Toyota Yaris 1.3 2006 problem z odpaleniem silnika

28 Gru 2020, 18:24

Temat nie daje mi spokoju. Moja Yaris (benzyna) stała miesiąc niejeżdżona z przyczyn niezależnych ode mnie. Po tym czasie wsiadłam, silnik odpalił bez zastrzeżeń, przejechałam parę km bez problemu, a następnie zatankowałam prawie do pełna (Pb95, w zbiorniku była prawdopodobnie resztka Pb98 - jakaś 1/3 baku - zaznaczam, bo nie wiem czy to może mieć znaczenie). Na pierwszym skrzyżowaniu po zatankowaniu auto mi zgasło i już nie chciało odpalić (przy przekręcaniu kluczyka zaświeciły się jak zwykle wszystkie kontrolki , ale poza tym głucha cisza, zero odgłosu jakiejkolwiek pracy silnika). Dodam jeszcze, że zaraz po wyjechaniu z domu podpięłam do ładowania telefon ładowarką Baseus do gniazda zapalniczki. Z autem pomogli mi przypadkowi ludzie - silnik ostatecznie odpalił z dwójki podczas pchania auta. Na tak odpalonym silniku przejechałam ponad 100km, dojechałam do celu, zgasiłam silnik i z ciekawości spróbowałam odpalić - znów to samo, cisza, nie odpala. Na drugi dzień jakby nigdy nic auto odpaliło i do tej pory (minął tydzień) odpala i działa bez zarzutów. Sprawdzałam akumulator na dwóch różnych urządzeniach - wszystkie parametry ok. Pytanie brzmi co mogło spowodować takie zachowanie auta i gdzie szukać ewentualnego podłoża problemu? Nie wiem czy mogę nim bezpiecznie jeździć i zapomnieć o tamtej sytuacji czy jednak powinnam coś więcej sprawdzić?
kostka
Nowicjusz

29 Gru 2020, 11:38

kostka napisał(a):Na pierwszym skrzyżowaniu po zatankowaniu auto mi zgasło i już nie chciało odpalić (przy przekręcaniu kluczyka zaświeciły się jak zwykle wszystkie kontrolki , ale poza tym głucha cisza, zero odgłosu jakiejkolwiek pracy silnika)
Czy przy próbie odpalenia rozrusznik kręcił było go słychać? Napisałaś cisza więc przypuszczam ze może to problem z rozrusznikiem lub napięciem do niego dochodzącym.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Gru 2020, 16:55

Nic właśnie nie było słychać, zupełna cisza i nic się nie działo przy przekręcaniu kluczyka. Jeśli to coś z rozrusznikiem to możliwe, że było spowodowane tym, że auto długo nie jeździło i po prostu na chwilę "ogłupiało"? Bo już nie wiem jak sobie to tłumaczyć to jedno ;d a dwa chciałabym uniknąć kolejnych takich przygód w centrum dużego miasta i ewentualnie to naprawić co trzeba, ale wszyscy sugerują wymianę akumulatora, który sprawdziłam i tak jak pisałam jest ok, więc wydaje mi się, że to zły trop i bez sensu wymieniać dobry akumulator ;p
kostka
Nowicjusz

01 Sty 2021, 11:59

A jak zachowywały się kontrolki podczas próby kręcenia rozrusznikiem? Przygasały czy świeciły normalnie, jasno?
Jak świeciły normalnie, to do sprawdzenia są połączenia aku z rozrusznikiem jak i sam rozrusznik.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Sty 2021, 16:08

Świeciły normalnie - zapalały się w momencie przekręcenia kluczyka i świeciły jednostajnie (bez przygasania)
kostka
Nowicjusz

03 Sty 2021, 22:36

Albo stacyjka, albo przekaźnik, albo bezpiecznik albo przewody. Nie łapie elektromagnes na rozruszniku i tu trzeba szukać co jest przyczyną. W Yarisce 1.0 coś kojarzę, że przed rozruchem trzeba wcisnąć pedał sprzęgła i dopiero przekręcać kluczyk. Nie pamiętam jak tam jest w 1.3.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 2.5 Hybrid 2WD - test spalania
    Jak wykazał test, napęd przenoszony wyłącznie na jedną oś jest gwarancją niższego spalania. RAV4 w tej wersji sprawdzi się jako samochód firmowy gwarantujący wysoką wartość rezydualną. Za dobre osiągi odpowiada hybrydowy ...