Mazda 2 - Kodowanie kluczyka

05 Mar 2022, 22:18

Witam ma mazdę 2 2004 roku, ale od wczoraj kluczyk przestał działać, myślałem ze to bateria ale po wymianie baterii kluczyk dalej nie działa podobno się rozkodował. Potrzebuje pomocy jak zakodować kluczyk.
Ampirek
Nowicjusz

• 05 Mar 2022, 23:34

Próbowałeś tej procedury:

1. Przełącznik wewnętrznego oświetlenia (musi być) ustawiony (podczas wykonywania całej procedury) w pozycji DOOR.

2. Drzwi od kierowcy mają być otwarte, włóż kluczyk w stacyjkę i szybko przekręć na ON (nie ACC!) oraz z powrotem na OFF – trzy razy masz wykonać tę czynność (na końcu kluczyk zostaje w stacyjce w pozycji OFF)

3. Wciśnij trzy razy przycisk na framudze drzwi (czarny gumowy wciskany przez zamykające się drzwi)
    – auto powinno zareagować zablokowaniem i odblokowaniem drzwi (jeśli całość wykonałeś odpowiednio szybko), wtedy wciśnij dwukrotnie przycisk zamykania na każdym pilocie (który chcesz zaprogramować, nawet wtedy jak wcześniej już był zaprogramowany), natomiast auto powinno zareagować na podwójne przyciśnięcie każdego pilota (o ile ów jest sprawny i odpowiedni pod dany model/rocznik).
    Następnie zamykasz drzwi a samochód kończy procedurę i masz działające piloty...
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Mar 2022, 08:14

Dzięki dziś będę próbował.
    Ampirek
    Nowicjusz

12 Mar 2022, 16:51

Próbowałem nie działa, tylko nie wiem czy wszystko zrobiłem prawidłowo i mam pytanie czy jak bo nie mam czarnego przycisku tylko w kolorze drzwi przy klamce(a tu sie szybko nie da)to jest taka sama procedura i drugie pytanie to czy w drugiej części mam mieć zamknięte czy dalej otwarte drzwi
    Ampirek
    Nowicjusz

09 Cze 2022, 08:22

Mam to samo, nie mogę zaprogramować albo się coś stało.. Bateria wymieniona na tą dedykowaną bo na układzie scalonym jest napisane jaka ma być. Lampeczka się pali jak jest na door, a przycisk tak jak kolega pisał w Mazdzie 2004 jest siwy z czerwonym prostokątem. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
    Majszel38
    Obserwowany

09 Cze 2022, 08:38

Nie przechodzi procedury kodowania?

Spróbuj jeszcze takiej:
    1. Wsiąść do samochodu i zamknąć wszystkie drzwi.
    2. Otworzyć drzwi od kierowcy
    3. Włożyć kluczyk do stacyjki i trzy razy przekręcić tak aby zapaliły się wszystkie lampki i z powrotem - kluczyk zostaje w stacyjce.
    4. Trzy razy zamknąć i otworzyć drzwi kierowcy - po trzecim otwarciu zamek centralny daje sygnał przejścia w tryb uczenia (czyli robi klik)
    5. Dwa razy nacisnąć klawisz zamykania lub otwierania na przyuczanym pilocie.
    tommi999

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japonia przestawia gospodarkę na wodór
      Władze Japonii widzą w wodorze sposób na obniżenie emisyjności gospodarki i niezależność energetyczną. Po dotychczasowych programach pilotażowych kraj ten przygotowuje się do szeroko zakrojonych działań na poziomie ...