Nierównomiernie zużycie opon

08 Cze 2022, 06:53

Witam mam taki problem ze tnie mi 2 opony na stronie zewnętrznej a mianowicie chodzi o lewy przód i tył obydwie są ścięte na samej krawędzi opony . Dodam że geometria była robiona i nowe końcówki. Z góry dziękuję za udzielona pomoc . :ok:
Ostatnio edytowany przez Kamilos252 08 Cze 2022, 10:56, edytowano w sumie 2 razy
Kamilos252
Nowicjusz

• 08 Cze 2022, 07:41

Masz wydruk z geometrii?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Cze 2022, 09:24

Nie mam ale byłem przy ustawianiu . Ale czy to możliwe aby cięło tylko z jednej strony samochodu poprzez geometrię. I na geometri miałem trochę walnięty kąt pochylenia koła . W passacie kątów się nie ustawia więc nie wiem gdzie leży problem. Może to być tym spowodowane ?
    Kamilos252
    Nowicjusz

08 Cze 2022, 09:47

Która to generacja Passata i jakiego rozmiaru masz opony?

Na geometrii powinno wyjść co jest przyczyną. Dzisiaj masz bardzo precyzyjne urządzenia do jej ustawiania.
    Kamilos252 napisał(a):I na geometri miałem trochę walnięty kąt pochylenia koła
    Którego, obu z prawej strony gdzie tnie opony?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Cze 2022, 09:53

Kamilos252 napisał(a):Nie mam ale byłem przy ustawianiu
    No to teraz będziemy gdybać . Nie ma wydruku , nie ma konkretnej dyskusji .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

08 Cze 2022, 09:58

W sumie @bonifacy ma rację ale możesz jeszcze zadzwonić do warsztatu gdzie robiłeś ten zabieg z geometrią i zapytać czy nie ma danych w systemie i nie może ci ich np. przesłać. Dzisiaj nawet jak nie bierzesz wydruku często z automatu wyniki pomiarów są zapisywane i można do nich wrócić.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Droga hamowania vs droga zatrzymania
      Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...

08 Cze 2022, 10:07

Opony mi tnie na samym rogu taki cieniutki pasek od zewnętrznej strony obie od strony kierowcy przód i tył kąt był trochę walnięty też od strony kierowcy z przodu . Dodam że mam gwintowane zawieszenie nie wiem czy to ma znaczenie . A jet to passat B5 przedlift kombi opony 205/55R16
    Kamilos252
    Nowicjusz