Niepokojąca kontrolka

23 Lip 2019, 11:00

VW Caddy, 7 biegowa DSG. Od ok. 2 miesięcy powtarza się następująca sytuacja. Jeśli jest upał (ok.+30 Celsjusza lub więcej) zapala mi się kontrolka informująca o awarii oświetlenia. Sprawdzam - wszystkie światła OK. ABSOLUTNIE WSZYSTKIE. I tak ZAWSZE gdy silnik gorący i upał. Co na Boga ma upał do świateł ? Niepokoi mnie to, że kontrolka świateł nieco przypomina kontrolkę przegrzania skrzyni DSG. Czy jest możliwe, że jest to drobny błąd w oprogramowaniu ? Po prostu programista zerknął na nie ten obrazek (ikonkę) alarmu i przypisał sygnał przegrzanej skrzyni do kontrolki świateł ? (Sam jestem emerytowanym programistą i wiem jak łatwo o takie pomyłki). Coraz bardziej mnie to niepokoi, bo bardzo nie chciałbym rozwalić tej horrendalnie drogiej skrzyni. Czy ktoś może miał podobne doświadczenie ?
Dziadekw42
Początkujący

23 Lip 2019, 14:24

Do admina : to mój pierwszy kontakt z niniejszym forum. I od razu zaskoczenie. Wpisałem swoje pytanie w kategorię dotycząca świateł bo zapala się kontrolka oświetlenia. Liczyłem się z tym, że być może zostanie przeniesiona w miejsce bardziej odpowiednie dla tematyki. ALE CO TO MA WSPÓLNEGO Z UKŁADEM HAMULCOWYM ?????????,,,,,
Dziadekw42
Początkujący

23 Lip 2019, 14:43

Dziadekw42 napisał(a):Do admina : to mój pierwszy kontakt z niniejszym forum.
Witaj drogi użytkowniku. Sprawdziłem i nikt nie przenosił twojego tematu więc musiałeś sam go napisać w tym dziale.
Ja natomiast przenoszę go do działu związanego z elektryką w samochodzie.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

23 Lip 2019, 14:53

Problem może być gdzieś na stykach a także w jednej z żarówek której żarnik jest przepalony a po mimo tego styka i świeci. Moim zdaniem przyczyn problemu musisz szukać w układzie oświetlenia, warto też sprawdzić czy nie ma jakiś błędów zapisanych w sterowniku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Lip 2019, 19:04

Witam Cię drogi adminie. To zabawne, że piszę o ewentualnej śmiesznej palcówce czyjejś, po czym sam zapewne pukam paluchem nie w to w co puknąć chciałem. Pozdrawiam.
Dziadekw42
Początkujący

23 Lip 2019, 19:19

Dzięki za podpowiedź. Jak rozumiem ewentualnych błędów w sterowniku muszą mi poszukac w serwisie ?
Dziadekw42
Początkujący

24 Lip 2019, 08:56

Jeżeli problem pojawia się podczas upałów, to zapewne gdzieś jest nadpalony styk. Prawdopodobnie będzie to styk przy samym reflektorze, bo tam zawsze występuje wysoka temp, chociażby od silnika czy żarówki. Może to być również gdzieś przy skrzynce, albo w samej skrzynce bezpieczników. Trzeba przejrzeć cały obwód oświetlenia, łącznie ze stykami żarówek, bo te wypalają się najczęściej.
Dziadekw42 napisał(a):Czy jest możliwe, że jest to drobny błąd w oprogramowaniu ? Po prostu programista zerknął na nie ten obrazek (ikonkę) alarmu i przypisał sygnał przegrzanej skrzyni do kontrolki świateł ? (Sam jestem emerytowanym programistą i wiem jak łatwo o takie pomyłki).

A żeby sprawdzić to o czym wspominasz, to po prostu wyjmij żarówkę z jednych ze świateł i zobacz jaka kontrolka ci się zaświeci...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2019, 12:35