Opel Vectra A - nie pali

19 Maj 2008, 14:40

Mam Opla Vectra A rok 1994. Wszystko dobrze działało, ale w pewnym momencie silnik zgasł. Nie da się go uruchomić. Akumulator jest dobry, rozrusznik kręci. Co może być tego przyczyną?
sebo2310
Początkujący

Miejscowość: WPN

19 Maj 2008, 15:05

przy swiecach nie ma iskry!
sebo2310
Początkujący

19 Maj 2008, 18:35

Skoro nie ma iskry,to musisz zacząć od alarmu i immo(jeżeli jest).Dalej trzeba zająć się układem zapłonowym - stacyjką(czy podaje prąd na cewkę zapłonową,sprawdzić samą cewkę,przewody WN).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Maj 2008, 19:10

Sprawdź też same świece, chociaż żeby się uszkodziły wszystkie na raz to mało prawdopodobne ale wystarczą już dwie żeby nie odpalić. Bardzo możliwe, że cewka będzie winna. A wcześniej nie działo się może coś dziwnego z autem??
Sk@tty1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Maj 2008, 19:14

Nie wiem jak ten silnik jest zbudowany bo kompletnie go nie znam, ale np. u mnie w Scorpio 2.0dohc 89r, auto też nagle przestało odpalać, wymieniłem rozdzielacz i jak ręką odjął silnik zapalił więc (jeśli masz) możesz spróbować go wymienić, jeśli nie i nie ma żadnej iskry to możliwe też, że moduł zapłonowy padł był.

P.S.
Teraz też miałem problemy z odpalaniem silnika i okazało się (z tym, że to nie jest jeszcze w pełni pewne) ,że wystarczyło o 5mm przesunąć czujnik położenia przepustnicy, a jak nie ten to czujnik położenia wału.
Sk@tty1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Maj 2008, 21:47

Dzięki wam, to był moduł zapłonowy :) teram silniczek igiełka :P
sebo2310
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bolid R.S.17 Renault Sport Formula One Team
    Zespół Renault Sport Formula One zaprosił do Londynu przedstawicieli międzynarodowych mediów i swoich partnerów na premierę bolidu R.S.17, w którym kierowcy zespołu będą ścigać się w nadchodzącym ...

19 Cze 2012, 18:34

Iskra jest tylko na jednym cylindrze i co mam z tym problemem zrobić? Kable od wysokiego napięcia wszystkie 4 sprawne. Czego to może być przyczyna?
Barbara11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2010
Auto: opel vectra 1.8i, 1995