Nierówna praca silnika Toyota Yaris

25 Gru 2020, 14:13

Witam. Silnik zaczął niedawno nierówno chodzić na postoju, czy na zimnym czy rozgrzanym ciągle to samo. Można by nawet powiedzieć że sie dławi. Poniżej zdjęcie zaworu który wymieniłem oraz filmik z jego pracy.
Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny. Pozdrawiam

Toyota Yaris 2003r. 1.4 D4D 75KM

Nierówna praca silnika Toyota Yaris

Filmik:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

windows160
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Toyota

28 Gru 2020, 09:25

To co wymieniłeś to zawór podciśnienia 139700-0790 25819-33010. Widać że silnik mocno faluje. Sprawdź dokładnie drożność całego tego układu podciśnienia i ten zielony zaworek bo on czasem się blokuje (powinien przepuszczać w jedną stronę). Ona dalej idzie do zaworu EGR jak dobrze widzę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Sty 2021, 15:40

Witam,
Na szczęście nic nie trzeba było wymieniać.
Zrobilem jak kolega Rokiko poradził, posprawdzałem drożność przewodów oraz zielonego zaworku, przeczyściłem wszystko i gruszke i od tego czasu juz wszystko działa jak należy. Mam nadzieje ze juz tak zostanie :)
Dzięki za pomoc i pozdrawiam
windows160
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Toyota
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Uwaga na dzieci na drodze wracające lub idące do szkoły!
    Skończyły się wakacje, a to oznacza, że z początkiem roku szkolnego (od 2 września w tym roku) na przejściach dla pieszych pojawiło się więcej dzieci. Są one szczególnie narażone na niebezpieczeństwo – rozkojarzone ...