Cześć wszystkim! Może na wstępie napiszę, ze jestem motocyklistą, lubię prędkość, moc i wszystko co wiąże się z doznaniami których nie zaoferują samochody. Ale jednak przez zdrowy rozsądek trzeba wsiąść do czterech kółek.
Na dzień dzisiejszy jeżdżę Volvo S80 2.5D, jest to piękny, majestatyczny samochód, mega wygodny, niezawodny oraz w miarę oszczędny (spalanie ok 7l ON). Ale nie jest to jeszcze samochód dla mnie. Większość czasu spędzam w nim sam, i jest po prostu za duży jak dla mnie. Silnik ok. 140 KM daje rade.
A teraz przejdźmy do meritum. Szukam auta, którego nie spotkam na każdym rogu. Budżet, to ok 18 tysięcy. Od razu mówię, że kocham motoryzację, jestem fanem skandynawskich aut, ale inne też wchodzą w grę. Więc wszelkie śmieszne i oklepane samochody typu hyundai, kia (bo po kija to ja do lasu ide), masowe toyoty corolle, czy avensis, tandetne ople, reanult, peugeot, citroen, fiat, skoda czy inne samochody tego pokroju ODPADAJĄ NA STARCIE, a także oklepane volkswageny (golf, passat). Więc myślę, ze pomogą mi ludzie znający się na rzeczy i rozumiejący moją potrzebę.
Moje wymagania co do auta:
- Benzyna dobrze reagująca na instalację gazową, bo jednak diesel nie jest tym czego aktualnie potrzebuję. Więcej odbywam krótkich tras do 50/100km, aniżeli tras po 200/300 km
- min. 4 osobowy (bezapelacyjnie)
- moc - takie minimum to 120 KM,
- trwałość i bezawaryjność
- zachowany komfort
- spalanie na poziomie 10-12l gazu na 100km. (Im mniej tym lepiej)
- rocznik 99 wzwyż
Samochodem, którym dobrze mi się jeździ było (pomijając Volvo) Audi A4 '99 110KM, ale nie do końca Audi odpowiadają mi swoimi obłymi kształtami, więc z Audi rezygnujemy. Nie chce mniejszego auta niż wspomniane powyżej. Autem planuję przejeździć ok. 5 lat, koniec technikum, i część studiów, więc auto nie może mnie zrujnować finansowo. I to jest najważniejsze, zaraz po tym stawiam "wyjątkowość"
A teraz moje typy:
Volvo S60
Volvo C70 (ciężko znaleźć ładna sztukę)
Mercedes CLK W208 (2.0 Kompressor, jakieś informacje o tym silniku?)
Lexus IS 200 (Lexusy są mi obce, więc chętnie bym się czegoś dowiedział)
Saab 9-3/9-5
Liczę tez na wasze typy, raczej wykluczam BMW, chyba, że coś się ładnego trafi, ale nie celuje w tę markę. Pewnie kilku ciekawych modeli nie podałem, bo wypadły mi z głowy. Najważniejsze, auto musi mieć duszę, to czego nie znajdę w "ładnym" koreańczyku" czy masowej Toyocie. Dobrze by było, gdyby auto miało zacięcie sportowe (jak IS200 czy W208). Poprosiłbym też o sugestie na temat silników w tych autach, które dobrze/źle znoszą gaz.
Jak wyżej napisałem nie robię długich tras, a jeżeli są, to trudno, pasażerowie się przemęczą
Wiem jest to ciężki orzech do zgryzienia, bo samochody które by pasowały jak ulał, odrzuciłem (passat, corolla, vectra czy octavia) Mam nadzieję, ze jednak coś mi doradzicie ;> A jeśli nie, to trzeba będzie zagryźć zęby i rozejrzeć się za czymś bardziej popularnym. Audi, VW...