Nierównomiernie zużycie opon

08 Cze 2022, 05:53

Witam mam taki problem ze tnie mi 2 opony na stronie zewnętrznej a mianowicie chodzi o lewy przód i tył obydwie są ścięte na samej krawędzi opony . Dodam że geometria była robiona i nowe końcówki. Z góry dziękuję za udzielona pomoc . :ok:
Ostatnio edytowany przez Kamilos252 08 Cze 2022, 09:56, edytowano w sumie 2 razy
Kamilos252
Nowicjusz

• 08 Cze 2022, 06:41

Masz wydruk z geometrii?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Cze 2022, 08:24

Nie mam ale byłem przy ustawianiu . Ale czy to możliwe aby cięło tylko z jednej strony samochodu poprzez geometrię. I na geometri miałem trochę walnięty kąt pochylenia koła . W passacie kątów się nie ustawia więc nie wiem gdzie leży problem. Może to być tym spowodowane ?
    Kamilos252
    Nowicjusz

08 Cze 2022, 08:47

Która to generacja Passata i jakiego rozmiaru masz opony?

Na geometrii powinno wyjść co jest przyczyną. Dzisiaj masz bardzo precyzyjne urządzenia do jej ustawiania.
    Kamilos252 napisał(a):I na geometri miałem trochę walnięty kąt pochylenia koła
    Którego, obu z prawej strony gdzie tnie opony?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Cze 2022, 08:53

Kamilos252 napisał(a):Nie mam ale byłem przy ustawianiu
    No to teraz będziemy gdybać . Nie ma wydruku , nie ma konkretnej dyskusji .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

08 Cze 2022, 08:58

W sumie @bonifacy ma rację ale możesz jeszcze zadzwonić do warsztatu gdzie robiłeś ten zabieg z geometrią i zapytać czy nie ma danych w systemie i nie może ci ich np. przesłać. Dzisiaj nawet jak nie bierzesz wydruku często z automatu wyniki pomiarów są zapisywane i można do nich wrócić.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      Silnik 5.0 V8 2UR-GSE - Lexus
      Silniki samochodów luksusowej japońskiej marki słyną z doskonałej kultury pracy, niezawodności i znakomitych osiągów. Jednak prawdziwą dumą Lexusa jest 2UR-GSE – pięciolitrowy, wolnossący silnik V8, napędzający ...

08 Cze 2022, 09:07

Opony mi tnie na samym rogu taki cieniutki pasek od zewnętrznej strony obie od strony kierowcy przód i tył kąt był trochę walnięty też od strony kierowcy z przodu . Dodam że mam gwintowane zawieszenie nie wiem czy to ma znaczenie . A jet to passat B5 przedlift kombi opony 205/55R16
    Kamilos252
    Nowicjusz