Nierówno pracuje na wolnych obrotach

25 Maj 2012, 15:45

Mam problem. Auto nierówno pracuje na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku, lekko przygasa a dodanie gazu niewiele zmienia, nawet pogarsza sprawe. Przy zimnym silniku tych objawów nie ma. Przy zakupie auta wymieniona była chłodnica, ponieważ temp. skakała i wtedy objawy były podobne jak teraz z taką różnicą, że wtedy płyn chłodniczy wyskakiwał korkiem a teraz go nie ubywa i temp. jest w normie.
Na trasie na 5 i 6 biegu przy dodaniu gazu(nie po redukcji) jest wyraźne szarpnięcie (jakgdyby coś się przytykało?) i wtedy dostaje kopa.
Wybaczcie moje niemotoryzacyjne sformułowania.
Pozdrawiam

Sporo włożyłam w to auto,nie oszczędzałam na częściach i pesrpektywa dalszego dokładania lekko mnie demotywuje.
annka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 2001

25 Maj 2012, 15:49

Auto Mini Cooper S 1.6 170KM, 2004
annka
Nowicjusz

25 Maj 2012, 18:38

domyślam się że chodzi o silnik 1,6 turbo ze zmiennymi fazami rozrządu ,
prod BMW w kooperacji z PSA , ma on jednak pewną wadę która daje znać w sposób opisany wyżej przez Koleżankę- wynikający z niestabilnego ustawienie faz rozrządu po pewnym przebiegu,
autko było kupione jako uzywane ? już z objawami dolegliwości :?
silnik prawdopodobnie niewłaściwie serwisowano lub użytkowano go z usterką, która sie powieksza/ rozszerza zakres naprawy :evil:
radzę skierować sie do serwisu dedykowanego marce, niestety skuteczna naprawa może zaboleć :mrgreen:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

25 Maj 2012, 23:47

Dziękuję za odpowiedź. Tak dokładnie auto kupiłam prawdopodobnie już z tym problemem przy przebiegu 50tys, obecnie ma 80. Tak też czuję jak napisałeś, że beda to kolejne niemałe koszta.
annka
Nowicjusz