Nierówno pracuje, gaśnie, trzęsie

19 Cze 2012, 16:26

Witam,
mam taki problem mianowicie zdarzyło mi się to już 3 razy (dwa razy po myciu auta)
Pierwszy raz: wracam z myjni jadę stałą prędkością koło 60km/h nagle auto zaczyna szarpać to ja od razu wciskam sprzęgło i widze jak obroty spadają do koło 500 i autem zaczyna trząść tak jak by pracował na 3 cylindry (ale no tego nie jestem pewny) zjechałęm od razu na bok. Gasze silnik zaglądam pod maskę wszystko wygląda ok. Odpalam to samo, gaszę odpalam znowu i działa normalnie. Zaznaczyć warto iż nie zaświecił się check ani w komputerze nie było zapisanych błędów...

Drugi: jadę, dojeżdżam do skrzyżowania(na biegu) i nagle podczas jazdy auto zgasło, przeturlałem się przez skrzyżowanie próbuję odpalić tocząc się, ale silnik odpala na około 500obrotów po czym gaśnie, za 2 razem odpaliłem i przytrzymałem gaz to wtedy pracuje ok. Po puszczeniu gazu znowu trześnie i obroty 500. Za 3 razem normalnie odpalił.

Trzeci: znowu myjnia nie wyjechałem ze stanowiska jeszcze odpalam a tu obroty 500 trześnie znowu budą na wyższych obrotach wszystko ok. PRacuje bardzo ładnie. Znowu zero błędów. Przy odpalonym zacząłem szarpać/dociskać dolot i nagle zaczął pracować równo, ale nie wiem czy to nie zbieg okoliczności.

Auto to Vectra B 1.8 16v x18xe MA ktoś jakies pomysły od czego zacząć diagnozę?
ble
Nowicjusz

Miejscowość: sc

19 Cze 2012, 23:10

Dziwne że nie pokazuje żadnego błędu, przy takich objawach.
http://www.vectra-unlimited.pl/jpg/porady/aldl_b.html
Wykręć świece i zobacz w jakim są stanie, czy nie są mocno okopcone.
Grześ101
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 04 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Co wpływa na wygląd zewnętrzny samochodu?
    Stylistykę samochodu kreują nie tylko względy estetyczne, ale i cała długa lista czynników wpływających na nasz portfel i bezpieczeństwo. Popularność samochodu w bardzo dużej mierze zależy od jego wyglądu. Stylistyka ...