalej niż 400 mm od bocznego obrysu, min 600 mm pomiędzy swiatłami i wysokość montażu - 350 do 1500 mm.. pod lampami powinno być dobrze.. :ok: :ok:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

26 Lut 2014, 09:30

dzieki bardzo za pomoc, dzis oddaje go do mechanika bo mi zwarcie zrobil dziad, zamowie sobie te doklejane i sie z tym pobawie.z tylu mam tez obrysowki tyle ze czerwone ktore nie migaja( z przodu zolte dzialaja z kierunkami) poszukam moze na necie jakis zoltych i tez przerobie, zawsze lepiej chyba.
omegamat162
Nowicjusz

26 Lut 2014, 09:41

Tak, coś zrobic trzeba, bo ci DR zabiorą na ulicy i jeszcze dojdzie koszt przegladu..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lut 2014, 10:30

Z obrysówkami też trzeba coś zrobić - u nas w takim autku nie można ich mieć.
Kierunki też nie moga być byle jakie.
Nie wiem jak ty zrobisz, ale ja, żeby uniknąć kłopotów z policją podczas kontroli oraz podczas OBT zanim zacząłbym cokolwiek przerabiać, to wcześniej poczytałbym ustawę w sprawie warunków technicznych pojazdów i niezbędnego ich wyposażenia, między innymi załacznik 6 ( tabela ) w której jest dokładnie określone gdzie i jakie lampy mają być w samochodach i potem do diagnosty, u którego robisz przeglądy - on też zapewne ci pomoże.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Lut 2014, 10:40

MotoAlbercik napisał(a):u nas w takim autku nie można ich mieć.

Czemu nie ??
Zobacz na niektóre modele Volvo..
Obowiązkowo - w pojazdach o szerokości pow. 2,1 metra a reszta może mieć, bo nie zabronione jest..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5 samochodem roku w Japonii
    Mazda CX-5 otrzymała tytuł Samochód Roku 2012-2013 w Japonii. 29 listopada br. Japoński Komitet Samochodu Roku ogłosił wyniki głosowania. CX-5 to pierwszy model Mazdy wyposażony w pełną gamę technologii SKYACTIV, w ...

26 Lut 2014, 11:18

z obrysowkami napewno nie bedzie problemow, ale wlasnie te kierunki to jest, 4 lata samochod jezdzi z takimi jak na zdjeciu przy rejestracji i przechodzil kontrole i przeglady( samochod od znajomego) lampy oryginalne to z 1000 zl dwie wiec napewno odpadaja dzis jak dalem go do mechanika co ma stacje kontroli i wspomnialem o doklejanych to powiedzial ze raczej bez problemow ze wszystkim
omegamat162
Nowicjusz